Jonge mensen zijn goed voor 73% van alle foodbestedingen buitenshuis. Jongeren hebben dus niet alleen de toekomst, maar zijn ook de big spenders in food van dit moment. Wie weet wat hun wensen zijn en daar slim op inspeelt, heeft de gouden foodformule in handen. SVO vakopleiding food organiseerde daarom op 17 november een vakdag waarin meerdere colleges en workshops gegeven werden die inzicht gaven in het jongerenbrein. Dit zijn 5 wensen van jonge mensen.

1. Generatie Z (geboren tussen 2000 - 2015) en Millennials (geboren tussen 1985 - 2000) worden ook wel de gemaksgeneraties genoemd. Ze zijn gezamenlijk goed voor 73% van de buitenshuisbestedingen voor het avondeten, zo blijkt uit onderzoek van FSIN. In 2030 is dat naar verwachting zelfs 79%. Tijdens de vakdag geeft directeur Inga Blokker een presentatie over het bestedingspatroon van jonge mensen. Volgens haar zal de foodbranche in de komende jaren groeien. Niet omdat er meer consumenten komen, maar omdat consumentengedrag verandert. Jonge generaties gaan vaker uit eten en eten vaker onderweg. Daardoor zullen meer partijen zich op de foodservicemarkt gaan bewegen. De groentespeciaalzaak wordt een versspeciaalzaak. Cateraars gaan zich op foodservice richten. Versspeciaalzaken gaan maaltijden aanbieden en veranderen in traiteurzaken. Alles om in te spelen op de consument die onderweg is.

2. Moderne technologie staat in de top 10 van wensen van Gen Z’ers op de werkvloer. Waar oudere generaties soms sceptisch kijken naar de opkomst van nieuwe technieken zoals Open AI, vinden jongeren het vaak vooral een leuke nieuwe ontwikkeling, en werken ze er graag mee. Er zijn dan ook veel mogelijkheden op het gebied van techniek en systemen als ChatGPT, ook in het onderwijs. Bij SVO vakopleiding food worden studenten in de AGF groothandel en versspeciaalzaken al opgeleid met VR en 3D-brillen. Volgens de opleider wordt door de opkomst van moderne technologie kennis in de toekomst meer fluïde. De functie van school als kennisinstituut gaat daarin verschuiven. Dat vraagt om een ander type docent. Om iemand die waarde toevoegt en inspiratie biedt. De techniek is er voor de praktische kennis en theorie. Bovendien hebben jongeren prikkels nodig om geboeid te blijven, zo blijkt uit onderzoek van professor neuropsycholoog Jelle Jolles. Ze zijn het gewend om met veel prikkels om te gaan via schermen en social media, dus moeten lessen en moet werk voor hen ook spannend, vernieuwend en uitdagend zijn.

3. Diploma’s hebben voor jongeren een andere betekenis dan voor oudere generaties. De functie van leren en opleiden is in de afgelopen twintig jaar veranderd. Vroeger ging je naar school om een diploma te halen. Met dat diploma op zak ging je op zoek naar een baan. In de praktijk leerde je een vak. In de huidige tijd is een baan zoeken niet moeilijk meer, die vind je toch wel dankzij het personeelstekort. Of je nou een diploma hebt of niet. Opleiden gebeurt vervolgens tijdens die baan, veelal in samenwerking met de werkgever. De verwachting is dat bedrijven ook in de toekomst medewerkers gaan werven, binden en behouden door middel van het aanbieden van een dergelijk opleidingstraject.

4. In de hersenen van jong volwassenen moeten nog bepaalde verbindingen aangelegd worden, aldus professor neuropsycholoog Jelle Jolles. Het aanleggen van die verbindingen kost energie en gebeurt onder andere door te ‘spelen’ en te experimenteren. Door dingen uit te proberen. Door theorie te combineren met praktijk. Om die afwisseling in het curriculum te brengen, heeft SVO vakopleiding food aan het onderwijsprogramma van de foodservice-opleidingen een frituurcollege toegevoegd. Een les waarin studenten zelf frituursnacks zoals kaassoufflés en frikandellen leren maken. De opleider onderzocht de intrinsieke motivatie van hun studenten, en wat bleek? Na een theorieles lag hun intrinsieke motivatie voor de opleiding op een 2,2 op een schaal van 5. Na een frituurcollege werd dezelfde vragenlijst afgenomen, en steeg de motivatie naar 4,2.

(Bovendien eten we als Nederlanders gemiddeld 37 frikandellen per jaar, dus als je in de food werkt is het ook gewoon handig om te weten hoe je deze frituur-classic zelf kunt maken.)

Medewerkers van Food Inspiration tijdens het frituurcollege op de vakdag

5. Jong volwassenen zijn nog op zoek naar hun identiteit. Daarom proberen ze meerdere dingen uit, ook op het gebied van food. Hun eetwensen zijn divers. Zowel in momenten waarop ze eten als in wat ze eten. Foodservicebedrijven spelen daarop in door een variatie aan keuze- en smaakmogelijkheden aan te bieden. Ze moeten wel, anders spelen ze zichzelf uit de markt. Ook de gezondheidsaspecten van voeding worden steeds belangrijker, met name voor jonge mensen. De grootste groep vegetariërs en veganisten bevindt zich dan ook onder de jongeren: gen Z’ers laten vaker vlees en vis aan zich voorbijgaan. Met name vanwege gezondheids- en duurzaamheidsredenen. SVO vakopleiding food investeert fors in de ontwikkelingen in de eiwittransitie. Afgelopen jaren is in samenwerking met de Wageningen Universiteit een onderzoeksproject in gang gezet om hybride producten in te zetten. Ook op de vakdag zagen we deze ontwikkelingen terug in workshops als eiwittransitie en werken met paddenstoelen.

Over SVO vakopleiding food

SVO vakopleiding food is de landelijke opleider voor vakmensen in de foodsector. De mbo-opleidingen sluiten aan op de praktijk en worden vaak opgesteld in samenwerking met foodbedrijven. Bijna 100 jaar geleden begon SVO als vakopleider voor de slagersbranche. Later volgde de versdetailhandel, foodservice en horeca.