De scenario’s voor een mogelijke toekomst zijn vandaag wezenlijk anders dan een paar maanden geleden.

Mede-oprichter van Food Inspiration Hans Steenbergen ziet onze evolutie naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem tijdelijk in lockdown gaan. Maar zodra er een medicijn gevonden is tegen het coronavirus, zal de beweging naar een betere voedselwereld sterker terugkeren dan ooit tevoren

Veel mensen beschouwen de coronacrisis als een resetknop voor onze samenleving. In de gesprekken die wij tijdens deze crisis voeren met voedselpioniers en toekomstdenkers groeien onze inzichten. We leven in een tijdperk van ongekende chaos en complexiteit. En hoewel niemand kan voorspellen wat de uiteindelijke uitkomst van deze crisis zal zijn, willen we toch kijken naar de impact ervan op onze wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. Hoe kunnen we deze grote herstart, deze verandering in ons voedselsysteem, het beste visualiseren? Zodat we beter kunnen begrijpen wat er speelt, en wat de blijvende gevolgen zijn voor ons gedrag en ons voedselsysteem.

 

De Foodlov piramide opnieuw bekeken

In 2015 presenteerde Food Inspiration de piramide van Foodlov. Geïnspireerd op de beroemde piramide van Maslow, is het Foodlov model een reflectie van de waarden en kenmerken van ons eten. Het is ook een evolutionaire weg die een persoon, groep, of maatschappij kan bewandelen op weg naar een zichzelf overstijgende eetcultuur. Oftewel: een cultuur die eetervaringen waardeert op een manier die verder gaat dan alleen de fysieke ervaring.

Een uitgebreide uitleg van de piramide van Foodlov vind je in het Food Inspiration magazine.

Veranderingen in de piramide

Omdat de foodservice op zijn gat ligt zien we dat de coronacrisis de piramide een andere vorm geeft. De onderste laag is ineens veel belangrijker. Voedselzekerheid, voedselveiligheid, energie: het zijn de basisbehoeften die er nu het meest toe doen. Alles wat bovenop de essentie is gestapeld - gezondheid, ethiek, lifestyle, reconnect - is minder belangrijk en minder relevant nu er een economische crisis aankomt. In de onderste laag zien we een marktplaats waar de grote voedselproducenten domineren en waar supermarkten met veel overbewerkt eten een overgrote invloed hebben op wat we eten.

 

Welke trends en ontwikkelingen worden belangrijk in het post-corona tijdperk? 

Als we aannemen dat de markt zich richt op de essenties (de onderste laag van de piramide), kunnen we in de komende tijd het volgende verwachten. 

  • Faillissementen. De sector gaat op de schop. Veel kleine bedrijven gaan het ondanks de overheidssteun niet redden.

  • Veerkracht wordt belangrijker dan efficiëntie. In andere woorden: grote bedrijven leggen de nadruk op bestand zijn tegen economische klappen in plaats van dat ze kostenleiderschap nastreven. De keten zal opnieuw worden ingericht.

  • De steun voor de globalisatie van de keten neemt af. De wereldwijde lockdown legt bloot dat veel landen te sterk afhankelijk zijn van China als fabriek van de wereld. We zien een roep om productie terug naar eigen land te brengen. Globalisatie wordt glocalisatie, en dat heeft invloed op de bronnen van ons eten.

  • Food sovereignty, het niet afhankelijk zijn van andere landen voor de productie van ons eten, wordt belangrijker. Lokaal eten kan hierdoor sterk gaan groeien.

Meer lezen over de trend & ontwikkelingen in het post-corona tijdperk? Klik hier voor het digitale Food Inspiration magazine.