De grand cru onder de bieren: het Trappistenbier. Gebrouwd binnen de kloostermuren onder toezicht van de monniken.


Wereldwijd zijn er negen trappistenbieren. Nederland heeft sinds kort een tweede Trappist: Zundert. Food Inspiration was bij de doop. Een buitengewone gebeurtenis in bierland.

 

COLUMN: HANS STEENBERGEN PROEFT

Kan het zijn dat Gods zegen in de smaak van bier terecht kan komen? Food Inspiration denkt van wel. Als liefhebber van ambachtelijke producten reis ik opgetogen naar de Abdij Maria Toevlucht in het Brabantse Zundert. Een nieuwe Trappist wordt ten doop gehouden, de tweede in Nederland, de negende in de wereld.

 

Media-aandacht
Langs een loden hemel jagen donkere wolken als ik met camerajournalist Jeroen Zwaan via een laan met lange bomen langs het klooster naar de kleine brouwerij wandel. Daar worden we ontvangen door Henri Reuchlin, bierschrijver, bierkenner en organisator van de bijeenkomst. Binnen verbazen we ons over de media-aandacht. Abt Daniël en broeder Christiaan staan in de spotlights zoals profvoetballers bij een nieuwe club. Cameraploegen uit Nederland en België verdringen zich bij deze introductie– opnieuw een teken dat de aandacht voor echte en eerlijke producten toeneemt. Tien jaar geleden zou ik in Nederland alleen met vakpers aanwezig geweest zijn. 

 

IJzeren regelmaat
Abt Daniël vertelt over de Benedictijnse traditie van ‘ora et labore’, de ijzeren regelmaat van bidden en werken. En hoe met deze Trappist de kloosterorde hoopt meer inkomsten te verkrijgen. Nodig om de gemeenschap in stand te houden. Het bier wordt getypeerd door broeder Christiaan. ‘Niet al te zwaar, niet te donker, een behoorlijke bitterheid, wat kruidig. Een beetje weerbarstig en wat eigenwijs.’ 

 

Het bittertje, het zoetje
En dan is het moment daar. De neus duikt in het glas, de voorzichtige eerste teug, het rollen van het bier over de tong, dan het slikken en gewaarworden, de tinteling in mijn gedachten. Dan het gesprek over het bier. Over het bittertje, het zoetje, het frisje, de koolzuur, het glas, het alcoholpercentage van 8%, de bovengisting, de beperkte capaciteit van 3000 hecto per jaar, dat Zundert niet op fust maar alleen in fles is te verkrijgen, en dat de abdij slechts één bier brouwt. 

 

Smaakwonder
Maar intussen is het smaakwonder in mij voltrokken. ‘Opdat God in alles worde verheerlijkt’, hoor ik de abt nog zeggen. Ik maak geen bezwaar. Zundert is opgenomen in de familie der Trappisten en wordt door mij dankbaar aanvaard. Op Zundert rust wat mij betreft de zegen. 

 

WAT IS TRAPPISTENBIER?

Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst ervan. De naam ‘trappist’ is afgeleid van Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, één van de stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk.

De door monniken gebrouwen trappistenbieren worden geprezen voor hun ambachtelijkheid, gedurfde, diepe smaak en niet-commerciële aanpak. Wereldwijd zijn er slechts negen trappistenbrouwerijen. Zes van de negen zijn gelegen in België, twee is gelegen in Nederland en één is gelegen in Oostenrijk.

Volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist zijn de voorwaarden om de naam ‘trappist’ en het bijbehorende logo ‘Authentic Trappist Product’ te mogen dragen de volgende:

1. Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd.

2. Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.

3. De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale werken worden besteed.

(Bron: Wikipedia)

 

DE 9 TRAPPISTENBIEREN

1. Achel van de Sint-Benedictusabdij, ook wel de Achelse Kluis genoemd, in Hamont-Achel.

2. Chimay  van de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay.

3. Engelszell van Stift Engelszell in Engelhartszell an der Donau, Oostenrijk.

4. La Trappe van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, Nederland.

5. Orval van de Abdij van Orval in Villers-devant-Orval.

6. Rochefort van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort.

7. Westmalle van de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle.

8. Westvleteren van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren.

9. Zundert Abdij Maria Toevlucht in Zundert.