We leven in een wereld waarin alles binnen een paar clicks en swipes binnen handbereik is. Nieuwe schoenen, een leuke date, dat nummer wat je al de hele dag in je hoofd hebt en natuurlijk lekker eten. Als je dacht dat gemak het hoogtepunt had bereikt; think twice. Just Eat Takeaway komt namelijk met vernieuwing op de zakelijke markt en traditionele supermarkten bereiken foodies via alternatieve kanalen. 

Tankpas voor maaltijden

Binnenkort kunnen Nederlandse bedrijven hun werknemers voorzien van een tankpas, maar dan voor eten. Just Eat Takeaway (het voormalige Thuisbezorgd.nl) lanceert namelijk een dergelijk product in samenwerking met betaalplatform Adyen. Met de ‘Take-Away-Pay-pas’ kunnen werknemers onderweg betalen voor hun kopje koffie, broodje, of zelfs voor een zakelijk diner. Het is de eerste stap die het bedrijf offline zet, zonder de tussenkomst van hun eigen app of website. 

Dat betekent niet dat werknemers de diensten van Takeaway Pay niet meer online kunnen gebruiken. Just Eat Takeaway stelde bedrijven al eerder in staat hun werknemers te voorzien van een tegoed, waardoor ze online eten kunnen bestellen bij de restaurants die zijn aangesloten bij het platform. De dienst maakt bedrijven minder afhankelijk van cateraars of een eigen kantine.

“Met een verschuiving naar hybride werkplekken en terugkeer naar kantoren, versnelt Takeaway Pay zijn traject om elk eetmoment van werknemers te versterken. Het maakt niet uit of werknemers thuis, onderweg of op zakenreis zijn, Takeaway Pay zorgt voor all round voordelen rondom de eetmomenten van werknemers”, zegt Imad Qutob, Director Corporate Solutions bij Just Eat Takeaway.com.

Direct boodschappen doen vanaf foodblog

Online boodschappen doen is populairder dan ooit. Terwijl er afgelopen jaar nieuwe flitsdiensten lanceerden en een bedrijf als Picnic een continue wachtlijst heeft voor nieuwe klanten, zochten conventionele supermarkten ook naar nieuwe manieren om de online consument te bereiken. Daarom lanceerde Albert Heijn en Jumbo een directe bestelknop op verschillende foodblogs.

Want, naast de opmars van online boodschappendiensten, steeg ook de populariteit van foodblogs en websites met recepten. “Miljoenen mensen zoeken wekelijks hun culinaire inspiratie online. Corona heeft dat alleen maar versterkt. Men at meer thuis en met de sluitingen van de horeca ging er ook meer aandacht naar het koken. Foodblogs zagen hun verkeer met tientallen procenten toenemen,” stelt Kees Meershoek van Food Influencers United in een persbericht.

Een logische stap dus, dat de twee supermarktgiganten een samenwerking aangaan met Food Influencers United. Meer dan 14 blogs hebben inmiddels een direct-bestellen-knop. De nieuwe service is gericht op ultiem gemak; online recepten worden verbonden aan online winkelmandjes. 

Toko thuisbezorgd

Wie een lekker avondje oorspronkelijk Japans wil koken of aan de slag gaat met Ottolenghi, weet; ik moet de hele stad door fietsen voor bijzondere producten die ik niet bij de ‘gewone’ supermarkt krijgen. Voor sommigen is een tripje naar de toko en kruidenier deel van het plezier, anderen kiezen ervoor om iets te maken, waarvan ze de ingrediënten gewoon bij de supermarkt kunnen halen, of online kunnen bestellen. 

Die laatste groep kan sinds vorige week gebruik maken van de nieuwe online supermarkt Manaw. Manaw brengt naar eigen zeggen een volledig multicultureel assortiment van A-merken vanuit de hele wereld, evenals het reguliere supermarktassortiment. Vooralsnog is Manaw actief in Amsterdam, Zaanstad en omstreken.