"Iedereen is bezig met het tijdperk na corona. Maar dat tijdperk bestaat niet."

Herman Konings is trendanalist en consumentenpsycholoog. Food Inspiration vroeg hem hoe hij aankijkt tegen de coronatijd, en wat volgens hem langetermijneffecten zijn van deze crisis. 

Gewenning

"Veel mensen zeggen nu, na bijna twee maanden thuis zitten, dat ze wennen aan deze situatie. Dat we ons aanpassen aan de omstandigheden.  Maar gewenning betekent dat we er mee akkoord zijn dat we op deze manier verder gaan. En dat zou niet goed zijn. Daarvoor is het leven niet bedoeld. Als mens willen we er op uit gaan. Het zou goed zijn als we in deze tijd iedere dag er van balen dat we binnen zitten. Zodat we weer gaan feesten en leven zodra het weer kan."

2020

"Dit jaar is financieel gezien een verloren jaar. De economische terugslag gaat ongekend zijn. Het zal veel erger zijn dan de financiële crisis van 2008. In de voorspellingen wordt nu gerekend met een terugval van zeker 10 procent. Het consumentenvertrouwen zal sterk afnemen. Er komen heel veel slachtoffers op het gebied van werkloosheid. Eén op de vijf bedrijven in België heeft al aangegeven dat ze het moeilijk hebben of gaan krijgen, en dat ze genoodzaakt zijn mensen te ontslaan vanwege de coronacrisis." 

"Plantaardige voeding gaat nog veel meer aandacht krijgen."

Post-corona

"Dat lijkt wel het codewoord. Iedereen is bezig met het tijdperk na corona. Maar dat tijdperk bestaat niet. We zitten namelijk in een tussenfase tussen twee decennia. Op de laatste dag van het vorige decennium is de corona-ellende begonnen. Op 31 december 2019 viel in China de eerste COVID-19 dode. Daarna volgde het domino-effect over de hele wereld. Ook al hebben we straks een vaccin, we gaan dan niet meer terug naar het oude. Ons menselijk gedrag gaat in het nieuwe decennium enorm veranderen." 

Lokaal

"Er zijn experts die zeggen dat we veel meer lokale producten gaan kopen. Ik durf dat te betwijfelen. Consumenten willen wel, maar kunnen niet. Vanwege de massaontslagen en het afnemende consumentenvertrouwen gaan mensen de hand op de knip houden. Ze gaan zoeken naar de goedkoopste oplossingen, en in negen van de tien gevallen zijn het niet de lokale partijen die met de laagste prijzen komen, maar de grote multinationals." 

Plantaardig

"Plantaardige voeding gaat nog veel meer aandacht krijgen. Het was al een trend om minder vlees te eten, en die trend zal een vlucht nemen. We gaan meer en meer argwaan krijgen om dieren te eten, omdat we ons nu realiseren dat dieren besmettelijk kunnen zijn en zelfs ziektes kunnen veroorzaken. We gaan daardoor meer grijpen naar plantaardige alternatieven. Als dit virus tien jaar geleden was uitgebroken was dat niet zo geweest, toen waren de plantaardige alternatieven er nog te weinig, en de producten die er toen waren smaakten naar karton. Maar nu hebben we de mogelijkheden volop."

"Onze relatie met reizen gaat compleet veranderen."

Evenementen

"Voorlopig zijn alle evenementen geannuleerd. Maar denk niet dat na de zomer alles weer zal zijn zoals het was. Ik verwacht dat minstens 20 procent van het reguliere evenementen- en festivalpubliek in 2021 grote bijeenkomsten vermijdt. Zij willen het eventuele risico niet nemen." 

Villa’s 

"Onze relatie met reizen gaat compleet veranderen. We zullen minder snel geneigd zijn om naar een overvol hotel te gaan waar het all-you-can-eat buffet de hele dag buiten staat. En verre reizen gaan we voorlopig ook niet maken. Ik zie een opkomst van vriendengroepen die in de vrije tijd in villa’s op het platteland verblijven. Een eigen zwembad, een eigen huis en de significant others om je heen. Daar heb je niets te vrezen van de onbekende ander. Maar met ons overbevolkte land wordt dat een serieuze ramp. Het zal nog nooit zo druk geweest zijn op de rustige plekken."

Smetvrees

"Mensen zullen vrees hebben om zaken als deurklinken en liftknopjes aan te raken. Ik voorspel dan ook een sterke opkomst van technologieën die ervoor zorgen dat de automatiseringsgolf versneld plaatsvindt. Toiletdeuren die automatisch openen en sluiten, kranen met sensoren, aan het einde van het jaar kennen we niet anders."  

"De rol van influencers in de media is overgenomen door experts."

Focus-filter 

"De horeca is een zeer fragiele ondernemerstak, en wordt door deze crisis extra hard getroffen. Marges zijn beperkt. Zeker met minder mensen in een zaak omdat we afstand van elkaar moeten houden, is het vrijwel niet te doen om als ondernemer een rendabele zaak te draaien. Ik voorspel een opkomende trend: de focus-filter. Die ontstond al in het vorige decennium, maar zal ook in de komende tijd een mogelijke oplossing zijn voor de horeca. De Belgische sterrenchef Kobe Desramaults maakte er in zijn restaurant Chambre Séparée in Gent al gebruik van. Wat ik daarmee bedoel: de zaak is vijf dagen per week geopend, hij draait iedere dag twee shifts, 40 weken per jaar. Er is beperkte ruimte en per shift kunnen maximaal 16 mensen aanschuiven. Iedere gast wordt met het gezicht naar de keuken geplaatst. De gasten hebben de volle aandacht voor de chef, en hij de volle focus voor hen en voor zijn gerechten. Tijdens de shifts draait de chef dus op volle focus, maar in ruil daarvoor is hij in de weekenden en 12 weken per jaar helemaal vrij. En op die manier kan hij toch omzet draaien terwijl hij voldoet aan de anderhalve-meter-afstand-richtlijn, die voorlopig nog wel van kracht zal zijn."  

Influencers

"Je zag ze overal: jonge mensen die zichzelf influencer noemden en hun volgers vertelden wat ze vandaag moesten eten, kopen of doen. Nu hoor en zie je ze niet meer. Hun rol aan tafel bij de praatprogramma’s en in berichten in de media is overgenomen door experts. Het is geen tijd meer voor luchtig nieuws. De burger wil relevante informatie waar hij op kan bouwen."