Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: 1. Albert Heijn gaat testen met eerlijke prijzen. 2. Kwart minder gasten in bedrijfscatering. 3. Domino’s gaat concurrentie aan op frietbezorgmarkt. 4. Geen Coca-Cola automaten meer op scholen.

1. Albert Heijn gaat testen met eerlijke prijzen

De grootste supermarktketen van ons land hoopt binnen een jaar B Corp-gecertificeerd te zijn. Daarnaast gaat Albert Heijn testen met eerlijke prijzen volgens de True Price rekenmethode. Dat maakte CEO Marit van Egmond gisteren bekend bij de presentatie van het jaarlijkse duurzaamheidsverslag. 

Volgens Van Egmond heeft Albert Heijn in de afgelopen tijd grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Daarmee doelt ze onder andere op initiatieven om minder voedsel te verspillen, duurzamere verpakkingen, meer plantaardige producten in het assortiment, minder uitstoot van broeikasgassen en productiemethoden die beter zijn voor dier, natuur en mens. Met de behaling van het B Corp-certificaat hoopt de supermarktketen zichzelf uit te dagen nog meer duurzame stappen te zetten. “Met het B Corp-raamwerk krijgen we inzicht in waar we onze sociale en ecologisch prestaties nog verder kunnen verbeteren”, aldus de CEO.

Daarnaast gaat Albert Heijn testen met het invoeren van echte prijzen volgens de True Price methode. Deze rekenmethode zorgt ervoor dat de externe kosten die bedrijven afwentelen op de samenleving in de kostprijs worden verdisconteerd: de vervuiler betaalt. Klanten van Albert Heijn to go’s in Wageningen en Groningen en bezoekers van de vestiging op het hoofdkantoor in Zaandam krijgen vanaf vandaag twee prijzen te zien voor een kop koffie to go. De reguliere prijs van een espresso is 1,75 euro, de True Price is 1,81 euro. Voor een cappuccino is dat 2 euro ten opzichte van 2,28 euro. Klanten kunnen kiezen welke prijs ze betalen. De meerprijs die wordt opgehaald door mensen die de True Price betalen gaat naar Rainforest Alliance, een verbeterproject in de koffieketen. 

2. Kwart minder gasten in bedrijfscatering

Zoals voorspeld, hebben de coronapandemie en thuiswerken de bedrijfscatering enorm veranderd. Niet alleen nam het aantal locaties van traditionele cateraars de afgelopen jaren drastisch af, ook zijn forse mutaties te zien in het het aantal bezoekers van restaurants in bedrijven en instellingen. 

Christian Oudijk, CCO van cateraar Vermaat Groep, deed onlangs in een interview met Nu.nl een boekje open over de actuele situatie in zijn branche. Vermaat groeide in relatief korte tijd uit tot de grootste cateraar van ons land. Het bedrijf is groot geworden met foodservice en winkeltjes in ziekenhuizen en verzorgt tegenwoordig de catering op 250 bedrijfslocaties. Oudijk laat weten dat het aantal gasten in bedrijfsrestaurants met een kwart is teruggelopen, vergeleken met 2019.

Daarnaast zijn er veel verschuivingen te zien binnen de werkweek. Het aantal cateringgasten is op woensdagen en vrijdagen zelfs ongeveer gehalveerd. Oudijk laat verder weten dat de dinsdag juist veel drukker is geworden. Verwachting is wel dat werknemers op termijn weer frequenter naar kantoor zullen gaan. Desondanks heeft de pandemie de rol van de cateraar versneld in transitie gebracht.

Enkele contractcateraars versterken in hoog tempo hun horeca- en leisurepoot. Vermaat nam bijvoorbeeld de exploitatie van La Place op zich. Ook cateraar Albron is de laatste jaren uitermate actief op de reguliere horecamarkt met zelf ontwikkelde concepten en merken als Coffeecompany, Anne & Max en Brownies & Downies.

3. Domino’s gaat concurrentie aan op frietbezorgmarkt

De honderden frietbezorgers in ons land kregen er onlangs een geduchte concurrent bij. Alle 350 vestigingen van Domino's bezorgen voortaan loaded fries. Eerder dit jaar introduceerde Domino’s al crispy fries als bijgerecht. Nu kan de consument ook kiezen uit loaded fries met drie verschillende toppings, waarbij ingrediënten van pizza’s uit het assortiment worden gebruikt.

De verbreding van Domino’s staat niet op zichzelf. Al langer zoeken marktleiders Domino’s en New York Pizza naar verbreding van hun markt. De afgelopen jaren zijn in de pizzabezorgmarkt onder meer lunchproducten en kipsnacks geïntroduceerd. New York Pizza experimenteerde jaren geleden al eens met een eigen burgerlijn. Dat Domino’s nu kiest voor friet die past in zijn productiesysteem, ligt voor de hand. Het aantal eetmomenten met friet ligt in ons land fors hoger dan het aantal pizzamomenten.

Wist je trouwens dat Domino's de snelst groeiende foodformule van ons land is? Lees er hier meer over »

4. Geen Coca-Cola automaten meer op scholen

Per 2024 zullen op middelbare scholen in België en Luxemburg geen frisdrankautomaten van Coca-Cola meer te vinden zijn. Onlangs heeft de frisdrankproducent hiervan alle scholen op de hoogte gebracht. De maatregel vloeit voort uit afspraken die onderwijsorganisaties zeven jaar geleden al maakten met frisdrankaanbieders.

Uit de meest recente cijfers blijkt overigens dat 84% van alle openbare middelbare scholen in Vlaanderen nu al geen frisdranken meer verkoopt. Ook worden al langer geen suikerhoudende frisdranken meer via schoolautomaten aangeboden. In Nederland is dit sinds 2019 ook niet meer het geval. Het verbod op de verkoop van suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen was overigens een lang traject: het werd reeds in 2005 voor het eerst aangekondigd, maar uiteindelijk via Europese regelgeving afgedwongen. Suikervrije frisdranken van Coca-Cola en andere concerns worden nog wel op middelbare scholen verkocht via automaten van gespecialiseerde cateraars en vendingbedrijven.

In Nederland woedt daarnaast de laatste jaren een discussie over de verkoop van frisdranken via automaten in ziekenhuizen. Zo sloten elf ziekenhuizen een pact om gezondere voeding te gaan verkopen en onder meer frisdrankautomaten volledig te verbannen. Als uitvloeisel van het Nationaal Preventieakkoord moet over twee jaar de helft van alle ziekenhuizen een gezond eet- en drinkaanbod hebben. In 2030 moet dit in alle ziekenhuizen het geval zijn.