The 4th of July staat in de VS weer voor de deur. De dag vol vlagvertoon, vuurwerk en… hotdogs.

De jaarlijkse Hot Dog Eating Contest van restaurant Nathan’s, home of the hotdog, in Coney Island, Brooklyn trekt de fanatiekste food fighters van het land. Een mooi moment om eens een duik te nemen in de data achter de hotdog.

  • Joey Chestnut werd in 2017 voor de 10e keer op rij winnaar van Nathan’s hotdog eating contest. Hij werkte in 10 minuten 72 hotdogs weg. Bij de dames won Miki Sudo die 41 hotdogs verorberde in dezelfde tijd.

  • Een hotdog bevat ongeveer 295 kilocalorieën. Joey ‘Jaws’ Chestnut nuttigde in 10 minuten dus rond de 21.240 kilocalorieën. Een volwassen man heeft aan ongeveer 2500 calorieën per dag genoeg.

  • Een hotdog wordt zo genoemd omdat men in de 19e eeuw vermoedde dat de worsten indertijd regelmatig hondenvlees bevatten. Begin 20e eeuw was de consumptie van hondenvlees trouwens nog heel gewoon. Vandaar dat de Frankfurters werden geassocieerd met een broodje hete hond.

  • Amerika is natuurlijk synoniem met hamburgers en hotdogs. The National Hot Dog and Sausage Council (ja, die bestaat) schat dat Amerikanen jaarlijks 20 miljard hotdogs consumeren. Zo’n 70 stuks per persoon per jaar.

  • Met zulke cijfers wekt het geen verbazing dat in maar liefst 95% van de Amerikaanse huishoudens wel eens hotdogs op tafel komen.