Food Inspiration serveert iedere dinsdag het meest opvallende nieuws uit de wereld van foodservice en foodretail. Deze week in het zakennieuws: 1. Britse EG Group aast op sandwichketen Subway. 2. Cateringverenigingen samen verder in federatie. 3. Plantaardige eetformule Vegitalian wil naar tientallen vestigingen.

1. Britse EG Group aast op sandwichketen Subway

De Britse EG Group wordt mogelijk de nieuwe eigenaar van de tienduizenden vestigingen van de Amerikaanse broodjesformule Subway. Volgens publicaties in Engelse media heeft het concern, dat wereldwijd 6.300 tankstations bezit, zich gemeld bij de erfgenamen van Subway. Zij zetten Subway te koop, nadat enige jaren geleden zowel de oprichter als financier van het broodjesconcept zijn overleden.

Naar verluidt zal EG Group omgerekend ongeveer 9 miljard euro moeten neertellen om Subway in zijn bezit te krijgen. EG Group focust bij zijn tankstations sterk op foodverkoop en foodservice. Het bedrijf van de gebroeders Issa heeft overeenkomsten met uiteenlopende franchiseformules. Twee jaar geleden kocht EG bovendien de Engelse health-fastfoodketen Leon. Ook nu al zijn outlets van Subway te vinden bij tankstations van EG Group.

In ons land is EG Group aanwezig op ongeveer 330 tanklocaties, in de meeste gevallen pompshops van Esso. Ook in Nederland zijn reeds Subways gevestigd in tankstations. Dergelijke outlets inbegrepen, heeft Subway in totaal in ons land momenteel ongeveer 190 vestigingen.

Onduidelijk is nog of en op welke termijn de eventuele overname zijn beslag krijgt. Het zou de tweede grote transactie binnen korte tijd zijn in de internationale petrolmarkt. Nog onlangs kondigde het Canadese gemaksconcern Couche-Tard de overname aan van Total-tankstations, inclusief de vestigingen van het Franse brandstofmerk in ons land.

2. Cateringverenigingen samen verder in federatie

Per 2024 krijgt de foodservice in ons land een grote nieuwe belangenorganisatie. Drie organisaties in de catering- en evenementenbranche werken namelijk aan de oprichting van een gezamenlijke federatie. Het gaat om de aloude branchevereniging Veneca (grote contractcateraars), de Vereniging voor Ondernemende Contract Cateraars (VOCC, regionale cateraars) én Officieel Netwerk Catering Events (ONCE, party- en eventcateraars).

“In de federatie worden de krachten van de verenigingen gebundeld voor goed werkgeverschap en duurzame inzetbaarheid van de mensen werkzaam in de branche. Gezonder en duurzamer eten en drinken en het waarborgen van de kwaliteit van de dienstverlening staat centraal”, laat het trio in een persbericht weten. In de toelichting wordt verder gesteld: “Wij geloven dat intensivering van onze samenwerking over de volle breedte van catering & hospitality meer brengt dan alles op jezelf doen.”

De nieuwe hospitality-federatie wil met de samenwerking bovendien meer gewicht in de schaal leggen richting maatschappelijke partners. Een belangrijke doelstelling is dan ook het bereiken van een nieuwe eigentijdse CAO. Uit de branche klonk de afgelopen jaren meer dan eens de klacht dat de huidige CAO niet meer aansluit bij de alledaagse praktijk. Cateraars zouden ten opzichte van de reguliere horeca in het nadeel zijn, terwijl de branche juist op steeds meer plekken concurreert met de reguliere horeca.

In het persbericht schrijft het drietal verder: “Daarnaast staat het samenwerkingsverband voor een gezonder, duurzamer en betaalbaarder aanbod van eten en drinken. Ook zal de federatie circulariteit bevorderen, en afval en voedselverspilling verminderen. De drie organisaties willen bij het vormgeven van de federatie ook Koninklijke Horeca Nederland betrekken, omdat deze onderwerpen iedereen aangaan.”

3. Plantaardige eetformule Vegitalian wil naar tientallen vestigingen

Het Utrechtse concept Vegitalian moet in korte tijd uitgroeien tot een formule met tientallen casual dining restaurants in en buiten ons land. Later deze maand heropent de oorspronkelijke vestiging aan de Utrechtse Schoutenstraat. Die moet nog dit najaar worden gevolgd door een tweede restaurant in Amsterdam.

De plantaardige eetformule Vegitalian combineert de functie als restaurant met takeaway, delivery en catering. Het concept is bedacht door de ondernemers die eerder formules als The Streetfood Club, Ruby Rose, Bar Cava en Carmel Market ontwikkelden.

Investeringsclub V-Square heeft zich achter de expansieplannen van Vegitalian geschaard. V-Square ziet het als zijn functie om de eiwittransitie te versnellen, onder meer via plantaardige restaurants en vegan bezorging. Achter V-Square zit een groep ondernemers, onder wie Felix Hillen, directeur van The Social Hub. The Social Hub, het voormalige The Student Hotel, heeft vijftien vestigingen in ons land en andere Europese landen. Het concept is een mengeling van hotel, sociale functies en langer verblijf.

Onlangs beschreven wij plantaardige koplopers in Utrecht. Vegitalian was daar een van. Check hier de andere concepten »