Ron Blaauw sloot 10 jaar geleden zijn met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Ron Blaauw. Een paar dagen later opende hij op diezelfde locatie een versimpeld concept: Ron Gastrobar, dat uitgroeide tot een zeer succesvol merk. Deze week lanceerde de chef en ondernemer een boek met verhalen, foto’s en interviews ter ere van het 10-jarig jubileum. Blaauw: “Ik wilde af van al die poeha, de fluisterende gasten aan tafel en de stijve sfeer die toen normaal was in sterrenzaken.”

Met de opening van Ron Gastrobar ging de chef en ondernemer terug naar de basis. “Een kaart met ongecompliceerde en kleine gerechten met maximaal vijf ingrediënten. Toegankelijk en lekker eten, gewoon met wijn op tafel. De eerste maanden moest ik mijn sommelier steeds terughalen, met de mededeling dat hij niet niet zo lang moest lullen aan tafel." Hoewel Blaauw zijn sterren inleverde toen hij met Ron Gastrobar startte, werd ook zijn verniewde concept in 2014 met een ster beloond.

“Het idee voor Ron Gastrobar had ik al lang. Ik was jaloers op zaken als Rijsel en Gebroeders Hartering. Daar kon je geweldig eten, maar er was verder geen gedoe.” Tijdens een inspiratiereis naar Kopenhagen met goede vriend Julius Jaspers, dineerde Blaauw bij Noma***. Waar veel andere chefs Noma zien als voorbeeld was dat voor Blaauw anders. “Geweldig natuurlijk, maar zo veel poespas - dat was niet wat ik wilde.” Bij restaurant Geist in Kopenhagen raakte de chef echt geïnspireerd. “Een zaak waar je in een ongedwongen sfeer, goed kunt eten.”

Het was niet zonder commotie dat Blaauw zijn nieuwe concept startte. Want wie sluit er nou een succesvolle tweesterrenzaak om een gastrobar te beginnen? Er werd over gesproken in de landelijke media en de keuze van de chef en ondernemer werd gezien als controversieel. Blaauw: “Ik was klaar met negen amuses, allerlei soorten brood, linnen tafelkleden, zilveren bestek, het allermooiste interieur en dat eindeloze tafelen. Ook al konden wij dit toneelstuk goed uitvoeren, ik was het gevoel van een eigen identiteit kwijt. Eten op hoog niveau moest ook anders kunnen.”

Het nieuwe concept van Blaauw sloeg aan. Daarom opende hij in 2015 Ron Gastrobar Oriental in Amsterdam en in 2016 Ron Gastrobar Indonesia in Ouderkerk aan de Amstel. “Mijn schoonmoeder komt uit Java en iedere verjaardag kwamen zij en haar zussen samen. Uit allerlei bakjes haalde ze sateetjes die ze buiten op de grill legden. Ik vond het zo heerlijk dat ik dacht: dit gaan we doen. Dus zijn we begonnen met de rijsttafels." Met zijn nieuwe zaken was Blaauw een van de eerste topchefs die het aandurfde om meerdere concepten te openen en zichzelf te profileren als merk.” 

Ron gastrobar at home

Tijdens Corona was het Ron Blaauw die de foodboxen voor thuis als eerste grootschalig oppakte. De rijsttafels waren er uitermate geschikt voor. Het kwam goed uit dat zijn rechterhand, Bas Brouns, al bezig was met de ontwikkeling van een vergelijkbaar idee voordat het virus uitbrak. Blaauw: “Na de eerste lockdown hebben we alle feedback zo snel mogelijk geprobeerd te verwerken, ik had namelijk al van collega-ondernemers in het buitenland vernomen dat zij in twee en derde lockdowns zaten. We hebben in die tijd onze boxen voor thuis geperfectioneerd en hebben nu een grote productiekeuken voor deze tak van het bedrijf. De boxen lopen - nu de pandemie voorbij is - nog steeds heel goed, en worden verkocht via Sous, Thuisbezorgd en Blaauw’s eigen platform. 

Geef mij maar Amsterdam

Hoewel Blaauw uit Hoorn komt, heeft hij van jongs af aan al een grote affiniteit met Amsterdam. Vanaf zijn 16de ging de chef en ondernemer in Amsterdam naar de middelbare school en startte hij bij het befaamde restaurant De Kersentuin onder Joop Braakhekke. Blaauw werd uiteindelijk souschef. Daarna vervolgde hij zijn loopbaan bij Aujourd’hui in Amsterdam en ’t Jagershuis in Ouderkerk aan de Amstel - vlakbij Amsterdam. Later begon hij iets verderop in hetzelfde dorp, restaurant Sophia, dat hij later omdoopte tot Ron Blaauw. “Ik dacht als ik dit voor een baas kan, dan kan ik het ook voor mezelf.” Zijn eerste ster kreeg hij in 2004 en de tweede in 2006. Vijf jaar daarna verhuisde het restaurant naar Amsterdam-Zuid.

Blaauw heeft veel respect voor Amsterdamse ras-ondernemers. Tijdens de lancering van het boek ter ere van 10 jaar Ron Gastrobar, is de pers dan ook uitgenodigd in de productiekeuken van FEBO. “Een bijzonder Amsterdams familiebedrijf waar alles dagvers wordt gemaakt.” Met het lanceringsevenement hint Blaauw naar een toekomstige samenwerking met de snackbarketen. Gasten van het event worden bovendien ‘traditioneel Amsterdams’ onthaald met smartlappen op accordeon gespeeld en een kar met tafelzuren van Kesbeke.

Ik begon bij Ron

Wat Blaauw kenmerkt is de liefde die hij heeft voor de mensen met wie hij werkt, die hem inspireren. Zo wil hij met de viering van het 10-jarig jubileum van Ron Gastrobar ook licht schijnen op de mensen om hem heen. “Ik sta zelf niet graag in de spotlight en wilde ook absoluut zelf niet op de cover van het boek. Ik wil juist de verhalen vertellen van iedereen met wie ik dit samen doe.” Wat er dan wel op de cover staat? Een gedrukte lijst met namen van mensen en bedrijven die de afgelopen jaren invloed hebben gehad op Blaauw. Van Ajax, Jonnie Boer en Sergio Herman, tot zijn mederwerkers, de befaamde topbasketballer Lebron James en natuurlijk zijn vrouw en kinderen. 

Hoewel Blaauw ooit begon onder een van grootste horecalegendes in Nederland, is hij zelf uitgegroeid tot een iconische mentor. Menig chef uit Amsterdam en omstreken begon ooit in de keuken van Blaauw; denk daarbij aan namen als Joris Bijdendijk van RIJKS* en Stefan van Sprang van Restaurant Aan de Poel**. Het is niet voor niets dat de slogan: ‘Ik begon bij Ron’ wordt gebruikt op de personeelswervingwebsite van de bedrijven van Blaauw.