Er wordt nog steeds volop geïnnoveerd en geëxperimenteerd op het gebied van vlees- en visvervangers. Op internationaal vlak fermenteren ondernemers er op los, ze gebruiken schimmels en mycelium en zijn op zoek naar de nieuwste plant-based innovatie. Dit zijn de 10 meest veelbelovende plant-based start-ups van 2024.

Deze amitieuze en innovatieve start-ups zullen hun plantaardige producten en innovaties pitchen tijdens de tweede editie van Plant FWD, een evenement dat in het teken staat van de eiwittransitie en plaats vindt op 23 en 24 april in Amsterdam. Plant FWD ontving ruim 75 inzendingen van plantaardige start-ups, verdeeld over een breed scala aan categorieën uit 19 verschillende landen, waaronder Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Kenia, Letland, Nieuw-Zeeland en vele andere. Uit die inzendingen werden de 10 meest belovende start-ups geselecteerd.

 1. Time Travelling Milk Man (Nederland) belooft toekomstbestendige plantaardige zuivel te creëren door de introductie van natuurlijke, gezonde en duurzame romigheid gebaseerd op de geheimen die verborgen zijn in zonnebloemzaden: oleosomen. 
  Lees hier meer over Time Travelling Milk Man »

 2. Esencia Foods (Duitsland) gebruikt natuurlijke schimmelfermentatie om alternatieven voor whole cuts vis en zeevruchten te ontwikkelen. De producten zijn rijk aan eiwitten, vezels, Omega-3, veganistisch, niet-GMO en vrij van antibiotica.

 3. Onego Bio (Finland) benut de kracht van fermentatie om eiwitten te creëren met superieure functionaliteit, voeding en duurzaamheid – en dat alles geheel dierproefvrij.

 4. Adamo Foods (Verenigd Koninkrijk) is een voedseltechnologiebedrijf dat innovatieve vleesalternatieven voor whole cuts ontwikkelt. Hun belangrijkste wapenfeit: ‘s werelds eerste duurzame steak, volledig gemaakt van schimmels.

 5. Tempty Foods (Denemarken) maakt gebruik van mycelium, quinoa, linzen en een vleugje kruiden voorn de basis van hun volgende generatie vervangers voor tofu en vlees. Een voedingsmiddel voor de toekomst, volledig gebaseerd op groene eiwitten.

 6. Sproutje (Nederland) belooft 'Flavour up your weekdays!’ met 100% plantaardige creaties zoals Super Bolognese, Osaka Curry, Hanoi Stir Fry en Veggie ‘Jus’.

 7. The Good Pulse Company (Verenigd Koninkrijk) ontwikkelt functionele ingrediënten op basis van peulvruchten met behulp van nieuwe verwerkingsmethoden die specifiek zijn afgestemd op het maken van plantaardige kazen met een hoog eiwit- en vezelgehalte.

 8. OLALA! (Frankrijk) is nogal kieskeurig als het om eten gaat – waarschijnlijk dankzij hun Franse roots. Daarom creëren ze een nieuwe range aan plantaardige visproducten, die smaakervaringen bieden aan foodies over de hele wereld.

 9. Willicroft (Nederland) is het eerste B Corp-gecertificeerde plantaardige kaasbedrijf van Europa. Het bedrijf maakt kaas en boter van bonen en linzen, waarbij ze naar eigen zeggen geen concessies worden gedaan aan smaak, textuur en de impact op onze planeet.
  Lees hier meer over Willicroft » 

 10. Extracellular (Verenigd Koninkrijk) legt zich geheel toe op het ondersteunen van duurzame biotechnologie. Door het bieden van onderzoeks-, ontwikkelings- en productiecapaciteiten helpen ze bij de ontwikkeling van gecultiveerd vlees, vis en zeevruchten.