Food Inspiration was op trendtour in Gent en ontdekte in de Belgische stad de belangrijkste foodtrends van het moment en de nieuwste foodconcepten. We spotten er onder andere deze 5 vernieuwende horecalocaties, die de deuren openden in de afgelopen twee jaar.

Als extraatje onderaan dit artikel nog een restaurant in Merelbeke, een dorpje op een paar kilometer afstand van de stad en dus officieel niet in Gent, maar te bijzonder om in dit lijstje niet mee te nemen.

Meer weten over welke trends we ontdekten in Gent? Lees het hier »

Koffiebar Soho, geopend in februari 2023

In Gent bevinden zich tientallen koffiebars. Weet je dan nog maar eens te onderscheiden. Soho doet dat met een unieke combinatie tussen koffie en inkt. Naast koffiebar is Soho namelijk ook een tattooshop. De shop wordt gerund door een stel, een man en een vrouw. Zij, Dunya Ahmadi, een ervaren barista, verzorgt de koffie. Hij, Alex Revets, de tatoeages. Wie voor de full Soho-experience wil gaan, bestelt een Soho Signature: een kop Jamaicaanse Blue Mountain-koffie met een eetbaar laagje goudfolie van 24 karaat én een kleine tattoo naar keuze. Kosten: 150 euro. Wie deze specialty koffie bestelt, kan dezelfde dag nog terecht in de tatoeagestudio.

Soho

All-day horecaconcept Barque à Jack, geopend in december 2022

Bij all-day horecaconcept Barque à Jack in Gent staan sharing gerechten centraal. Wie niet wil sharen kiest voor een van de ‘L’Egoïste’-gerechten op de menukaart. Het is de nieuwste zaak van de bekende Vlaamse horecaondernemers Hugues en Vera De Breyne. Daarmee is het de zesde zaak die ze openen, naast restaurant Patyntje, hotel-restaurant Nenuphar en Café Theatre in Gent, brasserie Klooster in De Pinte en restaurant Vosselaere Put in Deinze.

Al in 2012 kochten Hugues en Vera het pand waarin Barque à Jack gevestigd is. Tot 2021 verhuurden zij het, totdat ze het pand in 2022 verbouwden en er hun nieuwste zaak openden.

Barque à Jack

Boutiquehotel Yalo, geopend in oktober 2021

Yalo is the talk of the town. Het is het nieuwe, hippe horecaconcept van Gent waar zowel toeristen als zakenmensen en stadsbewoners zien en gezien willen worden. Het viersterren boutiquehotel telt 92 designkamers, een co-working space, moderne vergaderzalen, een rooftopbar met uitzicht over de oude binnenstad en een trendy all-day patio-restaurant met cocktailbar. Eigenaar is Joris Van Duffel, tevens eigenaar van wijndomein Nobel in Lochristi, een dorpje op 10 kilometer afstand van Gent. De wijnen van Nobel worden – uiteraard – in het restaurant en in de bar van Yalo geschonken. De dagelijkse leiding van het concept is in handen van Centriq, een bedrijf dat onder andere ook het management verzorgt van het Marriott Hotel in Gent.

Het restaurant van Yalo, foto door: Alexandre Van Battel

Grillrestaurant Bar Bask, geopend in juli 2021

Een voormalig tankstation aan de rand van het centrum van Gent werd in 2021 omgetoverd tot een Baskisch restaurant onder de naam Bar Bask. De asador, de Baskische grill, staat centraal. Grote stukken vis en vlees worden er op open vuur bereid door de grillmasters. Bar Bask werd door Leaders Club, het Belgische platform voor restaurateurs, in 2022 genomineerd als een van de meest succesvolle foodconcepten van België.

Meer weten over foodtrends in Gent? Check hier »

Bar Bask, foto's door: Jules August

Fine dining restaurant Sensum*, geopend in mei 2021

Sensum is het restaurant van chef Maurice De Jaeger, leerling van Sergio Herman in Oud Sluis, en zijn vrouw en sommelier Deborah Hellburg. In 2018 openden ze hun eigen restaurant in Knokke. In 2021 verhuisden ze de zaak naar een historisch kasteel in Gent. Niet alleen de entourage is van hoge klasse. Ook de gerechten en de combinatie met de wijnen, zo blijkt wel uit het feit dat Sensum tijdens de Michelinuitreiking van 2023 werd bekroond met een ster.

Michelin over Sensum: 'Een statig kasteel aan de rand van Gent, knap gemoderniseerd zonder iets te hebben verloren van zijn elegantie. Dat is de prachtlocatie waar Maurice en Deborah u ontvangen. De chef betuigt zijn liefde voor topproducten door ze op diverse manieren te bewerken. Hij is technisch sterk, komt graag origineel uit de hoek, en heeft veel gevoel voor smaak.' 

Sensum, foto door: Kris Vlegels

----

Net buiten Gent: plant-based restaurant Amaranth, geopend in april 2022

De keuken is voor chef-kok Pieter-Jan Lint een scheikundig laboratorium. Kruiden, groenten, peulvruchten en schimmels zijn de onderzoeksmaterialen. De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend: zijn restaurant Amaranth in het Belgische Merelbeke – op slechts een paar kilometer afstand van Gent – werd tijdens de We’re Smart World Awards in 2022 uitgeroepen tot discovery of the year. De keuken is volledig plantaardig. Vanaf de dag dat restaurant Amaranth opende, in april 2022, kwamen de gasten van heinde en verre. Zowel vegetariërs als niet-vegetariërs. Er is ruimte voor 24 couverts per avond. Het restaurant is zo populair dat het voor de komende zes maanden is volgeboekt.

Lees hier meer over Amaranth »

Amaranth, foto door: Nina Slagmolen