Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: gefermenteerd ijs van Unilever. Ten tweede: Chocoladebezorgd winnaar FD Gazellen top 100. Ten derde: Ron Blaauw komt met sympathieke marketingactie.

1. Unilever komt met gefermenteerd ijs 

Samen met start-ups werkt voedingsconcern Unilever aan ijs zonder dierlijke bestanddelen door de inzet van zogeheten ‘precisiefermentatie’. De eerste prototypes zijn inmiddels gereed. Al het komende jaar hoopt Unilever ijsproducten zonder koemelk op de markt te brengen die via deze techniek tot stand zijn gebracht. Naar verluidt zal het gefermenteerde plantaardige ijs onder merken als Magnum en/of Ben & Jerry’s worden geïntroduceerd.

Ook nu al heeft Unilever veganistisch ijs in het assortiment van Cornetto, Ben & Jerry’s en Magnum. Als alternatief voor zuivel is in deze gevallen onder meer amandelmelk gebruikt. Via het proces van fermentatie hoopt Unilever op een nieuwe manier plantaardige eiwitten te maken die meer doen denken aan melkproducten als wei en caseïne. Bij de bestaande vegan ijsjes wijkt namelijk de structuur sterk af van de oorspronkelijke dierlijke varianten.

Unilevers zoektocht naar nieuwe eiwitstructuren, is niet het enige fermenatienieuws dat de aandacht trekt. Onlangs werd bekendgemaakt dat SmaakPark in Ede een nieuw Fermentatielab met kassen en kweekvijvers krijgt. Het Fermentatielab is een initiatief van FoodvalleyNL en Wageningen University & Research. Het benodigde geld is afkomstig van Regio Deal Foodvalley. Het laboratorium is met name bedoeld voor start-ups, die hier tegen relatief geringe kosten kunnen experimenteren. Het Fermentatielab wordt beschouwd als een stap om de eiwittransitie te versnellen.

2. Chocoladebezorgd winnaar FD Gazellen top 100

Webwinkel Chocoladebezorgd is de winnaar van de FD Gazellen top 100, de ranglijst van snelstgroeiende bedrijven van Nederland van het Financieele Dagblad. Het betekent dat de webwinkel uit Hoogeveen in 2022 het vlotst groeide in omzet (totaal nu circa 2,7 miljoen euro), aantal werknemers en winstmarge.

Chocoladebezorgd is zeven jaar geleden opgericht en telt nu 12 werknemers. De chocoladeformule werd gestart door bakkerszoon Jan-Jaap Plaizier. Nadat Plaizier enige jaren deel uitmaakte van het management van restaurantketen La Place, ging hij zich richten op de verkoop van de handgemaakte bonbons, chocoladepumps en chocoladeharten uit de ouderlijke bakkerswinkel. Hij bedacht een online concept, waarbij mensen hun eigen doosje bonbons kunnen samenstellen.

Chocoladebezorgd.nl werd zo’n groot succes dat Plaizier inmiddels beschikt over een nieuwe chocoladefabriek. Daar kan tien keer zoveel chocolade worden gemaakt dan in de oorspronkelijke productieruimte. Omdat de fabriek sinds kort beschikt over 188 zonnepanelen, voorziet het bedrijf straks volgens Plaizier in zijn eigen energie. Vijf chocolatiers maken dagelijks de producten voor de webshop. Klanten kunnen hun keuze maken uit twintig verschillende bonbons, die in een doosje op brievenbusformaat worden verzonden.

Net als bij andere online winkels, kreeg ook bij Chocoladebezorgd de omzet vleugels tijdens de coronajaren. Voor het komende jaar verwacht Plaizier een minder onstuimige groei. 

3. Gastrobars van Ron Blaauw worden goedkoper

Ron Blaauw herintroduceert in zijn gastrobars het marketingconcept Vroege Vork Voordeel. In drie van de gastrobars krijgen vroege eters 15% korting op de eerste shift vanaf vijf uur ‘s middags. “Alles wordt duurder, maar wij worden goedkoper”, laat Blaauw online weten.

Blaauw introduceerde het Vroege Vork Voordeel vier jaar geleden voor het eerst, en met ingang van deze maand is het terug van weggeweest. Voorwaarde is wel dat de vroege gast binnen twee uur de gastrobar weer verlaten heeft. De kortingsactie geldt tot het einde van dit jaar. Vroege eters moeten online reserveren. Alleen als het ticket Vroege Vork Voordeel zichtbaar is, kan er op de bewuste dag met korting gereserveerd worden. Ook geldt de voordeelkorting niet op feestdagen. “Op dagen doordeweeks zijn die eerste uurtjes dat je open bent nog wel eens lastig”, zegt Blaauw op de website van Quote. Kaviaar en andere exclusieve gerechten zijn overigens uitgesloten van het voordeelticket.

Daarnaast is Blaauw weer vol aan de bak met Ron Gastrobar At Home. Het concept ontstond dadelijk na de eerste lockdown in voorjaar 2020. De boxen met gerechten van Blaauw werden, met uitzondering van de Wadden, in heel Nederland bezorgd. Drie van Ron’s Gastrobars (Amsterdam, Rotterdam en Delft) starten nu opnieuw met de bezorging van maaltijden én Blaauws maaltijdboxen. Dit gebeurt voortaan via Thuisbezorgd.nl. Voorheen maakte Ron Gastrobars At Home gebruik van Deliveroo, maar dit bedrijf trok zich recent uit ons land terug. Ron Gastrobar heeft vier vestigingen. Met zijn concept Ron Gastrobar Streetfood is de horecaondernemer daarnaast te vinden in vier van de vijf vestigingen van indoor-spellenconcept Mooie Boules.