SUNT maakt bananenbrood van geredde bananen. Drie jaar na de start is SUNT verkijgbaar bij alle grote landelijke  supermarkten. En de ambities reiken verder. Oprichtster Laura Hoogland (31 jaar) droomt ervan om een Unilever 2.0 te worden, een foodbedrijf met alleen maar duurzame merken.

Hoe kwam je op het idee van SUNT?

“Enkele jaren geleden werkte ik voor een reclamebureau, onder meer voor merken van Unilever. Het is altijd mijn droom geweest om een eigen bedrijf met een maatschappelijke missie te leiden. Ik heb naar verschillende producten gekeken waarbij de verspilling groot is, zoals brood, rijst, mango en ananas. SUNT is brabants dialect voor ‘zonde’, en dat heeft alles met voedselverspilling te maken. Banaan is met kop en schouder het product waarvan het meeste wordt verspild en waarmee je de meeste impact kan maken.

“De aantallen bananen die wereldwijd worden geproduceerd zijn enorm, maar de aantallen banen die we wereldwijd weggooien ook… Van de teelt gaat gemiddeld zo'n 40% niet naar de supermarkt, omdat ze bijvoorbeeld te krom zijn. Bananen die wel door mogen worden vaak verscheept, maar één net te rijpe banaan kan een hele container aan bananen rijp maken, en daardoor overrijp op het moment dat ze bij de supermarkt zijn. Het is lastig fruit, mede door de verschillende stadia van rijpen.”

Jullie lagen al snel bij alle filialen van Albert Heijn. Veel food start-ups doen daar veel langer over. Wat is jullie geheim?

“Om succesvol binnen te komen bij supermarkten gaat het om meer dan alleen een goed product. Als start-up heb je niet veel budget om je positie via marketing in te kopen, zoals de multinationals dat doen. Wij zijn vanaf de start heel actief geweest met inventieve acties. Om mensen bewust te maken van het probleem van verspilling hebben we bij de lancering ‘De Banenbar’ bedacht. Een pop-up waar consumenten hun oude bananen konden inruilen voor een plak van ons bananenbrood. Dat heeft ons veel bekendheid opgeleverd.”

Onlangs hadden jullie een actie met een pop-up SUPERmarkt met alleen maar duurzame foodmerken. Hoe waren de reacties?

“In de tijdelijke supermarkt lagen in totaal 47 merken, waarvan een groot deel niet in de supermarkt is te verkrijgen omdat er geen plek voor ze is. Het gaat om merken die een alternatief bieden voor de bekende A-merken. Alternatieven voor bijvoorbeeld pindakaas, visconserven of koek. Heel bijzonder was dat Albert Heijn onze ludieke actie ondersteunde. Een gedurfde stap van hen. Maar niet iedereen uit de industrie was amused. Een van de deelnemende merken kreeg een advocaat op hun dak van eenzelfde product A-merk, ‘Hoezo zijn wij niet duurzaam?’, was hun aanklacht.”

Zijn jullie een protest brand?

“Ik hou niet zo van die term. Wij willen laten zien dat het ánders kan. Wij zorgen voor een wake-up call. Wij willen met supermarkten en gevestigde merken in discussie over hoe het anders kan. We moeten denken buiten de gebaande paden van hoe marketing en schapindeling nu in zijn werk gaat. Dat doel is met de SUPERmarkt bereikt. We zitten nu om tafel met Albert Heijn om te kijken hoe beter samengewerkt kan worden met merken met een missie.”

Waar staat SUNT nu?

“Wij zijn bezig met het bouwen van een fabriek. Die moet in Q2 volgend jaar opengaan. Het wordt de eerste fabriek voor bananenpuree ter wereld. Daar gaan we pulp van no waste bananen maken. Het hele proces van pulp maken doen we daar: selectie, rijping, pellen en pureren. De pulp kan je gebruiken in heel veel producten, waaronder smoothies, ijs en andere bakproducten. We mikken op een eerste productie van 3.000 ton pure. De aanvragen daarvoor zijn allemaal al binnen.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Doel is om met SUNT nieuwe fabriekslocaties te openen nabij alle havens in Europa waar veel overslag van bananen is. Qua merk zou ik SUNT graag groter willen maken in nieuwe markten, en met nieuwe producten. Het is mijn uiteindelijke droom om meer merken met een duurzame missie onder een paraplu te produceren. Een soort Unilever 2.0. De actie met SUPERmarkt laat zien dat er potentie in zit om krachten te bundelen.”