Sinds de uitbraak van het coronavirus werken mensen veelal vanuit huis. De rol van werken en eten op kantoor is daardoor drastisch veranderd. Voorheen was de lunch op kantoor vaak snel, snel en tussen vergaderingen door. Tegenwoordig zijn we minder op kantoor, maar als we er zijn nemen we – anders dan vroeger – echt de tijd voor de lunch en het bijpraten met collega's. Cateraars proberen in te spelen op die veranderende vraag. 

Mensen zijn sinds de uitbraak van het coronavirus veel minder op kantoor, en eten daardoor ook minder in de bedrijfskantine. In het begin van de coronatijd lag het kantoorbezoek voor een groot gedeelte helemaal stil. In die maanden daalde de omzet van bedrijfscateraars gemiddeld met 60%, aldus Foodstep. Volgens Rabobank verliezen bedrijfscateraars over het hele jaar 2020 een omzet van zo'n 36%. Nu het virus iets minder heftig om zich heen lijkt te grijpen en de zomervakantie op z'n einde loopt gaan mensen langzaamaan weer vaker naar kantoor. Het kantoorbezoek wordt daarbij vooral gebruikt om collega's in real life te ontmoeten. Online vergaderen doen we nog steeds massaal vanuit huis, maar brainstorms en persoonlijke gesprekken gebeuren tegenwoordig weer vaker op kantoor. Thuis wordt gewerkt, op kantoor onmoeten mensen elkaar. Daardoor is de samenkomst rondom de lunch op kantoor ook anders. Waar we voorheen op kantoor soms snel tussen de afspraken door gingen lunchen is de lunch nu het uitgelezen moment om in gesprek te gaan met collega's die je langere tijd niet (in real life) hebt gezien.  

Wat betekent die verandering voor de bedrijfscatering?

- De lunch op kantoor mag uitgebreider zijn dan voorheen. Een simpele boterham eten mensen thuis ook, of nemen ze wel mee van huis. Als er voor lunch wordt gezorgd op kantoor, dan mag dat best iets uitgebreider. 

- Vanwege de aangescherpte hygiënerichtlijnen is het voor bedrijfscateraars niet ideaal om (nog) te werken met een lijnbuffet waar iedereen zelf zijn/haar bordje opschept. Beter is in deze tijd om te werken met kant-en-klare-eenpersoonsmaaltijd. 

- Veel bedrijven hebben hun cateringvoorziening (tijdelijk) op pauze gezet. Verwacht wordt dat het nog zeker een jaar duurt voordat het niveau van kantoorbezoek weer terug is op het niveau van voor het coronavirus, als we überhaupt nog massaal naar kantoor gaan sinds iedereen gewend is aan thuiswerken. Voor veel bedrijven zal daardoor op tijdelijke basis het laten bezorgen van de lunch een optie zijn. Op die manier worden de mensen die op kantoor zijn voorzien van een lunch, maar hoeft de volledige cateringorganisatie nog niet opgestart te worden.

Partycateraar lanceert bedrijfscateringmodel

Partycateraar The Food Line-Up is een van de cateraars die inspeelt op deze veranderde manier van lunchen op kantoor met de lancering van bedrijfscateringmodel BUDD easy catering. Maartje Nelissen, oprichtster van zowel The Food Line-Up als van BUDD: "Lunchen op kantoor wordt persoonlijker, en minder massaal, maar de opdrachtgever wil vaak ook mee gaan met de huidige trends en wil er voor zorgen dat het assortiment gezond en duurzaam is. Daar spelen wij op in met BUDD. Bij BUDD wisselen de ingrediënten met het seizoen. Het assortiment is grotendeels plantaardig. En als er vlees geserveerd wordt, dan altijd hybride: bijvoorbeeld een 'less meat ball' van maar 25% vlees. Wij maken met dit concept duurzaam lunchen op kantoor in de nieuwe tijd gemakkelijk en betaalbaar. Het assortiment van BUDD is online te bestellen, eenmalig of middels een abonnementsservice." 

Vanaf 1 september is BUDD actief in de regio Amsterdam. Het bedrijf hoopt snel uit te kunnen breiden naar de rest van Nederland.