De hotellerie heeft het zwaar te verduren gehad in de coronatijd. Herstel lijkt traag te gaan. Toch is er volop innovatie te bespeuren in de sector, met name op het gebied van de doorzetting van technologisering en de ontwikkeling van het F&B-aanbod. Dit zijn de trends en ontwikkelingen in de hotelsector. 

Cijfers hotellerie

Uit cijfers van Horwath Hotels blijkt dat de landelijke bezettingsgraad van hotels in 2021 uitkwam op circa 60%. Een stijging van ruim 40% ten opzichte van 2020, maar nog altijd 22% onder het niveau van 2019. Het Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteerde voor 2020 een omzetverlies van 50,8% voor de hotels. Voor een gemiddeld hotel betekent dit ten opzichte van 2019 een aderlating van ruim 480 duizend euro aan logies, ontbijten, dranken en maaltijden. Dat de hotelsector het relatief zwaar had tijdens de coronapandemie blijkt wel uit het feit dat in vrijwel alle horecasectoren faillissementen in 2020 en 2021 veelal uitbleven, maar dat in de hotellerie juist meer bedrijven bankroet gingen dan in de jaren ervoor.

Innovaties in de hotelsector

Tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 experimenteerden hotels met nieuwe concepten, waaronder drive-throughs, privédiners op de kamers, afhaalontbijten, ontbijt op etagères, serveerkarren in plaats van buffetten, en de hotelkamer als werkplek voor thuiswerkers. Een ontwikkeling die al in gang was gezet, was het verhuren van long-stay-appartementen. Indien de bedbezetting op de (middel)lange termijn te wensen overlaat, kan dit laatste concept, mede gedreven door de woningnood in steden, wellicht een uitkomst bieden.

Daarnaast maakte in 2021 de zogenoemde zero contact service opgang. Het maken van de reservering, het inchecken en het openen van de hotelkamer (via de telefoon) verloopt hierbij allemaal contactloos; een methode die onder andere de nieuwe hotelgroep GR8 hanteert. In navolging van onder meer de bedrijfscatering, is verder de trend richting 24/7 contactloze zelfbediening zichtbaar in de hotellerie. Veel hotels investeerden in 2021 in micro-markets en app-gestuurde selfservice-modules voor food & beverage. Ook is veel geïnvesteerd in technologie voor zakelijke bijeenkomsten en presentaties en het opladen van elektrische auto’s, mobiele devices en fietsen (veel hotels verhuren inmiddels ook elektrische fietsen). 

Food & beverage in hotels 

Veel energie en geld is de afgelopen jaren gestoken in de upgrading van F&B-concepten in de Nederlandse hotellerie. De volgende bewegingen zijn zichtbaar:

  • Het conceptmatig denken over hotelrestaurants en -bars resulteerde in een eigentijdse huisstijl en kaart/assortiment, waarmee met name jongere generaties worden aangesproken. Meer dan voorheen richten hotels met arrangementen de focus op thema’s en feestdagen.
     
  • Restaurants en bars van hotel zijn meer dan voorheen straatgericht, waarmee de drempel voor niet-hotelgasten wordt verlaagd.
     
  • Er zijn steeds meer hotels die op het gebied van food & beverage samenwerken met naburige restaurants of lokale ondernemers, of faciliteiten hebben waar gasten online bestelde maaltijden kunnen consumeren.
     
  • Om een eetervaring op niveau te kunnen bieden, zoeken hotelformules een samenwerking met sterren- en meesterkoks. Niet alleen zijn er hotels die groenten van eigen kweek gebruiken, daarnaast zijn er in Nederland inmiddels ruim twintig hotels met Michelinsterren en/of Bib Gourmand-restaurants.
     
  • Een apart segment wordt gevormd door health-hotels, hotels waar verschillende vormen van wellness (sauna, baden, yoga, fysio, massage) een dominante rol bekleden in de totale formule. Het aantal wellnesshotels in Nederland groeide de afgelopen jaren tot circa 200.

Meer hoteltrends en ontwikkelingen in andere foodsectoren vind je in het Trendreport. Klik hier om de preview aan te vragen.