Food Inspiration serveert drie zakelijke actualiteiten. Ten eerste: Jopen opent eigen lokalen in tien steden. Verder: ‘Bierverkoop herstelt zich’ én ‘Aantal eetwinkels in ons land groeit’.

JOPEN: 10 LOKALEN IN GROTE STEDEN

Jopen gaat (opnieuw) de markt op als horecaconcept. Samen met investeerder T.B.Markus wil de Haarlemse brouwer in 2026 vestigingen hebben in de tien grootste steden van Nederland. Nog dit jaar moet het eerste Jopen-lokaal zijn deuren openen, een plek waar eten en bijzondere smaken, drinken, vertier, dans, kunst en optredens centraal moeten staan. Gasten moeten ‘kanten van zichzelf ontdekken die ze nog niet kenden’. Elk Jopen-lokaal krijgt een sterk lokale identiteit. Het gaat om A-locaties van minimaal 500 vierkante meter met een terrasvergunning.

Partner T.B.Markus heeft als missie ‘mensen blij maken’. Het bedrijf investeert via partnerschappen in verschillende Nederlandse horecaconcepten ‘met een internationale ambitie en potentie’. Volgens de horeca-investeerder ontvangt het in de concepten waarin het tot nu toe heeft geïnvesteerd jaarlijks driekwart miljoen gasten. T.B.Markus is gelieerd aan Siliakus Invest, het bedrijf van Boudewijn Siliakus, die samen met twee studievrienden eerder investeerde in Amsterdamse restaurants als de Kop van Oost en Schnitzel & Weizen, maar ook in het concept Mooie Boules (jeu de boules annex foodhal in Amsterdam, Delft, Haarlem, Eindhoven en Rotterdam).

Jopen ontstond in 1992 uit een Haarlems biergenootschap en werd vier jaar later omgezet naar een bedrijf. Tot de opening van een eigen brouwerij in de Jopenkerk in Haarlem (2010) werd bij andere brouwers bier gemaakt. Na zich aanvankelijk te hebben gericht op historische Haarlemse bieren, ontwikkelde Jopen in de loop der jaren een groot regiment eigen brouwsels. Jopen had enkele jaren geleden reeds drinklokalen onder eigen merk op vijf locaties.

BIERVERKOOP HERSTELT ZICH

De bierverkoop in ons land is weer terug op het niveau van vóór de coronapandemie, ofwel begin 2019. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de bieromzet 1,6% hoger dan in de maanden januari, februari en maart 2019. Deze verkoopstijging is echter alleen nog zichtbaar in de thuismarkt. Daar lag de bierverkoop volgens de brancheclub Nederlandse Brouwers 6,5% boven 2019. Hierbij moet natuurlijk worden aangetekend dat door inflatie de bierprijzen hoger liggen dan drie jaar geleden.

De bierbestedingen in de horeca blijven nog achter. De bestedingen lagen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld nog altijd 7,7% onder dezelfde periode in 2019. In januari van dit jaar, toen nog strenge coronamaatregelen van toepassing waren, bleef de bierverkoop aan de horeca nog fors achter. De verkopen van de brouwers aan de horeca in maart 2022 lagen echter al bijna 30% hoger dan in maart 2019.

Nederlandse Brouwers kijkt met spanning uit naar de rest van dit jaar. De organisatie stelt in een persbericht: “In februari en maart waren duidelijke pieken te zien vanwege de mooie zomerse dagen en het carnaval. Spannend is hoe de biermarkt zich de rest van het jaar gaat ontwikkelen, nu het consumentenvertrouwen zich op een dieptepunt bevindt, er grote personeelstekorten in de horeca zijn, de prijzen van grondstoffen sterk stijgen en de inflatie hoog blijft.”

CBS: AANTAL EETWINKELS GROEIT

Het aantal foodwinkels is in ons land vorig jaar aanmerkelijk toegenomen. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide met name het aantal vestigingen met brood, banket en zoetwaren in 2021. In dit segment nam het aantal verkooppunten toe met 4,7%. Ook het aantal winkels met ‘overige voedingsmiddelen’ en het aanbod supermarkten groeide met ruim 4%. Er kwamen vooral meer supermarkten met een buitenlands assortiment, zoals Poolse kruidenierszaken.

Maar deze drie typen foodwinkels waren niet de enige groeiers. Ook kwamen er meer slijterijen, viswinkels en groentezaken bij. Miniem was daarnaast de aanwas van slagerijen en poeliers. Opmerkelijk is dat voor het eerst sinds 2010 het totale winkelbestand in ons land (food én non-food opgeteld) in omvang toenam. Wel sloot 2021 af met 13.000 minder winkels dan het recordjaar 2010. De grootste daling was vorig jaar te bespeuren bij de boekhandels.

Het CBS stelt vast: “De stijging van het aantal winkels kwam vooral door de toename van het aantal winkels in de food-sector (3,4%). Het aantal winkels met non-foodproducten bleef nagenoeg gelijk.” Het groeiende aanbod eten en drinken in zowel foodretail als foodservice is een internationaal fenomeen.