Er dreigt een groot personeelstekort voor de horeca. Veel ondernemingen hebben personeel moeten ontslaan. Een aanzienlijk deel van hen is in andere branches aan de slag gegaan. Hoe ervaart een ondernemer dit? En waarin zoekt hij de oplossingen voor zijn probleem?

Foto: Temper

Daan Smeltzer, ondernemer achter Stan & Co en FIG, vertelt: “Tot een paar weken geleden dacht ik dat het allemaal wel mee zou vallen. Toen ik een vacature online plaatste, had ik in no-time vijf sollicitanten. Vervolgens bleek dat zij allemaal vanwege de sollicitatieplicht van het UWV kwamen, maar de baan helemaal niet wilden. Zelfs nu ik de vacatures zo veel mogelijk promoot, valt het zwaar tegen om ze te vullen. Ik heb ook direct contact opgenomen met een aantal ambitieuze professionals met wie ik eerder prettig samenwerkte. Sommigen komen terug wanneer we weer open mogen, maar een aanzienlijk deel is in een andere branche aan de slag gegaan en niet meer van plan om terug te keren naar de horeca. Dat baart me zorgen voor de branche als geheel.” 

Oplossingen

Noodgedwongen gaat Smeltzer op zoek naar oplossingen om met het personeelstekort om te gaan: “We willen de gastvrijheid blijven bieden die de gasten gewend zijn, maar we overwegen nu toch een aantal concessies. Kortere openingstijden kunnen een oplossing zijn, maar dat wil ik niet. We denken er wel  over om meer kant-en-klaar in te kopen, hoewel we normaal zo veel mogelijk zelf maken. Andere mogelijkheden zijn bestellen met QR-codes of een kleinere kaart op ons satellietterras. Ik merk wel dat ik echt een drempel over moet. Dit soort oplossingen gaan tegen m’n filosofie in, maar we zullen ergens voor de slimme oplossing moeten gaan. Uiteindelijk zullen we ook moeten gaan kijken naar een flexibele schil, al zijn daar natuurlijk wel kosten aan verbonden.” 

Flexibele schil

Niels Arntz is mede-oprichter van Temper, een digitaal platform waar flexibele bijverdieners (genaamd FreeFlexers) tijdelijke werk bij onder andere horecabedrijven kunnen vinden. Hij herkent dat veel mensen de afgelopen maanden in andere branches aan het werk gingen, maar hij kijkt positief naar de heropening komend voorjaar. “Toen in juni 2020 de terrassen weer open mochten, zochten veel mensen een bijbaan in de horeca. De horeca is een bijzondere sector en trekt altijd mensen.” 

De FreeFlexers van Temper werken gemiddeld een shift per week in de horeca, als bijverdienste naast een studie of andere baan. Arntz: “Het is zaak om hen effectief in te zetten. Duidelijke afspraken en verwachtingen van tevoren zijn belangrijk, maar het is vooral belangrijk om te beseffen dat het vaste personeel het DNA van een bedrijf bepaalt. Als de harde kern goed draait, is het voor de flexibele schil makkelijk om daarop aan te sluiten.”

FreeFlexers kunnen op Temper aangeven hoe het bevalt om bij een bepaald bedrijf te werken, dus Arntz heeft goed inzicht in wat een een horecabedrijf aantrekkelijk maakt. “Vooral de basics zijn belangrijk: het nakomen van afspraken, volledige pauzes, een prettige werksfeer, dat soort zaken.”

Temper is overigens verwikkeld in een juridische discussie over de zelfstandige status van de bijverdieners. De discussie tussen zelfstandigheid en vaste dienst bij platforms laait in meer landen op.