De horeca kent ingewikkelde tijden. Wat begon met corona, werd opgevolgd door een historische crisis in Oekraïne die de prijzen van gas en grondstoffen flink opdrijft. Ondernemers zoeken naar manieren om de kosten binnen de perken te houden, zonder in te leveren op kwaliteit en gastvrijheid.

Slimmer en zuiniger

Als er één ding is dat het vuurtje onder de ondernemersgeest aanwakkert, is het wel tegenwind. Al tijdens de coronasluitingen zagen originele initiatieven, kwalitatieve bezorgdiensten en nieuwe samenwerkingen het licht. Automatisering is één van de manieren die de horeca toepast om de bedrijfsvoering te verbeteren. De QR-code is sinds corona bijvoorbeeld definitief doorgebroken. Wat begon als een manier om zonder contact een bestelling te plaatsen, is uitgegroeid tot een standaard manier van mobiel opnemen en zelfs afrekenen.

Een tweede manier om kosten te drukken is het besparen van energie. Met de torenhoge prijsstijgingen bewegen chefs en ondernemers opnieuw soepel mee met de mogelijkheden om zo de marges voor de bedrijfsvoering gezond te houden. Met dekentjes op het terras in plaats van heaters, een thermostaat die lager staat en later aangaat en een energieplan voor de keuken waarbij ovens en andere apparatuur slimmer en korter worden gebruikt dan vroeger, weten ondernemers veel te besparen. Ook portioneren restaurants scherper en serveren keukens net iets minder van de duurste ingrediënten en bijvoorbeeld meer groente uit het seizoen die in prijs en kwaliteit optimaal zijn. 

De waarde van waste

De volgende stap is het terugdringen van food waste door gerichter in te kopen en scherper op te letten wat precies in de kliko verdwijnt van bord of buffet. Het verminderen van voedselverspilling is natuurlijk niet alleen goed voor de keukenmarge, het is ook pure winst voor de planeet. Als je bedenkt dat we een derde van het voedsel dat we produceren weggooien, is er veel winst te behalen.

Inzicht in voedselverspilling krijg je in professionele keukens alleen als je goed meet. En natuurlijk wil je niet alleen weten hoeveel er op een bord of buffet blijft liggen, ook wat er in de keuken wordt verspilt is minstens zo interessant. De resultaten van het terugdringen van food waste zijn spectaculair:

  • Een gemiddelde onderneming kan voedselverspilling terugdringen met 50%;

  • Dat verbetert de keukenmarge met 2%-8%;

  • Door slim te meten kan de foodservice besparen op de minimaal 150 miljoen kilo voedsel die we gezamenlijk per jaar weggooien;

  • Minder verspillen = geld besparen. Een besparing tussen de €30.000,- tot €80.000,- is haalbaar per jaar, afhankelijk van de omvang van je locatie en aantal eetmomenten. 

Een wereld van verschil in onze business waarin alles draait om het spelen met percentages en verantwoord ondernemerschap. 

Eerste hulp bij innovaties

Orbisk helpt ondernemers door eenvoudig en snel te meten wat er wordt verspild. Het is een slimme monitor met beeldherkenningstechnologie, die automatisch herkent welke producten worden weggegooid. Het online dashboard geeft inzicht in de verspilde ingrediënten, ondersteunt in het stellen van het doelen en geeft op basis van deze data aanbevelingen. Klik hier en bereken wat jouw bedrijf kan besparen met Orbisk.

Bereken wat jij kan besparen »