Er is geen bedrijfstak op aarde die niet getroffen is door de COVID-19 pandemie. De wereld van eten, drinken, en slapen is harder geraakt dan de meeste, met wereldwijd veel bedrijven op de rand van de afgrond. Je een weg banen uit een crisis die zo heftig is lukt je waarschijnlijk niet alleen. Misschien dat we juist daarom interessante partnerschappen zien ontstaan tussen spelers in food en daarbuiten. Een kleine selectie van bestuurlijke en technologische samenwerkingen.

Bestuurlijk

Philippijnen: Online marktplaats met bezorging

In mei ging het Philippijnse ministerie van landbouw een samenwerking aan met Grab, een e-commerce en bezorging platform, om zo de bezorging van producten van lokale boeren en kleine bedrijven te faciliteren. Het ministerie ontwikkelde een eigen virtuele marktplaats genaamd eKadiwa om producenten die het moeilijk hebben te ondersteunen en tegelijkertijd verse landbouw- en visserijproducten tegen betaalbare prijzen aan te bieden. Initiatieven die producenten direct verbinden met de consument zien we veel tijdens de coronacrisis. Lockdowns en andere verstoring in de keten zijn zwaar voor veel ondernemers, om over het verhoogde risico op voedselverspilling nog maar te zwijgen. Met een groeiende vraag naar weerbaarheid over de hele voedselketen zijn initiatieven en partnerschappen als deze op weg om onderdeel van het nieuwe normaal te worden, zelfs na corona.

Technologisch

Verenigde Staten: geautomatiseerde afwas

Dishcraft uit San Francisco vindt een niche bij restaurants die voorzichtig aan opnieuw open gaan door hun afwas te doen. Veel professionele keukens zijn niet bepaald ruim opgezet, en afwasstations nemen veel ruimte in. Met de dienst van Dishcraft kunnen restaurants die ruimte vrij maken, omdat Dishcraft de vuile vaat aan het einde van het servies ophaalt, en de volgende dag schone vaat levert. Achter de schermen is een leger afwasrobots ingezet om meer dan tienduizend stukken servies per dag schoon te maken, naar eigen zeggen beter dan dat de menselijke afwassers dat kunnen. In een interview met TechCruch maakte oprichtster en CEO Linda Pouliot de vergelijking met een andere opkomende foodtrend: ghost kitchens. “We zagen dat de cloud kitchens in opkomst waren … wij zijn eigenlijk hetzelfde. Wij zijn cloud afwassers.”

 

Verenigd Koninkrijk: Modulair terras

Brits designbureau Arup ging samen met de gemeente Liverpool en lokale restaurants op zoek naar een coronabestendige terrasoplossing. Het resultaat is modulaire parklets die op verschillende manieren in elkaar gezet kunnen worden om coronaproof terrassen te maken. De bankjes zijn van hout, met barrières van plastic of van planten om afstand te garanderen. Gebruiksgemak is centraal gesteld, waardoor ze makkelijk schoon te maken en te verplaatsen zijn. De pandemie en anderhalvemeter-samenleving leidt tot interessante uitdagingen op het gebied van ruimtelijke inrichting, zeker in de grote steden waar terrassen minder vanzelfsprekend zijn.

 

Verenigde Staten: Zelfrijdende maaltijdbezorging

In juni ontstond in Washington D.C. een interessante samenwerking tussen vastgoedbedrijf Brooksfield Properties, specialisten in autonome technologie Optimus Ride, het samenwerkingsorgaan van lokale restaurants en het Arcadia Center voor duurzame voeding en landbouw. Het resultaat was het bezorgen van maaltijden en boodschappen aan gezinnen in nood, door middel van zelfrijdende auto’s. De combinatie is even onwaarschijnlijk als emblematisch voor de creativiteit en zorg voor elkaar die tijdens de pandemie tentoon worden gesteld. Lokale initiatieven, geleid door bedrijven met diepe wortels in de gemeenschap bieden hoop in bange dagen. Misschien kunnen deze ook onderdeel van de blauwdruk voor een betere en sterkere voedseltoekomst zijn.