In de rubriek Watch CNCPTS toont Food Inspiration themagewijs elke keer drie video’s van opmerkelijke foodconcepten. Deze keer is de rode draad van Watch CNCPTS: vegetarische restaurantconcepten met een bewezen reputatie.

Foto door: Hollandfoto.net

’s Werelds grootste vega-fastfoodconcept Copper Branch kwam naar Frankrijk en Brussel en naar Nederland wil deze Canadese restaurantketen ook. Het is natuurlijk niet het enige nieuws aan het front van dierloze foodserviceconsumptie. De afgelopen tijd passeerde er op dit gebied veel nieuws, heel veel nieuws. Van het plan van het Amsterdamse deliveryconcept Vegan Masters om in tientallen steden in ons land en België dark kitchens te openen tot de expansie van de hoofdstedelijke Vegan Junk Food Bar naar Barcelona.

Uit de VS kwam kortgeleden bovendien het bericht tot ons, dat de bekende Newyorks driesterrenchef Daniel Humm helemaal op de vegatoer gaat. Maar de beweging van de dierloze consumptie is natuurlijk al veel ouder. Vegetariërs waren er al eeuwen en zelfs millennia geleden in grote delen van de wereld. In ons land gaat de vegetarische beweging al meer dan een eeuw terug. In 1894 werd de Nederlandse Vegetariërsbond opgericht; met name in de eerste decennia van de twintigste eeuw deden vegetariërs al volop van zich spreken.

Wij focussen op drie oudere vegetarische restaurants die zich al lang bewezen hebben:

Video door: Food Lovers TV, embedded via You Tube

Saravanaa Bhavan

”The world’s number 1 chain of high quality Indian vegetarian restaurants.” In oude tijden was vegetarisme bij religieuze groeperingen in het oosten al verder doorgedrongen dan in de westerse wereld. Copper Branch uit Canada mag dan de grootste vega restaurantketen van onze tijd en onze wereld zijn, Saravanaa Bhavan heeft beduidend meer vestigingen. In 1981 opende het eerste restaurant, tegenwoordig zijn er ruim 40 in India en ongeveer 90 in 28 andere landen op de wereld. Het assortiment is breed: 350 gerechten, verdeeld over tien categorieën.

Video door: digiproduction, embedded via You Tube

Hitl

Anno 1898. Hitl in Zürich, Zwitserland noemt zich het oudste vegetarische restaurant van de wereld. Het bedrijf is gesticht door Duitsers onder de naam Vegetaria AG. Na enkele jaren nam ondernemer Ambrosius Hiltl het heft in handen; aan zijn achternaam dankt het restaurant zijn naam. Al vroeg in de twintigste eeuw stond er muesli op het menu. In de jaren-1930 deden bovendien Indiase gerechten hun intrede, nadat de toenmalige eigenaars een vegetariërscongres in India bezochten. Hitl heeft in Zürich inmiddels verschillende subconcepten, waaronder de hippe Hitl Club. Uit Hitl ontstond rond 2000 de vega-fastfoodformule tibits, present in twaalf steden. Recent werd de tibits-vestiging in Londen vanwege corona gesloten.

Video door: MyLITV, embedded via You Tube

Maoz Vegetarian

We zien het in de hausse aan nieuwe plantaardig horeca- of bezorgconcepten vaak over het hoofd. Maar onze noorderburen hebben al sinds 1991 en internationaal succesvolle vegaformule, namelijk Maoz. Kernproducten waren van oudsher falafel en friet. Bijzonder destijds: de gratis saladebar. Maoz is het geesteskind van de Israëlisch-Nederlandse ondernemer Dov Melo. Ook is het Amsterdamse Maoz present in Spanje, Frankrijk, Brazilië en de USA, zoals deze outlet op Long Island. Bij Maoz was groen al de huiskleur ver voordat het hip werd.