Starbucks begrijpt als geen ander hoe je nudging toepast in een tijdperk dat overheerst wordt door haast en tijdgebrek. Met hun mobiele bestel-app ‘no time, no line’ verleiden ze hun klanten om toch te gaan voor die caramel frappuccino, zelfs als ze geen tijd hebben om aan te sluiten in de doorgaans wat langere wachtrij.

 

De app is opgebouwd uit een simpel 3-stappen proces; je download de app op je smartphone, je bestelt en betaalt. Daarna haal je je bestelling op in de winkel bij speciaal ingerichte pick up stations. Via de app zie je wanneer je drank beschikbaar is. Na de lancering van de app in september 2015 zag de koffiegigant de mobiele orders stijgen naar zo’n zes miljoen bestel- en betaaltransacties per maand en in het eerste kwartaal van 2016 werd 21% van alle transacties in de Verenigde Staten al betaald met de mobiele app.
 

DIGITALE BEÏNVLOEDING
Met de app wil Starbucks lange wachtrijen in hun stores tegengaan, meer werknemersuren richting productie sturen en een betere gastbeleving creëren. Maar meer nog is de digitale aanpak een manier om het consumentengedrag te beïnvloeden. Via het loyalty systeem dat aan de app gekoppeld is, sparen gasten sterren voor gratis koffie. Bepaalde producten of aankopen worden in specifieke delen van de dag meer beloond om de aankoop van nieuwe producten te bevorderen en meer mensen naar de stores te krijgen op rustige momenten.