"Puur economisch is het slimmer om de winkels te sluiten."

Jonas Muys is operationeel directeur bij METRO België, onderdeel van moederbedrijf Makro. Food Inspiration sprak met hem over wat de coronasituatie voor de groothandel betekent, en hoe het bedrijf in deze tijden horecaondernemers helpt. 

Wat betekent de sluiting van de horeca voor METRO?

"Het is een ongeziene crisis. De meeste zaken van onze klanten zijn dicht, dus komen de klanten ook niet bij ons om inkopen te doen. Het betekent voor ons een omzetdaling van 75 procent. Puur economisch is het slimmer om de winkels te sluiten. Maar de klantengroep die nog bij ons komt waardeert het heel erg dat we er, ook in deze crisistijden, voor hen zijn. Traiteurs, beenhouwers, bakkers, kleine kruideniers en nachtwinkels draaien door en hebben onze producten nodig."

Hoe anticiperen jullie in de winkels op de situatie?

"We houden ons aan de richtlijnen vanuit de overheid voor wat betreft social distancing en maken gebruik van handschoenen, mondmaskers en handgels. Omdat het rustiger is dan normaal hebben we de openingstijden aangepast. We zijn nu doordeweeks tot 14 uur open, op zaterdag tot 12 uur. Normaal gesproken is dat tot 20 uur. En vanwege de veiligheid van onze medewerkers zijn we gestopt met bezorging aan de klanten."

Hoe kunnen jullie horecaondernemers helpen in coronatijden?

"Het motto van METRO is: ‘your succes is our business’. Voor, tijdens en na de coronatijd zijn we er voor onze klanten zodat ze betere business kunnen doen. Neem een voorbeeld: 50 procent van onze horecaklanten heeft geen website. Terwijl tegenwoordig vooral de jonge generatie continu online is. Wij helpen ondernemers daarom met een tool waarmee ze gratis en heel simpel een website kunnen maken. Inspelend op de coronasituatie hebben we ook een gratis bezorgmodule gelanceerd waardoor ondernemers gemakkelijk gebruik kunnen maken van een online bezorgtool."

"Voor, tijdens en na de coronatijd zijn we er voor onze klanten."

Hoe verwacht je dat de horeca er uit ziet na de coronatijd?

"Ik voorzie een terugval in het aantal horecazaken. Een aantal gaan failliet en de nieuwe aanwas zal lager zijn dan normaal omdat ondernemers voorzichtiger zullen zijn. En ik verwacht minder buitenlandse gasten. Dat gaat een enorme impact hebben op het toerisme. De gasten die gaan komen zijn met name mensen die een dagje of weekendje uit gaan in eigen land en de natuur op zoeken. De horeca in de steden gaat het rustiger krijgen, de zaken in de kustgebieden zullen het relatief druk krijgen in de zomer."