"Een verantwoorde en veilige luchthaven voor al onze passagiers is onze prioriteit"

Mieke Verduijn is verantwoordelijk voor concept development voor Amsterdam Airport Schiphol. Zij denkt na over de F&B invulling met nieuwe en bestaande partners, voor nu en in de toekomst. Tijdens de live talkshow van Foodservice Network vertelde ze over de veranderingen op de vliegvelden vanwege de coronacrisis. 

2,5% 

Half mei verwerkten de Nederlandse vliegvelden zo’n 2,5 procent van de reguliere passagiersaantallen. Verduijn: "We zien inmiddels wel heel langzaam iets gebeuren. Begin mei was dit nog 2,5 procent, begin juni was het 5 procent, en half juni ‘al’ 5,5 procent. Die groei is natuurlijk fijn, maar over het algemeen zijn deze cijfers dramatisch voor alle mensen die afhankelijk zijn van het werk op en rondom de luchthavens."

Schiphol is een andere plek 

Verduijn: "Schiphol voelt zowel voor Nederlanders als voor reizigers als een andere plek in Nederland. Het is voor ons niet voldoende om enkel te kijken naar de Nederlandse regelgeving. Wij kijken verder dan dat en houden rekening met passagiers afkomstig uit andere landen, waar het lokale beleid heel anders is."

Verschillende perspectieven

In de week dat wij ons in Nederland nog druk maakten over of de horeca wel of niet dicht zou gaan liepen internationale reizigers op Schiphol al in volledige beschermingspakken. Verduijn: "Bij het creëren van een verantwoord gevoel op onze luchthavens moeten we niet alleen rekening houden met de richtlijnen en gevoelens die in Nederland spelen, maar ook met de tendens van reizigers uit andere landen." In Nederland kiezen we er bijvoorbeeld voor om mondkapjes te verplichten op plekken waar de anderhalvemeter-maatregel niet hanteerbaar is, zoals in het openbaar vervoer. Het dragen van mondkapjes is in ons land geen verplichting, en (nog) niet de norm, maar in Azië bijvoorbeeld wel. Verduijn: "Een verantwoorde en veilige luchthaven voor al onze passagiers is onze prioriteit. We proberen daarom langzaam het vertrouwen van onze passagiers terug te winnen om te reizen."

"Technologie gaat hoe dan ook een grotere rol spelen in de wereld van eten en drinken op en rondom vliegvelden"

De toekomst van F&B in travel

Hopelijk maakt de hele reisbranche stapjes voorwaarts. Verduijn denkt daarom met haar team nu al na over hoe F&B in een reisomgeving er over een paar maanden uitziet. Verduijn: "We zetten nog meer in op technologie, denk aan het bestellen via pre-order apps of het scannen van QR codes in de security lane om 10 minuten later je koffie op te halen in de Lounge. Twee jaar geleden hebben we op Schiphol een pilot gedraaid met Deliveroo. Dat was een hele leerzame pilot maar op dat moment leverde het nog weinig op, financieel gezien. Toch zijn dat wel dingen die we in de komende tijd wellicht weer oppakken. Technologie gaat hoe dan ook een grotere rol spelen in de wereld van eten en drinken op en rondom vliegvelden. Het zijn ontwikkelingen die door de crisis sneller in gang gezet zijn. We willen grote groepen mensen spreiden, wachtrijen voorkomen en reizigers zo snel en veilig mogelijk voorzien van hun bestelling. Apps en pre-order mogelijkheden gaan ons daar zeker mee helpen."

Op de foto: Mieke Verduijn tijdens Studio FSN Live, foto door Floris Heuer