Door de coronacrisis zijn ondernemers met name bezig met het hier en nu. De branche is druk bezig om de zaken zo goed mogelijk draaiende te houden en houdt de ontwikkelingen van morgen en volgende week in de gaten. "Daarom is het des te belangrijker om de grote ontwikkelingen in het oog te houden", aldus Gerard Sterkenburg, partner bij Foodservice Network. Er komt een einde aan de coronacrisis en dan is het als ondernemer belangrijk om te weten hoe de markt er aan toe is. Op uitnodiging van Foodservice Network vertelden Amerikakenner Charles Groenhuijsen en Chinakenner Ruben Terlou welke invloed de twee grootmachten op ons hebben. 

Cover: Charles Groenhijsen aan het woord. Credits: Kevin Verkruijssen

Verkiezingen in de Verenigde Staten

Groenhuijsen, journalist en auteur, vertelt dat verkozen president Joe Biden veel beleid zal veranderen, bijvoorbeeld het buitenlandbeleid. Donald Trump had ‘America First’ als buitenlandbeleid. Hij wilde de economie van de Verenigde Staten versterken ten opzichte van andere naties. Daarom ging hij ook een handelsoorlog aan met China. Groenhuijsen: “In de praktijk was het vaak ‘America Alone’. Hij ging alleen de strijd aan met bijvoorbeeld China en Iran. Hij beschouwde ook de Europese Unie namelijk als vijanden. Hij heeft in een interview gezegd dat de Europese Unie is opgericht om te profiteren van de Verenigde Staten.” Biden hecht juist veel waarde aan de ‘traditionele’ bondgenootschappen met bijvoorbeeld Europa. Biden wil van de Eropese Unie het respect terugverdienen dat Trump in zijn ogen heeft verspeeld. Zo zal hij naar verwachting samen willen optreden tegen China.

Economische samenwerking

Groenhuijsen: "Dat zal goed nieuws zijn voor de Europese industrie. Dat geldt in het bijzonder voor foodbedrijven. Gezondsheidszorg is een belangrijk punt van Bidens beleid. Voeding is van groot belang voor gezondheid en Nederland doet het goed op dat gebied. Daarnaast blijven de Verenigde Staten het goed doen in statistieken op het gebied van innovatie en ondernemerschap. Daar kunnen Nederlandse bedrijven gebruik van maken. Ik vergelijk de coronacrisis vaak met de kredietcrisis van 2008. Die bracht technologische innovatie in een versnelling, ook in de foodservice en hospitality branches." 

Groeiende macht

Er is geen actuele verandering die onze aandacht naar China trekt. Het is juist een verandering die al lang gaande is, maar vaak onderschat wordt. Ruben Terlou, fotograaf en documentairemaker: "Veel Europeanen zijn zich niet bewust van de mate van invloed van de Communistische partij, zowel binnenlands als internationaal gezien. Die macht groeit, op economisch, ideologisch en geopolitiek gebied. We moeten goed beseffen wat ‘Communistisch’ betekent in die naam. De partij legt het zelf uit als ‘socialistisch met Chinese kenmerken’, maar in feite betekent het alles wat de partij goed uitkomt. De Europese Unie heeft lang gedacht dat als we economisch zouden gaan samenwerken met China, dat beide partijen op ideologisch en politiek gebied naar elkaar toe zouden groeien. Dat is niet gebeurd. Maar ik zou het te gek vinden als we China wat beter zouden begrijpen en wat meer gelijkwaardige relatie zouden krijgen. Dat zou veel kansen bieden.”

Technologie is belangrijk

De afgelopen decennia is de Chinese economie sterk gegroeid. In 1974 was het nog de tiende economie van de wereld, met 80% van de bevolking die op het platteland woonde. Tegenwoordig is de Chinese economie die van de Verenigde Staten voorbij. Jongeren die naar de stad trekken, hebben een groot aandeel in die groei - tegenwoordig woont slechts 40% van de Chinezen op het platteland. In 2025 zullen er een miljard Chinezen in de stad wonen. Terlou: "Moet je je voorstellen wat een enorme markt dat is voor de foodsector. Technologische vernieuwing is een andere belangrijke drijfveer achter de economie. Het is daarbij belangrijk om te weten dat in China een andere cultuur met andere waarden geldt. In de Chinese cultuur kan alles en is alles maakbaar. Er wordt daar minder de vraag gesteld of technologie wenselijk is, zoals hier het geval is. In China zijn ze bijvoorbeeld al ver met de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI)."