In 2016 openden zus en broer Quinta en Gerrit Jan Witzel de eerste vestiging van hun poké bowl concept Poké Perfect. Inmiddels zijn er 13 locaties. De keten wordt gezien als een van de meest duurzame foodserviceconcepten in Nederland. Toch blijven de Witzels daarover bescheiden: “Duurzaamheid moet je niet te veel zeggen, je moet het vooral doen.” Food Inspiration sprak met hen over de trends en transities van deze tijd.

De poké bowl: is het een hype, een trend of een blijvertje?

Toen broer en zus in 2016 in Amsterdam de eerste vestiging van Poké Perfect openden, kende nog vrijwel niemand in Nederland de poké bowl. Quinta kende het gezonde gerecht uit New York, waar ze een tijd woonde en werkte als model. Samen met haar broer ontwikkelde ze het concept van Poké Perfect. Het was het eerste poké bowl concept in ons land. Al snel werd het gerecht, afkomstig uit Hawaï, een regelrechte hype. In 2016 werd het woord poké bowl zelfs opgenomen in de Dikke van Dale. Quinta: “Na ons openden de ene na de andere poké bowl zaak, en veel (sushi)restaurants zetten het gerecht op hun menukaart. Niet zo gek ook als je bedenkt dat het gerecht gezond is, snel te maken en je er left overs in kunt verwerken. En daarnaast doet de bowl het natuurlijk heel goed op social media.”

Veel poké bowl concepten In Nederland zijn inmiddels weer gesloten, maar Poké Perfect bleef. En de poké bowl ook. Quinta: “De poké bowl is nu bijna 8 jaar in Nederland. Inmiddels kunnen we denk ik wel zeggen dat het gerecht here to stay is. Het is niet meer weg te denken in het voedsellandschap en inmiddels bijna net zo bekend als sushi. De poké heeft bij de thuisbezorgplatforms inmiddels zelfs een eigen categorie. Nou, dan ben je een blijvertje, haha!”

Poké Perfect in cijfers

 • Zo’n 50% van alle bestellingen bij Poké Perfect wordt online geplaatst via een van de bestelplatforms, zo’n 50% wordt in de winkels besteld en ter plekke gegeten of meegenomen to go. 

 • Er zijn inmiddels 13 zaken, en 2 in aanbouw. De locaties zijn 7 dagen per week open voor lunch en diner.

 • De poké bowls van Poké Perfect zijn ook verkrijgbaar bij de 30 winkels van STACH.
  Lees hier meer over STACH »

 • De doelgroep bestaat uit jonge mensen tussen de 20 - 45 jaar, zowel zakelijk als particulier.

 • Het doel van broer en zus is om 2 tot 4 zaken per jaar te openen.

 • Gerrit Jan: “Samen met een dataspecialist hebben we vijf jaar geleden onderzoek gedaan naar onze potentie. Die bleek heel groot, hij berekende dat er in Nederland ruimte zou zijn voor 80 zaken.”


Klimaatneutraal

Poké Perfect heeft de ambitie om op termijn klimaatneutraal te zijn. Quinta: “Minimaal, we streven zelfs naar klimaatpositief. Maar dat heeft nog flink wat voeten in de aarde. We hebben een begin gemaakt door het implementeren van klimaatlabels, maar we realiseren ons ook dat er nog flink wat stappen genomen moeten worden voordat we echt klimaatneutraal zijn.”

De keten werkt samen met Klimato, een bedrijf uit Zweden dat voor hen berekent wat de life cycle is per ingrediënt. Op die manier kan Poké Perfect de CO2-uitstoot per gerecht herleiden. Deze carbon footprint staat ook op de menukaart, zodat de gast op basis van die informatie bewust kan kiezen voor een gerecht met relatief veel of weinig CO2-uitstoot. Quinta: “Dat is voor ons nog maar het begin. Komend jaar willen we niet alleen de carbon footprint van onze gerechten nog beter in kaart hebben, maar ook de uitstoot van onze eigen organisatie. Op basis van die informatie gaan we vervolgens kijken welke stappen we kunnen ondernemen om onze carbon footprint te verkleinen.”

Duurzame slimmigheidjes die Poké Perfect al doorvoerde: 

 • Voorheen gaf Poké Perfect bij iedere bestelling standaard stokjes en sojasaus mee. Inmiddels wordt daar 25 cent voor gevraagd, waardoor veel minder stokjes en veel minder zakjes sojasaus weggegeven en weggegooid worden.

 • Bovendien zijn de stokjes nu reusable, waardoor ze in de vaatwasser kunnen en na gebruik niet weggegooid hoeven te worden, maar juist hergebruikt kunnen worden.

 • Iedereen die een poké bowl online bestelt of meeneemt in de winkel, krijgt die in een papieren tasje. Onlangs haalde Poké Perfect een kleur uit het kleurenpalet waarmee het logo op de tas wordt gedrukt. Het scheelt geld en inkt. Gerrit Jan: “Op die manier kunnen we slim doen en tegelijkertijd duurzaam bezig zijn.”

 • Alle producten worden nu nog per vestiging geleverd door diverse leveranciers. Maar binnenkort opent in Amsterdam een centrale productiekeuken waardoor leveranciers maar op een plek hoeven te leveren. Vanuit daar wordt geleverd naar de locaties - voor de locaties in het centrum van Amsterdam gebeurt dat met elektrische voertuigen. Deze nieuwe logistieke stroom scheelt een hele hoop verkeersbewegingen en dus CO2-uitstoot.

Poké Perfect in Nijmegen

Er spelen op dit moment een aantal grote thema’s en transities in de markt. De eiwittransitie, maar ook ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de opkomst en implementatie van AI. Hoe gaat Poké Perfect daar mee om? 

Eiwittransitie

 • Al sinds de opening van de eerste vestiging in 2016 is een groot deel van het assortiment vega

 • Voor populaire gerechten met vlees of vis wordt altijd gezocht naar vega-alternatieven die naast de dierlijke varianten kunnen worden aangeboden. Zo staat vegan zalm al jaren op de kaart als alternatief voor echte zalm. Deze winter ontwikkelde de keten in samenwerking met Ron Blaauw een poké bowl met beef rendang en een vegavariant met jackfruit rendang. 

Personeel

 • Alle locatiemanagers zijn fulltimers, de meeste medewerkers werken op flexibele basis. Wel is al het personeel in vaste dienst

 • Poké Perfect heeft flexibele werktijden. Mensen kunnen als ze dat willen ook korte shifts draaien van bijvoorbeeld drie uur, waardoor het werk makkelijk te combineren is met een studie of andere werkzaamheden. 

 • Tijdens het werk is het personeelseten gratis. 

 • Iedere vestiging ontvangt ieder kwartaal een budget voor het organiseren van borrels of activiteiten met het team. 

 • Het duurzaamheidsimago van de keten trekt met name jonge mensen aan.

Artificial Intelligence

 • Poké Perfect werkt met een data driven AI-programma dat de omzetcijfers van alle verschillende verkooppunten koppelt. Niet alleen van de verschillende vestigingen, maar ook die van webshops en de omzet die gedraaid wordt via de bezorgplatforms. Het AI-systeem kan op basis van deze gegevens de omzet voorspellen voor de komende vijf dagen. Daardoor kan slimmer worden ingekocht, wat voedselverspilling tegen gaat en bovendien geld scheelt. Ook personeel kan op basis van de data-analyse efficiënter worden ingezet. 

 • Alle reviews die gasten achterlaten na een bezoek aan een van de locaties of na het online bestellen van een gerecht worden beantwoord door een AI-chatbot.

Meer weten over de trends en transities van deze tijd? Vraag een gratis preview aan van het nieuwste Food Inspiration Trend- & Transitierapport »

Londen populaire poké bowl stad

In land van herkomst Amerika is de poké bowl populair, vooral in de steden. Zo heeft de keten Sweetfin in de Verenigde Staten 21 vestigingen. Just Poké heeft er 29, waaronder een locatie in het kantoor van Microsoft in Redmond. Maar tijdens de vele reizen die Food Inspiration maakt, kwamen het gerecht vooral veel tegen in Londen. SushiDog heeft er 6 locaties, Honi Poké zit op 17 locaties, net als Island Poké, en Polú Poké heeft 2 vestigingen. De internationale keten Poké House heeft in Londen 11 locaties. Londen is daarmee wereldwijd echt de stad van de poké bowls.