Online kookcursussen van chefs zijn booming in coronatijd. Zolang de restaurantlockdown voortduurt, is het een manier voor chefs om in contact te blijven met gasten en fans. Denk aan de zeer goed bekeken live insta-streams van bekende chefs, zoals Jamie van Heije die pionierde op dit gebied, en betaalde online kookseries met De Librije en cook-alongs op YouTube. Maar in dit rijtje past ook de abonnementsdienst Cheflix, met masterclasses van Michelinsterrenchefs.

New kid on the block in het aanbod is tv-kok Robert Verwey, die ook actief is als culinair docent en vinoloog. Onlangs lanceerde hij CookingAcademy.nl, een nieuw platform met een waaier aan online culinaire cursussen.

Verwey heeft de zaken grondig aangepakt en heeft chefs en specialisten van naam en faam aangetrokken, die elk hun eigen cursusaanbod hebben en hun expertise delen. Het is een betaalde consumentendienst bedoeld voor iedereen die beter wil leren koken. Daarnaast biedt zijn Academy toegang tot een online community, waar mede cursisten en docenten hun ervaringen en kennis over en weer uitwisselen.

Geen trucjes

Robert Verweij is bekend van onder meer TV-programma Life & Cooking en geeft al meer dan twintig jaar kook- en wijncursussen offline. Verweij: “We leren cursisten niet om recepten maken, want recepten zijn trucjes”, aldus de tv-kok. “Ik wil een stap verder gaan. Samen met een team van gespecialiseerde culinaire collega’s willen we technieken en processen laten zien waarmee je, als je ze beheerst, honderden gerechten mee kunt maken.”

Aanbod

Van vlees tot groente en van desserts tot bier: voor elke discipline biedt zijn online kookacademie online cursussen. Tot de docerende chefs behoren pizzabakker Simon Giaccotto, sushikenner Arjan Siemerink, broodbakker Edwin Klaasen en koffiekenner en topbarista Jeroen Veltkamp. Ook online cursussen met kaaskoningin Betty Koster en een nader aan te kondigen toppatissier staan op het programma. Basistechnieken, bijvoorbeeld over de bereiding van vis en gevogelte, komen eveneens aan bod. 

Video

Verweij speelde al langer met het idee om online cursussen aan te bieden. “Je kunt lessen op video op je gemak nog eens terugkijken en elke cursus geheel in je eigen tempo doorlopen.” Starters beginnen bij de basis en doen rustig aan, maar ook (thuis)koks met wat meer ervaring kunnen rekenen op een flinke upgrade van hun skills. De bedoeling is ook waar mogelijk meer diepgang te bieden. Verweij: “Wist je bijvoorbeeld dat het verschil tussen stoofvlees en draadjesvlees op precies 91 ºC ligt?”