Zoet is hot. Vooral in de internationale fastfoodbusiness kan het niet zoet genoeg. Koffie, thee en ijsthee krijgen een extra boost, ijslimonades een oppeppende slush en cakejes en koekjes zijn ongekend populair. Food Inspiration zet 5 zoete succesnummers op een rij. 

1. Koffie en thee met smaakshots

Breed worden in de Amerikaanse quickservicerestaurants (QSR's) koffie, soms warm maar vaker koud, melkthee, ijsthee en bubbletea omgeturnd tot verfrissende, vaak zoete tractaties. Daarvoor wordt aan de drank een smaaksiroop toegevoegd, met smaken als mokka, karamel en chocolade. Naar keus kunnen de drankjes worden afgetopt met een dot slagroom. Bij ijsthee domineren siropen van tropische vruchten, bessen en andere fruitige smaken. Oppeppende energieshotjes kunnen desgewenst de koude thee omturnen tot een energydrink.

De smaakboost is tegelijkertijd ook een boost aan kilocalorieën. Waar thee en koffie een paar luttele kilocalorieën bevatten, loopt het aantal bij de specialiteiten op van 120 tot 400 kilocalorieën.

2. Slush-achtige ijslimonades

Kleurrijke limonades poppen op  in de internationale restaurantsector. Daar zitten energiedrankjes met veel caffeïne bij, maar ook met vitamines verrijkte frisdranken.

Signature Galactic Boosts heten de oppeppende slush-achtige limonades met ijsblokjes bij CosMc’s, het pilot-concept waarmee McDonald’s zich exclusief richt op de markt van kleurrijke drankjes en zoete snacks. Er wordt onder andere gewerkt met de smaken aarbei en bosbessen. 

3. Koffie met churrossmaak 

De donut-achtige smaak van churros, de gesuikerde en gefrituurde deegstengels, is internationaal erg populair. De Amerikaanse bakery-formule Cinnabon is één van de vele formules die zoete, koude churroskoffie introduceerde. Inclusief een formidabele roomtopping én een churrosstengel. CosMc’s heeft churro-frappé, Mexketen Taco Bell heeft bevroren zoete koffie’s, Dunkin’ Donuts komt met churro cinnamon latte en Starbucks heeft Churro Frappuccino.

De churrosstengels zijn overigens sowieso breed omarmd door de fastfoodsector. Burger King verkoopt ze in enkele landen als een zoete frietvariant, andere formules serveren de churros on demand met verschillende, zoete toppings in een fastfoodbakje.

Churroskoffie van Cinnabon

4. Cakejes, koekjes en donuts

Starbucks was een van de eerste koffieformules die naast de koffievarianten een breed assortiment presenteerde van koekjes. Tegenwoordig zijn zoetigheden bij veel QSR-formules een vaste waarde. Neem bijvoorbeeld de onvermijdelijke ronde American cookies met stukjes chocolade, of de brownie, die bij veel on the go-concepten te verkrijgen zijn. McDonald's heeft de eigen McPops, kleine cakejes met een zachte vulling van chocola, hazelnoot, appel-kaneel of speculaasboter. Ze worden zowel bij McCafé's als bij primeurconcept CosMc’s verkocht.

Koffieketens als Tim Horton’s hebben soortgelijke treats. Bij Tim Horton’s rukken de geglaceerde donuts op met steeds royalere zoete toppings. 

5. Zoete Nedertreats

Al met al lijken quickservicerestaurants in Amerika zich te onwikkelen tot een soort candy stores. Maar ook in ons land steekt de trend de kop al op. De snelle opmars van Dunkin’, voorheen Dunkin’ Donuts, spreekt boekdelen. De donutverkoper maakte in 2017 een herstart. Inmiddels staat de teller op 55 outlets in Nederland. En ook de bubbletea-rage zet door, inclusief zoete cakes en andere treats.

Ook breder is in ons land de zoettrend volop zichtbaar. Denk maar aan de populariteit van de crompouce, de drippy cheats van Belicio Cheatday (5 vestigingen), koekjesconcepten in Amsterdam, stroopwafelkramen, chocolasauzen op snacks en friet, maar ook een royaal stedelijk aanbod van Oosterse zoetigheden, zoals baklava en cheesecake bij de 14 restaurants van Ekmekci.