In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: Restaurant Europa en Bar Benelux in Amsterdam.

Het concept

Bij Restaurant Europa eten gasten aan één lange bar in een grote oude garage. De kleur van de bar – turquoise – steekt fel af tegen het grijs van de betonnen muren en vloer. Restaurant Europa is de nieuwe fine dining zaak van chefs Rein op ‘t Root en Bastiaan de Groot. Deze locatie vind je sinds eind maart naast casual restaurant Euro Pizza van Op ‘t Root. Ook opende Op ‘t Root samen met zijn compagnons in april Bar Benelux, dat weer in het pand naast Europa gevestigd is.

Casual concept Euro Pizza

Al in 2019 opende Op ‘t Root samen met vier vrienden een chef’s table concept in kunsthal Het HEM in Zaandam, onder de naam Restaurant Europa. Tijdens corona sloot die zaak noodgedwongen de deuren, na slechts een paar maanden open te zijn geweest. Als tijdverdrijf tijdens de lockdown startten de vijf vrienden met Europa Pizza. Vanuit een oude Volvo verkochten ze ingevroren pizza’s van hoge kwaliteit. Even later kwam er een aanbod in Amsterdam-Noord voor een leeg pand en werd een restaurant gestart onder de naam Euro Pizza, waar culinaire zuurdesem pizza’s en hoogwaardige gerechten om te delen worden geserveerd.

Fine dining concept Restaurant Europa

Nu – ruim drie jaar later – is het fine dining concept nieuw leven ingeblazen, maar dan geopend in het pand naast Europizza. De chefs serveren er een tasting menu (€75) dat bestaat uit een snack, een amuse, zes gerechten en friandises. Ook kun je gerechten à la carte bestellen. Zo serveren ze er ree met reeworst en tamarindejus. De gerechten zijn geïnspireerd door de Noorse, Japanse, Thaise, Franse en Italiaanse keuken. Iedereen zit en eet naast elkaar aan de bar met zicht op de open keuken. 

Bar Benelux

Naast het fine dining restaurant bevindt zich nu ook een bar onder de naam Benelux. Daar kunnen gasten vanaf 16.00 uur terecht voor een uitgebreide cocktailkaart. Ook zijn er culinaire barhappen te bestellen zoals mosselkroketten, gefrituurde asperges, ingelegde artisjokharten en huisgemaakt zuurdesembrood met boter. Wanneer de zon onder gaat, gaan de tafels aan de kant en verzorgt een DJ de muziek. 

“Als chef moet je een compleet mens zijn”, stelt Op ‘t Root in een eerder interview. "Dat klinkt misschien wat vaag, maar ik vind dat je niet alleen moet kunnen koken. Je moet een flink referentiekader hebben. Je moet weten hoe dingen er mooi uitzien, je moet films hebben gezien, boeken gelezen, interesse hebben in kunst. Dat brede referentiekader is terug te zien in de nieuwe zaken van de chef; een goede mix met voor iedere mood wat wils."

Tip van de redactie

Op de kaart van Bar Benelux staan cocktails die gemaakt worden met de sterke dranken van distilleerderij Empirical uit Kopenhagen; een bedrijf dat zich vooral identificeert als maker van smaken. Denk bijvoorbeeld aan een sterke drank op basis van dennennaalden en habanero pepers, en dan door de bartenders van Benelux verwerkt tot een originele cocktail. 

Zelf bezoeken?

Gedempt Hamerkanaal 79, 81 en 83 in Amsterdam
Restaurant Europa: geopend voor diner van donderdag tot en met zondag en op zondag voor lunch 
Euro Pizza: geopend voor diner van dinsdag tot en met vrijdag en op zaterdag en zondag voor lunch
Bar Benelux: geopend voor borrels van donderdag tot en met zondag 
Benieuwd naar meer Cool Concepts? Lees hier die van vorige week: Europese klassiekers bij River Bar in Rotterdam »