Ondanks de coronamaatregelen zullen ook dit jaar veel chefs en keukenbrigades niet thuis eten met kerst. Ze zorgen ervoor dat anderen kunnen genieten van een heerlijk kerstdiner, of dat nou klaar is of thuis nog afgemaakt moet worden. Maar ze zijn zeker niet de enigen die aan het werk zijn tijdens de feestdagen. In deze serie spreken wij vijf harde werkers. Vandaag: Marijke Miedemia

Foto door: Nina Slagmolen

Leeftijd: 33 jaar

Functie: Kinderoncologieverpleegkundige bij het Prinses Máxima Centrum 

Gewerkt met kerst: 9 keer in de afgelopen 10 jaar 

Werken met kerst

“Als verpleegkundigen werken wij in ploegendienst. De zorg gaat dag en nacht door, in drie shifts van acht uur. Je wilt er op ieder moment kunnen zijn om de zieke kinderen te verzorgen. Of om de ouders bij te staan.” 

Hoe ziet jouw kerstdiner eruit?

“We proberen er een feestje van te maken. Alle medewerkers nemen zelf iets te eten mee en in de pauzes eten we gezellig met elkaar. Als kindjes sterk genoeg zijn en de ouders het willen, eten we ook wel eens met de ouders en de kinderen samen. Als we dienst hebben moeten we altijd ons eigen eten meenemen. Best raar eigenlijk, als we een teamuitje hebben, mogen de medewerkers die niet mee kunnen omdat ze dienst hebben als ‘goedmakertje’ via een bezorgdienst een maaltijd bestellen. Maar met kerst mogen we dat niet. Dan nemen we dus gewoon ons eigen prakje mee en warmen we dat op in de magnetron. Echt culinair wordt ons kerstdiner dus niet.” 

Wat doe je deze kerst?

“Vorig jaar heb ik op kerstavond, eerste kerstdag én tweede kerstdag gewerkt. Dit jaar hebben ze geprobeerd om mij daarvoor te compenseren,maar dat is helaas niet gelukt. Ik heb nu tijdens de kerstdagen bereikbaarheidsdienst. Ik hoef dan weliswaar niet in het ziekenhuis te zijn, maar als ik gebeld word moet ik er wel binnen een uur zijn. Naar mijn familie in Friesland gaan is dus geen optie. En een wijntje drinken kan ook niet. Ik ga denk ik maar met m’n telefoon bij de hand thuis serietjes kijken.” 

Dit artikel is afkomstig uit het Food Inspiration print magazine van december 2019, editie 6. Klik hier om lid te worden, of een losse editie te bestellen.