Van begin 2019 tot nu startten zo'n veertig restaurants en foodservicemerken met de ambitie om zich via franchising en filialen snel te vermeerderen. In vrijwel alle gevallen slaagden ze er ook daadwerkelijk in een tweede, derde en soms ook volgende vestigingen te openen. Opgeteld zagen deze formules samen kans om binnen vijf jaar neer te strijken op liefst 138 locaties in ons land. Eén trend valt sowieso onmiddellijk op als je de coronaconcepten in ogenschouw neemt. De helft is gespecialiseerd in Aziatische en Oosterse gerechten en dranken, van Koreaanse kipsnacks tot bubbletea. 

Burgerrestaurants

Een van de grote groeiers onder de concepten die de laatste vijf jaar uit de startblokken kwamen, is Fat Phill's. Armin 'Phill' Vahabian wist binnen vijf jaar vijftien Nederlandse burgerrestaurants te openen. Hij is inmiddels druk doende Fat Phill's te exporteren naar Engeland.

Fat Phill's Eindhoven

Bubble tea-concepten

In de afgelopen vijf jaar zijn er in ons land veel bubble tea-concepten bijgekomen. Vaak gaat het om eenpitters, in een enkel geval om formules die twee of drie vestigingen hebben, denk aan merken als BubbleBae, CoCo Fresh Tea, Möge Tea (vier outlets), &Tea Yucha en Moong Tea. Zij accelereren in elk geval niet hard. Uitzondering is oudgediende Wing Li met theeconcept YoYo! (anno 2012) . De teller staat op zestien vestigingen. 

Lees hier meer: De verwachte groeipotentie voor horecaformules »

Sushiformules

Sushiformule Sushi Eight voorzag in no time vooral het zuiden van ons land van bezorgshops. De tussenstand: 43 outlets met Hulst, Leerdam en Culemborg 'opening soon'. Het aantal vestigingen van Monster Sushi is juist afgenomen. Dat waren er in 2019 nog acht en zijn er nu zes. 

Sushi Eight in Eindhoven

Koreeanse kip

Concepten met gefrituurde kip volgens Koreaans recept zijn met namen als Gochu Gang, Out Fry en Incheon vooral online sterk present dankzij virtual franchising. De gerechten worden bereid in bestaande horecakeukens en dark kitchens. Gaat het om fysieke winkels, dan is Gangnam Chicken, gestart in 2019, op drie plekken present. Dat is ook het geval met de Twentse formule King Crispy Chicken, ofwel KCC. Soju Bar, gestart in 2021, heeft vier restaurants. Het heeft er alle schijn van dat dit segment nog een florissante toekomst wacht.

Lees hier meer over Incheon: Ineens zit deze kipbezorger in 52 steden in ons land »

Foto door: Incheon

Poké bowl-formules

Bij poké bowl-formules stagneert de groei. Nieuwkomers als Surfing Poké, Poké Bros en Poké Maniacs kennen recent geen aanwas van betekenis. Poké Perfect, dat al langer op de markt is, wist de laatste twee jaar één nieuwe vestiging te openen. De formule heeft nu 14 outlets. 

Poké Perfect Nijmegen

Plant-based concepten

De Canadese plantaardige fastfoodformule Copper Branch heeft na drie jaar aanwezigheid in ons land drie restaurants. Branchegenoot Nom Nom Nom, dat zich met veel bombarie presenteerde als 'eerste vega fastfoodformule', wilde daarentegen niet vlotten. De drie locaties die er waren zijn inmiddels weer gesloten.

Copper Branch Utrecht