De Label Rouge boerenkip is een iconische kip binnen de Franse gastronomie, geroemd om haar intense smaken. Het herkenbare Label Rouge logo wordt al 60 jaar officieel erkend en wint ook in Nederland steeds meer terrein. Maar wat maakt deze kippen nu zo bijzonder?

Gasten houden zich steeds meer bezig met duurzaamheid. In relatie tot voeding staan vragen als: ‘waar komt het eten vandaan?’, 'op welke manier is het geproduceerd? en ‘is er rekening gehouden met mens, dier en milieu?’ centraal. Transparantie rondom het bord is een groeiende trend. Label Rouge is een merk dat consumenten op dat vlak in hun behoeften kan voorzien. 

Wat betekent het Label Rouge-logo eigenlijk?

De kippen met een Label Rouge logo komen van kleinschalige boerderijen. Ze hebben het hele jaar door toegang tot buitenruimtes, de hele dag door, in weilanden, grote grasvelden en verplicht beboste gebieden. Daar krabben ze de grond, pikken ze wormen. Kortom, ze uiten hun natuurlijk gedrag.

De organisatie van Label Rouge ziet erop toe dat kippenhouders die onder het label werken zorgen voor een optimale leefomgeving voor de dieren met respect voor het dierenwelzijn. Achter Label Rouge schuilt een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren ‘60 tijdens de opkomst van intensieve landbouw en import. Een groep boeren maakte zich toen hard om hun productiemethode te beschermen. 

Optimale smaak

Dat de kippen van Label Rouge een goed leven hebben gehad, met een langere foktijd van minimaal 81 dagen. Die manier van leven draagt bij aan een betere smaak. De voeding van Label Rouge kippen is 100% plantaardig en natuurlijk, voornamelijk samengesteld uit granen die in de omgeving worden geproduceerd, vaak op de boerderij zelf. Dat zorgt ervoor dat het vlees van hoge kwaliteit is als het neerkomt op smaak, uiterlijk, kleur, sappigheid en textuur. Deze criteria worden regelmatig geëvalueerd en bevestigd tijdens sensorische tests en analyses. 

De weilanden van Label Rouge boeren dragen bovendien bij aan een breder dierenwelzijn, zo wordt er rekening gehouden met het behoud van biodiversiteit en het opslaan van koolstof.

Kwaliteit getest en gecertificeerd door chef Hendrik Dierendonk

Hendrik Dierendonck is de ambassadeur van Label Rouge voor gevogelte in België. Hij is één van Vlaanderens bekendste slagers en chefs, een echte ambachtsman die gepassioneerd is om alleen met de beste producten te werken. Dierendonck staat voor een keuken die gebouwd is op kwaliteit, ambacht en terroir. Dit komt tot uiting wanneer je een bezoekje brengt aan zijn sterrenrestaurant “Carcasse”. Een plek waar deze waarden samenkomen. Dierendonck serveert zijn gasten een menu dat bestaat uit enkel de beste ingrediënten. Met Label Rouge maak je nu kans op een diner voor 2 personen bij Carcasse. 

Maak kans op een diner bij Carcasse »

 

Gefinancierd door de Europese Unie, de hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees uitvoerend agentschap onderzoek (REA) weer, noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.