"De overheid probeert aan de verwachting van de horecaondernemer te voldoen, maar dat blijft lastig"

Als penningmeester van het Landelijk Bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) draagt Antonio van den Hengel met zijn mede bestuursleden en het team van medewerkers een grote verantwoordelijkheid in tijden van de coronacrisis. Naast deze functie is hij mede-eigenaar van Catering Centraal, restaurant De Korte Duinen, Sabrosa Kitchen&Bar en verhuurt hij horecapanden in Soest. Food Inspiration sprak met Antonio over zijn interpretatie van de impact van corona.

Hoe is het met je? 

"Het gaat, ondanks de drukte probeer ik het hoofd koel te houden. Ik beleef alles in stapjes, want te ver op de zaken vooruitlopen heeft niet zoveel zin. Als Landelijk Bestuur voeren wij gespreken met de overheid en vakbonden over mogelijke toekomstscenario’s. We proberen ondernemers zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast heb ik ook mijn eigen restaurants die voor de nodige onzekerheid op financieel gebied zorgen. De ene zaak heeft wat meer spek op de botten dan de ander. Restaurant Sabrosa draait pas drie jaar, maar zorgt momenteel voor de meeste omzet door de bezorging, ongeveer 50 procent van de omzet die wij voorheen hadden."

Gaan jouw restaurants deze crisis overleven? 

"Ik durf niet met 100% zekerheid over de toekomst te praten en te denken, want we leven op dit moment in een rare wereld, maar ik ben positief ingesteld en normaliter zouden wij het moeten overleven, helemaal als wij vanaf 1 juni weer langzaam open mogen gaan. Hoe snel wij weer volgens het oude regime arbeid kunnen verrichten, heeft ook te maken met het publiek van het restaurant. Bij restaurant Sabrosa kwamen vooral hippe mensen, die verwacht ik snel weer terug te zien, zij pakken het leven wat makkelijker weer op. Bij het familierestaurant ben ik erg benieuwd hoe de doelgroep gaat reageren. Maar ik blijf hoop hebben dat aan al deze ellende ook een eind komt, daar ben je immers ondernemer voor geworden. En het klinkt simpel, maar vele ondernemers zitten in een lastig parket. Om over de haken en ogen die aan sommige regelingen zitten nog maar te zwijgen."

Wat voor haken en ogen? 

"Een goed voorbeeld is de NOW-regeling. Waar ondernemers dachten 90 procent van de loonkosten terug te krijgen, blijkt dit maar 75 procent te zijn. In vele gevallen zijn deze loonkosten maar 35 procent van de totale kosten. Dat betekent dat er nog 65 procent aan andere kosten zijn. Het is logisch dat de verwarming wat lager staat en de lampen uit, maar wordt er rekening gehouden met alle kosten die doorlopen? Want hoe lang gaat jouw huurbaas nog een gedeelte van de huur kwijt schelden? Dat houdt binnenkort een keer op. Januari blijkt voor sommige ondernemers niet de meest ideale maand om loonkosten over te berekenen. Strandtenthouders hadden deze maand niemand op de loonlijst staan, aangezien de opbouw van het seizoen pas 1 februari begint. Deze aangaande januari wordt nu wel als uitgangspunt genomen voor de NOW-regeling. Dit zijn de moeilijke kwesties waar wij nu constant onze hersenen over kraken."

"Ik heb diep respect voor de overheid"

Probeert de overheid mee te denken?

"Ik heb diep respect voor de overheid, er zijn al 35.000 NOW-verzoeken afgehandeld. Als die ondernemers deze maand nog worden uitbetaald, dan zeg ik: petje af. De overheid doet alles wat in hun macht ligt. Meerdere keren per week vinden er vanuit KHN gesprekken plaats met de overheid, het VNO-NCW, en vereniging MKB over wat we kunnen doen voor onze branche. Maar toch zie ik de overheid veranderen. Momenteel zijn zij verantwoordelijk voor 75 procent van de borgstelling van het BMKB-krediet. Als de overheid wilt dat banken vertrouwen houden, dan moet dat percentage naar 100 worden gebracht. In Duitsland gebeurt dat al.”

Haal je inspiratie voor mogelijke oplossingen uit het buitenland? 

"Ik houd in de gaten wat er in het buitenland gebeurt. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe sommige landen met de coronacrisis omgaan. In Zweden zitten ze met z’n allen in de zon alsof er niets aan de hand is. China is angstig voor een tweede golf. En in Oostenrijk kun je over twee weken met een mondkapje op weer naar de horeca. Ik vraag me af of mensen weer de behoefte voelen om uit eten te gaan, of juist gebruik blijven maken van de bestelservice. Met KHN brainstormen we ook over het moment dat we weer langzaam open gaan. Of Nederland goed bezig is met de intelligente lockdown, dat weten we pas over een aantal maanden. Zoals de Franse president Macron het mooi verwoordde: ‘Dit is oorlog met een vijand die je niet ziet'."

"Of Nederland goed bezig is met de intelligente lockdown, dat weten we pas over een aantal maanden"

Wat denk je dat deze ‘oorlog’ ons zal brengen?

"Uitspraken doen over de toekomst vind ik ontzettend lastig, maar er zullen in de komende jaren zeker veranderingen zijn. Neem als voorbeeld de zondag, vroeger de horecadag om met het gezin uit eten te gaan. Dat is nu veranderd naar het moment om eten te bestellen en samen thuis te blijven. Mij lijkt het een goed idee om op zondag bezorgservice aan te blijven bieden, ook na de coronacrisis." 

Wat is jouw advies aan andere ondernemers?

"Als je de ruimte en het logistieke bereik hebt en je kunt je houden aan de richtlijnen van het RIVM, start dan met bezorging of afhalen. Mensen die in de horecabranche werken zijn doeners, ze willen bezig blijven. De response die ik van gasten krijg wanneer ik een appje stuur voor de rekening zijn hartverwarmend. ‘Wat fijn dat we jullie kunnen steunen en wat was het weer heerlijk.’ En mijn advies op financieel gebied is: benut alle mogelijkheden. Ga met iedereen in gesprek en ben op die manier de moeilijke confrontaties voor. Denk aan het vakantiegeld dat in mei weer overgemaakt moet worden. Ik heb nu al gevraagd wie van mijn personeel dit nu nodig heeft en wie dit kan missen tot het najaar. Het is belangrijk om het personeel de mogelijkheid te geven om te kiezen."