In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: TLC, een fastfoodrestaurant in Amsterdam met kipklassiekers op het menu, maar dan 100% veganistisch.

Het concept 

Er werd al een paar dagen onder de radar getest en de eerste gasten brachten al een bezoek, maar vanaf vandaag is Taste Like Chicken (TLC) officieel geopend. Het fastfoodrestaurant aan de Amsterdamse Van Woustraat serveert en bezorgt kipklassiekers; maar dan zonder kip. Alle producten zijn 100% plantaardig. TLC wil laten zien dat vegetarische kipgerechten net zo lekker kunnen zijn als de traditionele vleesvarianten. Het concept is dus groen, maar in een trendy knalroze en pimpelpaars jasje.

Groen doen, pimpelpaars zijn 

Toen wij vorig jaar in Parijs waren viel het ons daar ook al op: veel nieuwe vega concepten die daar de deuren openen kiezen voor paars of roze als huiskleuren. Want ze willen wel groen zijn, maar niet groen ogen. Zo ook TLC niet. Het concept wil niet in ‘het duurzame hokje’ gestopt worden, want volgens hen trekken ze daarmee alleen een bepaalde groep mensen die bewust kiezen voor een veganistische eetstijl. TLC wil er juist voor iedereen zijn, of je nou wel of niet plantaardig eet. Zo’n houding van duurzame concepten zie je steeds vaker, en ik geloof ook dat dat werkt. De term vegan zit wat dat betreft toch nog een beetje in een duf hoekje. Als je concept wel vegan is maar je het niet vegan framet geloof ik dat je een veel bredere doelgroep kunt bereiken.

Het menu

Op het menu van TLC staan plantaardige kipgerechten, waaronder burgers, nuggets en chicken & waffles. Als side dishes zijn er fries en salades. Ook staan er shakes en sweets op het menu. Uiteraard ook allemaal volledig plantaardig. De milkshakes heten dan ook milkfakes, Sundae-ijs maakt op het menu plaats voor Fundae-ijs. Burgers kosten 9,90 euro. Een milkfake is 4,50 euro. .

De kip

Voor de burgers werkt TLC samen met TiNDLE, een bedrijf dat plantaardige kip produceert op basis van soja. Voor de bites en tenders wordt samengewerkt met Vegan Fried Chick*n, ook wel VFC genaamd. Deze producent uit Groot-Brittannië wil met plantaardige kip een alternatief bieden op Kentucky Fried Chicken, KFC.

Het design

Voor het design liet TLC zich inspireren door hippe sneakerzaken en conceptstores. Strakke lijnen, minimalistisch meubilair, neon en beton zie je terug in het interieur. Volgens de oprichters past dat qua uitstraling bij young urban professionals, een doelgroep waar ze zich op willen richten. En bovendien een doelgroep die op social media actief is. Speciaal voor hen ontwikkelde het concept daarom ook een super secret burger room. De code die je nodig hebt om de burgerkamer te openen wordt iedere week gedeeld via social media. 

De locatie

De eerste locatie van TLC bevindt zich aan de Van Woustraat. De eigenaren wilden hun eerste restaurant vestigen in de Amsterdamse wijk De Pijp, waar veel young urban professionals wonen die vaak buiten de deur eten of eten bestellen en over het algemeen open staan voor plantaardige voeding.

De ambitie

Het plan is om dit jaar uit te breiden met meerdere locaties in de hoofdstad, en daarna de vleugels uit te slaan in andere Nederlandse steden. TLC wil binnen een paar jaar een bekende fastfoodketen zijn in ons land en daarmee wedijveren met de grote fastfoodketens die (nog?) wel met vlees werken. 

Zelf bezoeken?

Van Woustraat 29h, dagelijks geopend van 11.00 - 21.00 uur. 

De gerechten van TLC zijn ook te bestellen via UberEats en Thuisbezorgd.nl. 

----

Benieuw naar meer cool concepts? Check hier pitaketen Barouche, een van de beste Belgische restaurantconcepten »