"De coronamaatregelen kosten de strandhoreca de helft van de seizoensomzet"

Na de persconferentie van 6 mei waarop een waarschijnlijke opening van de horeca werd aangekondigd per 1 juni, inventariseren alle sectoren binnen de horeca de kansen en knelpunten. Stephan van der Stee van ondernemersorganisatie Strand Nederland reageert op de voorzichtige opening van de strandbedrijven. 

Is de voorzichtige eerste opening van de horeca goed nieuws voor Strand Nederland?

"De maatregelen kosten de strandhoreca straks elf weken omzet en alle inkomsten uit feesten en partijen. Dat is ongeveer de helft van de totale omzet van het seizoen. Dat is heel wrang, maar daar kunnen we niet bij stil blijven staan. Hoe eerder we dat verlies accepteren, hoe beter we vooruit kunnen kijken. Dat hoort bij het ondernemerschap. Het zou netjes zijn als de overheid nog wat steunt, maar je kunt niet van ze verwachten dat ze het hele verlies overnemen, dus daar moeten we nu niet in blijven hangen."

Is er begrip voor het maximum van dertig personen per zaak?

“Het is nog afwachten wat de regels op het terras precies worden en wat de overheid als terras ziet. Als je achthonderd vierkante meter tot je beschikking hebt, wat helemaal niet uitzonderlijk is voor een paviljoen, en je mag daar dertig mensen op kwijt… Dat betekent op het strand geen anderhalve meter, maar soms wel vijf meter afstand. Het is jammer dat je niet, zoals bij supermarkten, naar het aantal vierkante meters kunt kijken om te beoordelen hoeveel gasten je kunt toelaten." 

gen."

"Als je op het terras dertig mensen kwijt mag, dan betekent dat op het strand soms wel vijf meter afstand"

"Daarnaast zoeken we nog duidelijkheid over hoe het zit met strandbedjes. Mogen daar, naast dertig gasten, nog meer mensen op liggen als ze op voldoende afstand liggen? En mogen we daar dan ook bedienen? Dat is nu nog niet toegestaan, maar het zou paviljoens heel erg helpen als dat wel kan." 

Wat hebben strandondernemers nodig om zich goed voor te kunnen bereiden?

"Het gaat nu om de details van de uitvoering. Hoe hoog moeten afscheidingen op het terras of binnen bijvoorbeeld worden? Zitten mensen op het terras dan niet in een kas als de zon schijnt? Dat zijn allemaal zaken die we nu moeten uitzoeken. Hoe eerder we duidelijke voorschriften hebben, hoe eerder we veilig en verantwoord gasten kunnen ontvangen." 

"De overheid zou ondernemers wat meer vertrouwen mogen geven. Dan kunnen wij dit regelen. De regering riep op om een protocol op te stellen. Dat hebben we gedaan. Het is zonde van alle daadkracht en creativiteit dat daar nu geen gebruik van wordt gemaakt. De strandondernemers zitten iedere dag met hun voeten in het zand en weten wat werkt en wat niet. Laat ons de ideeën bedenken en laat de overheid controleren. Wat Strand Nederland betreft mag de overheid dan ook keihard optreden tegen overtreders. Het is ons belang dat we het virus eronder houden. Als het over twee weken misloopt kunnen alle bedrijven direct weer dicht. Dat ziet iedereen echt wel in."

Is het lastig om één geluid te laten horen met alle verschillende regio’s en bedrijven op het strand?

"Dat is inderdaad ingewikkeld. Ik begrijp dat Koninklijke Horeca Nederland inzet op landelijke maatregelen, maar omdat het strand op elke locatie zo verschillend is, is de lokale overheid voor ons heel geschikt om tot een oplossing te komen. Als je bedenkt dat Scheveningen op een mooie dag 150.000 bezoekers krijgt, dan is dat heel anders managen dan een verlaten stuk strand op Ameland. Daarom zijn we blij dat veel kustgemeentes in gesprek gaan met ondernemers. Dan helpt het als de ondernemers zich goed verenigen. Kijkduin regelt het bijvoorbeeld heel erg strak met één geluid vanuit de strandpaviljoens waar de gemeente beleid op kan maken. Die eendracht maakt macht." 


Op de foto: Beachclub Perry’s, Scharendijke