Korteketenpartij Boerschappen wil groeien. En hard ook. Een verviervoudiging van de omzet in 2024, dat is het streven. Om die groei te realiseren zoekt Boerschappen duizenden nieuwe mede-eigenaren. Want met groei, komt pas écht impact, aldus de oprichters.

Het doel is om via sharefunding minimaal 1,5 miljoen euro op te halen. Investeren kan al vanaf een bedrag van 250 euro en maakt je mede-eigenaar van de coöperatie. Vanaf 14 januari is het mogelijk om aandelen te reserveren, die vanaf 1 februari verzilverd kunnen worden. Op de eerste dag stond om half 5 's middags de teller op de website op 1,4 miljoen en is het streefbedrag dus al bijna behaald. Wanneer de animo het aantal beschikbare aandelen overstijgt, vervalt de reservering en gaan de aandelen per 1 februari weg op basis van first-come-first-serve.

“De missie van Boerschappen: voeding die voedt, uit een keten die deugt zónder dat het ingewikkeld wordt.”

Boerschappen heeft als doel de voedselketen te verkorten en te verduurzamen en wordt nu een coöperatie. Samen met een netwerk van ruim 150 kleinschalige makers en boeren levert Boerschappen maaltijdboxen, die de duizenden klanten zelf kunnen ophalen bij een van de ruim 30 ophaalpunten of laten thuisbezorgen. Boerschappen wil de komende jaren veel investeren in een nieuw IT-platform, verdere mechanisering in het productieproces, versterking van het team en mikt het op een verviervoudiging van de omzet in 2024.

Sinds de start in 2013 is het bedrijf snel gegroeid. Oprichters Stéphanie Vellekoop en Stijn Markusse sturen inmiddels een team van 60 medewerkers aan. In de afgelopen twee corona-jaren groeide de omzet met bijna 500%, naar ruim €7,3 miljoen omzet. Ongeveer 65% van alle omzet wordt besteed bij de aangesloten boeren. Markusse: “Met die omzet dragen we actief bij aan de transitie richting natuurinclusieve landbouw en helpen we boeren met een gezond verdienmodel. Impact komt met volume. En dáárom is groei voor ons belangrijk."

Om de ambitieuze groeidoelstellingen waar te maken verhuist het bedrijf deze maand naar een nieuw bedrijfspand in Breda. Tot nu toe ging die groei op eigen kracht en zonder externe aandeelhouders. De oprichters spraken in het afgelopen jaar met tientallen impact funds, investeringsmaatschappijen en banken om te zoeken naar groeimogelijkheden. In die gesprekken ging het steevast over exit-strategie, zeggenschap, winstverwachtingen en zelfs over de rechten om het bedrijf te mogen verkopen aan de hoogste bieder. Dat past totaal niet bij de manier waarop de twee willen ondernemen en dus is nu de keuze voor een coöperatie gemaakt.