De Michelingids van Nederland wordt op 24 april 2023 gepresenteerd. Op 12 april maakte Michelin al de acht nieuwe Bib Gourmand restaurants bekend die in de selectie van 2023 staan. 

De volledige selectie wordt maandag 24 april voorgesteld in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Restaurants met een Bib Gourmand staan garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Alle kookstijlen komen hiervoor in aanmerking.

Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelingidsen in de Benelux, licht toe: “Het inspectieteam en ikzelf beseffen maar al te goed dat het een uitdaging is om vandaag, anno 2023, een restaurant te runnen dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt. Het is dan ook met grote tevredenheid dat ik vaststel dat onze Bib Gourmand selectie nog steeds indrukwekkend is. Naast de acht nieuwkomers, zijn er ruim honderd restaurants die deze bekroning opnieuw hebben verdiend. De Bib Gourmand beantwoordt vandaag meer dan ooit aan de verwachtingen van de moderne gast." 

De restaurants met een Bib Gourmand op een rij

Hieronder de volledige lijst van restaurants in Nederland met een nieuwe Bib Gourmand, zoals omschreven op de website van Michelin:

 • Bar Senang in Zwolle
  De kaart bundelt gerechten uit het Nabije, Midden en Verre Oosten, vol op smaak en fris genuanceerd. Yakitori van kip, ceviche, ramen en wonton.

 • Rotonde in Rotterdam
  Lokale groenten halen ze met de camionette op biogas, dat wordt verkregen door hun afval te composteren. Alle facetten van respectvol gekweekte ingrediënten worden benut. Op de kaart staan enkel biodynamische en natuurwijnen. Duurzaamheid zit in het hart van Rotonde.
  Lees hier meer over Rotonde »

 • Lazuur in Amsterdam
  Rogier van Dam en Elise Moeskops van restaurant Lastage*, openden samen met kok Sherif Khalil restaurant Lazuur in Amsterdam Noord. Op de kaart staan moderne Frans georienteerde gerechten met een vleugje Portugees.

 • Wils Bakery Cafe in Amsterdam
  Een zaak met Scandinavische/bistro vibe, je ziet de bakker deeg kneden. Maar deze Amsterdamse versie van een Franse bistro eert ook klassiekers als slakken in kruidenboter, pithivier van houtduif met ganzenlever en tarte Tatin. Rijk van smaak, genereus en geïnspireerd. 

 • Bistrot Regent in Nijmegen
  Een etentje in deze tijdloze bistro staat gelijk aan een tripje naar Frankrijk. Zowel de excellente wijnkaart als de traditionele bereidingen stoelen op het beste van wat het land te bieden heeft. Denk aan een aromatische vissoep met rouille en croutons, of nog boterzacht gekonfijte eendenbout met een friszurige kappertjessaus en krokante tarte Tatin om te eindigen.

 • De Voorburcht in Hattem
  Bekende producten worden verwikkeld in creatieve gerechten. Zo laat de chef rog en sint-jakobsnoten bijvoorbeeld samenspelen in een gerecht dat herinnert aan een choucroute. Deze keuken is weldoordacht en rijk. Bij De Voorburcht brengt men klassiek tot leven.

 • Poortman in Veeningen
  Poortman heeft al meer dan honderd jaar op de teller staan. Het is van café-restaurant geëvolueerd naar een echt restaurant, waar de authentieke herinneringen bijdragen aan de gezelligheid. Klassiekers als kalfstong met spitskool en hazenpeper met rode kool worden met evenveel metier bereid als een wereldse ceviche of een groentegerecht rond knolselderij. 

 • Havn in Hoorn
  Robin Blaauw speelt even gezwind met Zuid-Amerikaanse power als met Aziatische diepgang. Hij laat zich inspireren door zijn reizen en werkt voor zijn speelse creaties met mooie Nederlandse producten. Zijn oog voor detail toont dan weer dat hij op jonge leeftijd al een mooi cv heeft verzameld.

Opvallend in lijst nieuwe restaurants Bib Gourmand

De diversiteit van Bib Gourmand restaurants is dit jaar opvallend, zo schrijft Michelin. "Zo is Rotonde uit Rotterdam een restaurant waar de duurzame visie van de chefs wordt vertaald naar borden vol creativiteit en verrassing.” Over Senang in Zwolle, van Jonnie en Thérèse Boer, meldt Michelin: “Senang etaleert de rijke smaken uit het Nabije, Midden en Verre Oosten.” Michelin heeft verder ook de  Franse gerechten met Portugese invloeden in restaurant Lazuur in Amsterdam een Bib Gourmand gegeven. 

Bij Restaurant Rotonde kunnen ze iedere keuze verantwoorden, lees er hier meer over »

De Franse keuken is dit jaar een rode draad bij veel restaurants met  een Bib Gourmand. Michelin: “Of je nu pithivier van houtduif met ganzenlever eet bij Wils Bakery Café in Amsterdam - waar Joris Bijdendijk van Rijks* culinair verantwoordelijk is - of tarte Tatin bestelt bij Bistrot Regent in Nijmegen.

Joris Bijdendijk bij Wils Bakery Café

De culinaire gids meldt verder nog over de bekroningen dat ook restaurants met een Bib Gourmand zijn opgenomen in de gids die creatief aan de slag gaan met traditie, zoals De Voorburcht in Hattem en Poortman in Veeningen. "HAVN in Hoorn kiest er dan weer voor om invloeden uit alle uithoeken van de wereld samen te brengen op het bord." 

Lees hier meer over de ambities van Joris Bijdendijk bij Wils Bakery »

Over Bib Gourmand

Deze restaurants met een nieuwe Bib Gourmand krijgen op de Michelinpresentatie van 24 april geen  Michelinster. Dit omdat restaurants niet een Bib Gourmand én een Michelinster kunnen krijgen van Michelin. Dat betekent echter niet dat deze restaurants in de toekomst niet alsnog in aanmerking kunnen komen voor een ster. "Ze komen net zozeer als een ander restaurant uit onze selectie in aanmerking om een ster te behalen. Niet meer of niet minder", zo duidt Michelin. 

Volgens de nieuwste richtlijnen komt een restaurant in aanmerking voor een Bib Gourmand als het bedrag van de totale rekening niet boven de €65/€70 per persoon uitkomt. Michelin liet eerder de maximale prijs van €39 voor een driegangen keuzemenu los als criterium voor een Bib Gourmand-onderscheiding.

De naam Bib Gourmand is afgeleid van Bibendum, de naam van het bekende Michelinmannetje. Sinds 1955 is de onderscheiding onderdeel van de gerenommeerde gids. Het is geen ster, maar zeker ook geen poedelprijs.