In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: Restobar Rosie in Utrecht. In oktober pas geopend maar nu al door Gault&Millau uitgeroepen tot ontdekking van het jaar. Dat moest Food Inspiration natuurlijk zelf ook ontdekken!

Het concept

Rosie is een café-restobar gelegen vlakbij de Stadsschouwburg. Een restaurant met bar, of een café met een restaurantfunctie, het is maar net wie je het vraagt. In ieder geval weet Rosie eten en drinken perfect te combineren. Je kunt hier de hele middag aan de bar zitten om te genieten van de uitgebreide wijnkaart, in combinatie met culinaire happen. Maar het is ook een perfecte plek om te lunchen of dineren met een glas water. Het beste is om die twee naadloos in elkaar over te laten lopen natuurlijk.

Rosie, in de sneeuw

Het menu

Op de papieren menukaart staat: ‘Ons doel is simpel, borden en glazen vol lekkers’. Dat weet Rosie zeer goed waar te maken. Op het menu staan gerechten die simpel lijken, maar laten zien dat de chef de kennis en kunde heeft om van een paar ingrediënten een geweldig gerecht te maken. Ik kies – op aanraden van eigenaar Yora Galjaard – voor de roodlof met pistachepesto, ingelegde sardines, kweepeer en taggiasche olijf (14 euro) en voor de andijvie van de plancha met geroosterde look, pecannoten en pecorino (12 euro). Beide gerechten zijn verrassend, vol en zeer goed op smaak. Mijn tafelgenoot kiest voor radicchio met kalfskop, ansjovis, kappers en hersensaus (14 euro) en voor een gerecht buiten de kaart om: prei met ei (14 euro). Ook hij is zeer te spreken over de verrassende smaakcombinaties.

Roodlof met pistachepesto, ingelegde sardines, kweepeer en taggiasche olijf

Aan twee gerechten hebben wij per persoon genoeg. Met een drankje erbij kun je dus voor zo’n 35 euro per persoon zeer tevreden weer buiten staan. Galjaard: “Maar we hebben genoeg mooie wijnen op de kaart staan om er een nog betere lunch of een nog uitgebreider diner van te maken.”

De ondernemers

Yora Galjaard verdiende zijn sporen in verschillende horecazaken in Utrecht, waaronder Restaurant Goesting, Orloff aan de Kade en KEEK. Zijn mede-eigenaar en tevens de chef is Jac Rijks. Een man die naar eigen zeggen verzot is op wijn, koken, literatuur en muziek. Hij was tot 2018 de eigenaar van L’ami Jac – eveneens in Utrecht – en staat bekend als een van de beste chefs van de stad. Met een flinke crowdfundingactie wist hij via stadsgenoten meer dan 60.000 euro in te zamelen voor zijn nieuwe concept: Rosie. “Ruiger, maar beter”, zoals hij zelf zegt. In zijn nieuwe zaak deelt hij zijn liefde voor wijn en koken, evenals zijn liefde voor muziek. Achter de bar staat een ouderwetse platenspeler, met een stapel LP’s ernaast. Gasten mogen hun voorkeur aangeven voor hun favoriete song.

De onderscheidingen

Rosie opende de deuren in oktober 2022. In februari was de uitreiking van de Gault&Millau Awards, waar Rosie er vandoor ging met de award voor Ontdekking van het Jaar. Gault&Millau over Rosie: ‘Een stoer en zelfverzekerd restaurant dat met beide benen op de grond staat. Alles draait om betaalbare kwaliteit, ongedwongenheid en heeft cachet.’

De onderscheiding van Gault&Millau preikt bij Rosie aan de wand tussen (een deel van het uitgebreide) wijnassortiment

De onderscheiding van Gault&Millau kwam in dezelfde week als de lovende recensie in het NRC van culinair journalist Joël Broekaert. Broekaert over Rosie: 'Alles op de kaart zingt me toe. Nog zeldzamer is dat al die gerechten op het bord ook daadwerkelijk zó goed of nog beter zijn dan het beeld dat ze op papier opriepen. Rosie is een regelrechte hit.’

Als ik in maart bij Rosie ben vertelt eigenaar Jac Rijks me: “Dat weekend was echt bizar, de telefoon ontplofte. We kregen in een dag 2.000 reserveringen. We zitten voor de komende weken zeker voor de avonden helemaal volgeboekt.” 

Tip van de redactie

Rosie is zo’n regelrechte hit dat je er bijna niet tussenkomt. Als je op een doordeweekse dag gaat lunchen, heb je kans dat je er tussenkomt. Dan heb je als je geluk hebt ook even tijd om met Rijks en Galjaard te praten en ze aan het werk te zien. Want de liefde voor hun restobar spat van hen af, het is een feestje om daarvan te genieten.

Zelf bezoeken?

Lucasbolwerk 21, Utrecht

Dagelijks geopend vanaf 12 uur voor lunch en diner, zondag gesloten

----

Benieuw naar meer cool concepts? Check hier Restaurant Codium in Goes »