Het is er weer eens tijd voor: een ode aan de wereldsmaken van de vaderlandse gastronomie. Een eerbetoon aan de veelkleurigheid van de horeca. Een ode omdat. Omdat? Omdát!

Foto door: Rahi Rezvani

Voorheen deed ik het zonder blikken of blozen. Anno 2021 durf ik het bijna niet meer op te schrijven. Toch doe ik het. Omdat je onder ogen moet durven zien wat ooit was. Dus citeer ik de woorden van een voorzitter van een officiële brancheorganisatie, de Nederlandsche Bond van Consumptie-IJsbereiders. We schrijven 1934. De voorman van het bestuur sprak zijn dichterlijke aders aan. In een op rijm gezette tirade tegen Italiaanse ijsverkopers in ons land, schreef hij: "Zwart als roet en vuil als negers; import van het Italiaanse land".

"Wat is ons vaak rillerige stukje aarde toch geweldig opgefleurd de afgelopen decennia."

Van de joodse straatventers die ons de zure bom, zoetzure augurken, Amsterdamse uitjes en flauwekul (leverworst in zuur) brachten tot het Syrische restaurant met zijn mezzes en kibbehs. Van de eerste toko's, de spreekwoordelijke Indische kookvrouwtjes en de afhaalchinees tot de Hongaarse goulash, Surinaamse roti en Marokkaanse gerechten uit de tajine. Ach, tik een nationaliteit in op Google, zet er het woord "restaurant" achter, en je zult geheid een keuken van jouw smaak ergens in ons land aantreffen. 

De Nederlandse horeca is een overheerlijke smeltkroes van wereldse smaken, geuren en kleuren. Dat zie je niet alleen op je bord, maar ook aan je tafel en in de keuken. Wat is ons vaak wat rillerige stukje aarde toch geweldig opgefleurd! De afgelopen decennia transformeerde ons spruitjesland tot een kleurrijk smaakmekka. 

Maar goed, tot zover deze korte ode. Het moest even, omdát. Omdat er anno 2021 nog altijd witte voormannen zijn die.... De rest van deze zin mag je als fijnproever zelf invullen.

Alle reden om er Food Inspiration Magazine 171 nog eens op na te slaan, een uitgave die helemaal in het teken stond van diversiteit in de keuken. Daarin vind je onder meer een mooi verhaal over sterrenchef Soenil Bahadoer met verpletterende foto's van Rahi Rezvani.