Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: Starbucks zet grote stap richting virtuele consument in de metaverse. Ten tweede: fusie tussen zuivelreuzen Arla Foods en FrieslandCampina? Ten derde: Paardekooper neemt aandeel in CircularPET.

1. Starbucks verbindt klanten in de metaverse

Als één van de eerste foodbedrijven, stapt Starbucks later dit jaar in de metaverse: de virtuele wereld waar consumenten elkaar als 3D-avatars of op andere digitale wijze ontmoeten. De Amerikaanse koffieketen doet dit onder de naam Starbucks Odyssey. Het zal niet toevallig zijn dat juist eerder dit jaar onder deze merknaam reeds een ouder koffieblend van het bedrijf opnieuw is geïntroduceerd.

Voor Starbucks Odyssey heeft de koffiebrander een loyaliteitsprogramma ontwikkeld. Via onder meer online games kunnen virtuele consumenten spaarpunten en rewards verdienen. Ze zijn vastgelegd als zogenaamde NFT’s, via Blockchain gezekerde spaarzegels en verzamelobjecten. Starbucks Odyssey is in eerste instantie bestemd voor klanten die reeds deelnemen aan de app-spaarprogramma’s van de koffieketen. Deze klanten kunnen zich vanaf nu aanmelden voor een plek op de wachtlijst om als eersten toegang te krijgen, bij de lancering van Starbucks Odyssey later dit jaar.

Marketingdirecteur Brady Brewer zegt: ”Starbucks heeft altijd al gediend als Third Place, een plek tussen thuis en werk waar je de warmte van verbinding voelt bij koffie. Met Starbucks Odyssey breiden we deze Third Place-ervaring uit naar de digitale wereld.” Uniek is volgens hem dat Starbucks-klanten op deze wijze, via de metaverse dus, nu ook heel direct met elkáár worden verbonden, waar het voorheen vooral draaide om een connectie tussen alleen het bedrijf en zijn gasten.

2. Mogelijke megafusie in zuivel

De zuivelconcerns FrieslandCampina en Arla Foods voeren gesprekken over een mogelijke fusie. Als het Nederlandse bedrijf inderdaad samengaat met de Scandinavische firma, ontstaat volgens vakplatform Boerenbusiness het grootste zuivelbedrijf ter wereld met een omzet van bijna €23 miljard.

De jaaromzet van beide grootmachten is bijna identiek. Arla Foods behaalde recent echter wel een hogere nettowinst dan FrieslandCampina. De twee bedrijven willen niet ingaan op de berichten in Boerenbusiness en andere media.

Wel is al eerder sprake geweest van soortgelijke plannen: Arla voerde namelijk in 2005 reeds gesprekken over een mogelijke fusie met het toenmalige Campina. Tot een samengaan kwam het toen niet. Ruim twee jaar na de gesprekken met Arla, fuseerde Campina wel met Friesland Foods, waarbij het huidige FrieslandCampina ontstond.

Wereldwijd werken bij de twee zuivelbedrijven bijna 44.000 mensen. Bij de beslissing over een fusie hebben de vele duizenden leden van de coöperaties (vooral boeren) een belangrijke doorslaggevende stem.

3. Paardekooper neemt aandeel in CircularPET

Koninklijke Paardekooper Group, eigenaar van onder meer Depa, nam onlangs een belang in CircularPET. Dit Arnhemse bedrijf is gespecialiseerd in circulaire bekersystemen, de zogenaamde softcup, voor de catering van publieksevenementen. Paardekooper (omzet €450 miljoen, actief in 75 landen) denkt met de overname een goed alternatief in huis te hebben voor plastic disposables voor eenmalig gebruik in de eventcatering.

Als uitvloeisel van Europese wetgeving wordt het gebruik van SUP’s ofwel ‘single use plastics’ aan banden gelegd. Paardekooper/CircularPET loopt vooruit op wetgeving die met ingang van 2024 van kracht wordt. ‘Eenmalig plastic’ mag dan helemaal niet meer worden gebruikt voor het serveren van consumpties die ter plekke worden genuttigd. Dit betekent dat festivals en evenementen alleen nog eten en drinken mogen verkopen in circulaire verpakkingen.

Paardekooper schrijft in zijn persbericht: “De softcup is gemaakt van 100% (r)PET. Het is in combinatie met het circulaire inzamelsysteem van CircularPET een toekomstbestendige oplossing die voldoet aan de huidige en toekomstige SUP-wetgeving.” Onder meer tijdens de Vierdaagse Feesten in Nijmegen werkten de twee bedrijven al eerder samen. De grondleggers van CircularPET hebben allen een achtergrond in de evenementenwereld.