Koken is kunst. Dat zullen veel chefs en fijnproevers beamen. Tijdens een voedsel- en kunsthappening wordt die verbinding tussen food en art gestimuleerd. De expositie Kok & Kunstenaar vindt komend weekend plaats in de Stingerbol op het World Food Center terrein in Ede, op steenworp afstand van station Ede-Wageningen.

Kok & Kunstenaar biedt workshops, lezingen, proeverijen, podiumkunsten, dichtkunst, beeldende kunst en informatie. Doel van het project is om consumenten en foodprofessionals op zoek te laten gaan naar nieuwe perspectieven in de wereld van eten en drinken. Kunst wordt gebruikt als prikkel om de bezoekers gedachten te laten vormen over uitdagingen en kansen binnen ons voedselsysteem en de effecten daarvan op de maatschappij. Stichting Eetbaar Ede is een van de initiatiefnemers. De stichting wil de inwoners van gemeente Ede kennis laten maken met lokaal, gezond, en duurzaam voedsel. De Stingerbol op het Edese kazerneterrein biedt ruimte voor de expositie, die loopt van 24 t/m 27 augustus en is een pilot. Het uiteindelijke idee is om een rondreizende parade op te zetten die trekt langs verschillende locaties in Regio Foodvalley.

Proef de toekomst

Kunstenaar Jasper Udink ten Cate presenteert tijdens Kok & Kunstenaar zijn utopische vergezicht van een wereld waar alle problemen die we nu hebben zijn opgelost. Bezoekers kunnen onderdeel worden van die Future Food City. Ze krijgen in de Stingerbol een film te zien over die toekomssttad, en schuiven vervolgens aan een gedekte tafel, waar een gerecht wordt geserveerd dat correspondeert met de ideeën uit die film.

Tafel in de Stingerbol voor The Future Food City

Dichtkunst

Voorafgaand aan Kok & Kunstenaar werd een oproep gedaan. Dichters konden hun eigen gedicht insturen met betrekking tot eten of drinken. Zo’n 40 gedichten werden ingestuurd. Ze zijn te lezen in de Stingerbol. Komend weekend wordt de winnaar bekendgemaakt.

Zomaar een greep uit een van de kanshebbende gedichten:

De schijf van vijf

U kent hem ook nog wel: de schijf van vijf.
Een uitgebalanceerd gezond dieet.
Het stimuleert, zoals u vast wel weet,
het welzijn van de geest en van het lijf.

Maar ik neig toch meer naar de schijf van zes,
en loop de kelder in voor nog een fles.

Bart Adjudant 


Het idee is om in de verdere uitrol van Kok & Kunstenaar meerdere artiesten te betrekken die op een artistieke manier een kijkje in de toekomst van ons voedselsysteem geven en op die manier een inspiratiebron zijn voor zowel kunstenaars als koks en foodprofessionals.

Stingerbol: bolwerk van betekenis

De Stingerbol is gebouwd in 1984 en ligt op het voormalige kazerneterrein in Ede. De bol deed tot 2008 dienst als leslokaal waar militairen leerden schieten met een Stinger, een draagbare infrarood geleide luchtdoelraket. Tegenwoordig wordt het markante bolwerk beheerd door een stichting zonder winstoogmerk, die in het unieke pand ruimte wil bieden voor ontwikkelingen en verbindingen op het gebied van kunst, cultuur, food, business en educatie.

World Food Center

In Ede, in de Regio Foodvalley en vlakbij de Wageningen University & Research, wordt het voormalige kazerneterrein omgetoverd tot dé food-ontmoetingsplek in Nederland: het World Food Center (WFC). Deze plek is een magneet voor ondernemingen, kenniscentra, onderwijs, overheden en consumenten. Ook het kantoor van Food Inspiration is op het WFC terrein gevestigd.