Iedere maand zet Food Inspiration een foodstart-up in de schijnwerpers. Een nieuwkomer met een innovatief product of idee. Een partij die nog niet de middelen heeft om zichzelf in de spotlights te zetten, maar wel een briljant idee of product dat wij graag met foodprofessionals willen delen. Deze maand: cold brew koffie gemaakt van specialty koffiebonen van het merk Cold Kick.

Wat is cold brew koffie?

Cold brew koffie is een koffiezetmethode waarbij gemalen koffiebonen geweekt worden in koud water. Dat weekproces duurt zo’n 12 tot 24 uur. De gemalen koffie wordt vervolgens gefilterd voordat de koffie geserveerd wordt. Cold brew koffies bevatten een hoog cafeïnegehalte dankzij de speciale productiemethode. Cold brew koffie is over het algemeen minder zuur dan koffie die gezet wordt met hete watermethodes, de smaak is zacht en zoet. In Amerika is cold brew koffie al jaren populair. In Nederland wordt de drank vooral geschonken bij specialty koffiebarren, bereid door speciaal daarvoor getrainde baristas. Ook zijn er in de retail enkele cold brew koffie-labels te vinden.

De start van de start-up

Erik Dernee is geen onbekende in de koffiewereld. Hij werkte voor diverse koffiemerken en maakte tijdens een koffie-inspiratiereis naar Amerika kennis met cold brew koffie. Terug in Nederland startte hij in 2023 zijn eigen cold brew koffiemerk: Cold Kick. Voor zijn koffie gebruikt hij de hoogste kwaliteit koffie: specialty koffie. Met zijn cold brew koffie in blik wil hij horecaondernemers helpen om smaakvolle koude koffie te serveren zonder dat ze daarvoor urenlang koffie moeten laten weken. De Cold Kick dranken zijn uit de koeling direct te serveren. Er is een black cold brew variant en een variant met havermelk, de oat flat white cold brew. De dranken worden verpakt in blik.

Minder suiker, meer cafeïne

Ten opzichte van concurrenten in het productportfolio bevatten de dranken van Cold Kick per 100 gram minder suiker, en meer ‘kick’. Zo bevat Cold Kick circa 4 gram suiker per 100 gram. Ter vergelijking: bij Starbucks bevat de koude koffie variant circa 9 gram, meer dan het dubbele. In de gemiddelde Cold Kick zit 70 miligram cafeïne, in de koude koffie van Starbucks 38 gram.

Next steps

In 2023 draaide Dernee €50.000,- euro met zijn start-up. De ondernemer is nu op zoek naar partijen die actief zijn in de catering en on the go-markt die zijn dranken willen testen. Er loopt op dit moment een proef bij de winkels van Stach. Daarnaast zoekt Dernee naar een investeerder die samen met hem de producten van Cold Kick breed in de markt wil zetten.

---

Wil jij ook met jouw start-up in de spotlights? Stuur een mailtje naar redactie@foodinspiration.nl. De redactie beoordeelt alle suggesties, wie weet is jouw initiatief wel de start-up van volgende maand!