Gigantische tegenslagen kreeg patron-cuisinier Servais Tielman van sterrenrestaurant Beluga Loves You* in Maastricht de afgelopen jaren te verduren. Maar nu lijkt het tij te zijn gekeerd. Een faillissement kon worden afgewend met een crediteurenakkoord, maar ook horecaondernemer Danny Deng - eigenaar van onder meer acht Dadawan-zaken - bleek redder in nood. “Dat dit nog bestaat, is ongelooflijk”, aldus Tielman. 

Zeven maanden geleden interviewde ik Tielman ook. Toen hield hij geëmotioneerd de dieptrieste schadelijst met grote financiële gevolgen voor: twee keer waterschade en een brand in restaurant Beluga Loves You én twee keer waterschade in zijn tweede restaurant, Flavourz by Servais. “De waterschade, overstromingen en brand zorgden voor in totaal € 2 miljoen aan schade. De verzekeringen betaalden voorschotten, maar die waren niet kostendekkend. “Dan ga je achter lopen”, zo vertelde hij. 

Lees ook: Servais Tielman openhartig over prachtig zorgenkindje Beluga*

5-jarig jubileum met goed nieuws

Nu zit er een montere chef tegenover mij. “Op 1 juli 2024 vieren we ons 5-jarige jubileum en net op dat moment vallen alle puzzelstukjes samen.” Horecaondernemer Danny Deng gaat een niet nader genoemd bedrag investeren in zijn restaurant. En Tielman vond alle crediteuren bereid om een groot deel van de schulden kwijt te schelden. “We zijn altijd transparant geweest richting leveranciers wanneer we een rekening niet konden betalen. Dat we altijd in gesprek zijn gebleven met alle partijen, heeft denk ik bijgedragen aan die kwijtschelding.” Ook de bank en de belastingdienst hebben medewerking verleend, net als de verhuurder. Die laatste stelt zich ook richting de toekomst pro-actief op, met het oog op het nog steeds voortdurende waterprobleem in het pand.

Danny Deng als partner 

Deng wordt partner van Beluga en daarmee mede-eigenaar. Hij kijkt ook mee naar de toekomst om de gastbeleving naar een nog hoger plan te tillen. Dit met het oog op die geambieerde tweede Michelinster. Tielman: “Hij is een ervaren horecaondernemer met meerdere zaken en heel veel kennis, daarom is hij ook trots om zijn naam te verbinden aan een restaurant als Beluga.” Tielman vervolgt: “Deng wil ook niet worden gezien als alleen een investeerder, hij wil echt bijdragen aan Beluga. En ik zie dat als geluk hebben, na heel veel tegenslag. Deng en ik zitten qua karakter en gevoel heel erg op een lijn, dus we hadden het niet beter kunnen treffen.” 

V.l.n.r. Bin Li (compagnon van Danny Deng), Danny Deng, Stephanie Tielman en Servais Tielman

"Danny Deng wil niet worden gezien als alleen een investeerder, hij wil echt bijdragen aan Beluga"

Investering in sterrenrestaurant 

Deng geeft telefonisch een toelichting over de samenwerking. “Wij zijn helemaal niet op zoek naar concepten om in te investeren. Laat ik daar helder over zijn. Maar als gast was ik altijd al enthousiast over Beluga als restaurant.” Deng volgde Servais’ carrière altijd met interesse en bewonderde hem om zijn strijdlust in alle tegenslagen. “Hij is een topkok, staat tussen zijn mensen en staat in het wereldje te boek als betrouwbaar. Dus ik waardeerde hem en had met hem te doen. Dat is ook de reden dat ik hem een bericht stuurde om mijn hulp aan te bieden.” Dat eerste contact leidde uiteindelijk tot deze samenwerking. “Beluga is een heel ander soort restaurant, dan de zaken die ik heb. Maar dat is geen probleem, ik kom er niet in de keuken staan”, zegt hij lachend. “Maar wij kunnen elkaar wel versterken.” 

Samenwerking in de praktijk 

Deng gaat aan de achterkant van Beluga meer structuur, ondernemerschap en commercialiteit inbrengen. Ook in gesprekken met leveranciers kan zijn ervaring van pas komen. Tielman: “We zullen qua kookstijl geen aanpassingen doen, maar in kwaliteit kunnen we door deze samenwerking juist verder doorpakken, omdat Stephanie (zijn vrouw en gastvrouw, red.) en ik ons nu volledig kunnen gaan focussen op de gasten en de keuken.” Deng: “Servais is net als ik een beroepsgek. Beluga blijft zijn kindje, maar ik wil graag helpen. En ik hoop ook dat hij een klein beetje van zijn kookkennis met ons wil gaan delen. Want hiermee kan hij onze concepten natuurlijk ook versterken.” 

Over Danny Deng 

Danny Deng - in 2016 verkozen door KHN tot Meest Markante Horecaondernemer van Limburg en winnaar van de Parkstad Limburg Economy Award 2022 - exploiteert verschillende casual dining horecabedrijven, met name in Limburg. In al zijn ondernemingen werkt Deng samen met zijn zus, zwager en echtgenote. 

Deng staat aan het roer van all-inclusive wereldrestaurant Parkstad Plaza in Kerkrade. In Maastricht is hij eigenaar van sushirestaurant Tokyoto, restaurant Azië Tapas en Dadawan. Laatstgenoemde is een restaurant met betaalbare fusion-gerechten, een formule die wordt uitgerold naar verschillende steden. Binnenkort opent de achtste locatie in Roermond. Daarnaast is Deng master-franchisenemer in Nederland van het bubble tea concept Möge Tee, waarvan er wereldwijd meer dan 500 vestigingen zijn. 

Faillissement of buitengerechtelijk saneringstraject 

Tielman blikt terug op het half jaar voorafgaand aan het contact met Deng. Het moment waarop hij heel goed besefte dat de financiële gaten niet langer te dichten waren. “Een faillissement aanvragen of een herstructureringstraject starten, al dan niet in de vorm van een sanering, waren de opties.” Een faillissement aanvragen voelde voor Tielman en zijn vrouw Stephanie als een route waarbij iedereen met lege handen achterbleef. “We vonden Beluga nog veel te veel de moeite waard om voor te vechten.”

Ondanks het extra risico van een buitengerechterljk saneringstraject - schuldeisers kunnen gedurende dit traject alsnog een faillissement aanvragen - besloot het stel hiervoor te gaan. “In dit traject houd je - in tegenstelling tot bij een WHOA-traject - de regie zelf in handen.” Voor deze route verzamelen ze een team om zich heen van twee advocaten, een fiscalist, accountant en een expert die de woordvoering kon doen richting de banken en belastingdienst. 

 Foto door: Hugo Thomassen

Brief aan crediteuren 

In totaal moest een behoorlijk aantal crediteuren worden benaderd, met aan ieder het verzoek een groot deel van de openstaande schuld kwijt te schelden, onder de belofte dat Beluga vóór april 2024 zelf een kwart van de schulden zou inlossen. “We kozen ervoor iedere crediteur tegelijk te benaderen middels een brief, inclusief het verzoek om de informatie geheim te houden. Maar via een van de crediteuren kreeg de pers er toch lucht van, waarna een lokale krant erover publiceerde.” 

"We kozen ervoor iedere crediteur tegelijk te benaderen middels een brief, inclusief het verzoek om de informatie geheim te houden"

Daarmee lag het nieuws op straat. Tielman: “Aanvankelijk was ik daar niet blij mee, want het gaat om gevoelige informatie. Maar het leidde ook tot een golf aan steunbetuigingen en een stijging in het aantal reserveringen uit sympathie.” Een van die steunbetuigingen kwam vanuit horecaondernemer Danny Deng. Hij stuurde in een WhatsApp bericht het volgende: “Beste Servais, je kent me niet persoonlijk, maar ik vind het belangrijk om je dit bericht te sturen. Mochten we iets kunnen doen, of kunnen helpen, laat het me weten. Anders heel veel sterkte met de zaken. Ik geloof er echt wel in dat het weer goedkomt. Het is een kwestie van tijd.” 

Lees ook: Pittige tijden voor Flicka*: "Maar we gaan hier uitkomen"»

Tielman stuurde direct terug hoezeer hij het bericht waardeerde, maar geeft in dat bericht ook aan op dat moment nog niet te weten hoe hij er financieel voorstond. “We zaten midden in een herfinancieringstraject en waren druk bezig met gesprekken inplannen met alle crediteuren. In die gesprekken boekten we stapje voor stapje successen. Steeds meer schuldeisers gingen akkoord.” 

Foto door: Bas Janssen

"Dit is toch de Champions League, dus ik ben trots mijn naam hieraan te verbinden"

Niet alles draait om geld

Gedurende het proces kregen we helderheid over de financiën en toonden crediteuren zich bereidwillig. Daarop besloot Tielman opnieuw contact op te nemen met Deng. “Dat was een heel fijn en open gesprek. Daarna volgden nog vele, urenlange intensieve gesprekken.” Zakelijk gezien noemt Deng investeren in Beluga een risico, maar er was ook die klik en waardering voor Tielman zijn vechtlust. “Danny besloot om met ons in zee te gaan. De toekomst zien we nu zonnig in.” Deng vult daarop aan: “Dit is toch de Champions League, dus ik ben trots mijn naam hieraan te verbinden. Niet alles draait altijd om geld, soms is het gewoon je gevoel dat je moet volgen.”