Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: 1. Albert Heijn vliegt groenten en fruit niet langer in. 2. Vertrouwen én omzet groeien in de horeca. 3. Websuper Pieter Pot lijkt gered van faillissement. 3. Australisch bedrijf Collins Food neemt Limburgse KFC’s over.

1. Albert Heijn vliegt groenten en fruit niet langer in

Albert Heijn stopt met de aanvoer door de lucht van onbewerkte groenten en fruit uit het buitenland. Vanaf 1 juni 2023 worden groenten en fruit, zoals sugarsnaps, haricots verts, ananas en passiefruit, alleen nog maar via zeecontainer- of wegtransport vervoerd.

Albert Heijn is niet de eerste supermarkt die het invliegen van verse groenten en fruit staakt. Plus, Lidl en Jumbo hebben eveneens beleid om het invliegen van groente en fruit nu of in de toekomst te beperken.

Luchttransport wordt vanwege de impact op het klimaat in zijn algemeenheid niet aangemerkt als duurzaam vervoer. “Albert Heijn kijkt daarom continu naar manieren om producten dichterbij te telen, óf gebruik te maken van duurzamere manieren van transport”, aldus de supermarkt in een persbericht. “Wij vinden het belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met ons aandeel in de milieubelasting. We willen de impact van onze activiteiten zo klein mogelijk houden.”

Albert Heijn laat weten dat de helft van de groenten en fruit in de winkels nu al uit eigen land komen. Dit aandeel wil het supermarktconcern nog verder opvoeren. Zo test het bedrijf momenteel met in Nederland geteelde gember, een product dat normaliter uit China of Zuid-Amerika komt. 

Landbouweconomoom Willy Baltussen van de Wageningen Universiteit liet eerder in de media weten dat de klimaatimpact waarschijnlijk niet de enige drijfveer is voor de supermarkten. In het Algemeen Dagblad zei hij: “Vliegen is ook gewoon duur.”

2. Vertrouwen en omzet groeien in de horeca

Na een dramatische terugval vorig jaar, herstelt het economisch vertrouwen van veel horecaondernemers. Het horecavertrouwen zit weer boven de rode streep van de index van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eind vorig jaar was de horeca nog pessimistisch: de index stond op -12. Het horecavertrouwen is de eerste weken van dit jaar omgeslagen naar 'zeer voorzichting positief' met een 3.

Hoewel de bestedingen van de consument volgens het CBS in december fors hoger lagen dan eind 2021, kwam de horecaomzet vorig jaar lager uit dan in 2019. Dit stelt ook het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in de recent verschenen Beleidsmonitor.

FSIN schrijft: 'De omzet van foodservice groeide in 2022 met 42,9% naar 19,014 miljard euro. Desondanks is foodservice nog niet helemaal terug op het niveau van voor corona. De omzet was nog 4% verwijderd van de omzet van 2019. Het marktaandeel dat foodservice tijdens corona inleverde aan foodretail, heeft het niet terug weten te veroveren. In 2019 had foodservice een marktaandeel van 33%, in 2022 was dat 28,7%. Dat is een marktverlies van ruim 2,8 miljard euro.'

'Foodretail is de duidelijke ‘winnaar’ van de pandemie geworden', schrijft het FSIN. 'Supermarkten weten het veroverde marktaandeel vast te houden.' De horecaomzet had in 2022 hoger uit kunnen vallen, maar de groei is volgens het FSIN sterk belemmerd door personeelsgebrek. Volgens het instituut heeft twee derde van de foodservicebedrijven te maken met omzetderving als gevolg van een gebrek aan personeel.

3. Websuper Pieter Pot lijkt gered van faillissement

Een faillissement van de verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot is volgens de nieuwe aandeelhouders afgewend. Met de grootste schuldeisers zou overeenstemming zijn bereikt om een deel van de openstaande facturen kwijt te schelden. Eerder dit jaar sijpelde al nieuws naar buiten dat Pieter Pot, vier jaar geleden gestart, onder grote druk staat vanwege achterblijvende resultaten.

Het management van de Delicatessenfabriek nam onlangs aandelen Pieter Pot over van de oprichters. Het bedrijf in Berkel en Rodenrijs produceert verpakte foodproducten voor derden en ook Pieter Pot was er reeds klant. De eigenaars van de Delicatessenfabriek stelden een brief richting leveranciers van Pieter Pot op. Zij willen nieuw kapitaal steken in Pieter Pot, maar wel vooraf van leveranciers en schuldeisers weten of die willen meewerken. Dit beleid lijkt dus nu zijn vruchten af te werpen.

Pieter Pot heeft 50.000 tot 70.000 vaste klanten. Eerder was echter al duidelijk dat de omzetdoelstelling van 2 miljoen euro per maand niet kon worden gehaald. Hierop roerden investeerders zich: zij eisten dat in 2023 break-even wordt gedraaid. Het zorgde er voor dat Pieter Pot tijdens een reorganisatie vorig jaar al mensen moest ontslaan.

Aangezien foodverpakkingen toenemend onderhevig zijn aan strenger wordende Europese regelgeving, lijkt de tijd aan de kant te staan van Pieter Pot. Maar enkele jaren geleden redden vergelijkbare fysieke winkels het (nog) niet. Zo sloten in 2016 Opgeweckt Noord in Groningen en Bag&Buy in Utrecht hun deuren: het waren toen de twee enige verpakkingsvrije supermarkten van ons land.

4. Australisch bedrijf Collins Foods neemt Limburgse KFC’s over

Het Australische bedrijf Collins Foods neemt opnieuw enkele Nederlandse vestigingen over van Kentucky Fried Chicken (KFC). Het gaat om acht KFC-restaurants die voorheen werden geëxploiteerd door RS Chicken en R. Sambo Holding in Zuid-Limburg. Het totale aantal KFC’s van Collins Food komt met deze overname op 56. Ons land telt totaal 88 vestigingen van Kentucky Fried Chicken, een merk van het Amerikaanse concern Yum! Brands.

Collins Foods betaalt 8 miljoen euro voor de overname van de KFC’s. Daarnaast is nog een extra bedrag afgesproken, waarvan de hoogte afhangt van de resultaten in de komende twee jaar. Het betekent dat het Australische bedrijf nog maximaal 4,6 miljoen euro moet bijbetalen. Collins Foods is sinds 2016 de belangrijkste KFC-masterfranchiser in ons land. Het bedrijf wil de komende jaren nog vele tientallen nieuwe restaurants openen.

Collins Foods Netherlands (CFN) is een werkmaatschappij van Collins Foods Limited (CFL). Het Australische bedrijf opende al in 1969 in eigen land het eerste KFC-restaurant. Tegenwoordig exploiteert CFL via verschillende werkmaatschappijen 350 KFC’s en Taco Bells in Australië, Japan, Thailand, Duitsland en Nederland.