Voorgemixte drankjes in blik of fles hadden lang een slechte reputatie. Daar komt nu verandering in. Door het personeelstekort en de stijgende prijzen van wijn en bier zitten de premium ready-to-drink cocktails in de lift. Food Inspiration licht een aantal toonaangevende bedrijven uit, en duikt in deze trend. 

De populariteit van ready-to-drink cocktails is vooral door corona in een stroomversnelling gekomen. Ook thuis hadden consumenten behoefte aan cocktails van hoge kwaliteit, maar zonder getrainde barman of -vrouw, was de bereiding veel gedoe. 

Uit fles & blik

Zowel nieuwe spelers als grote drankproducenten hebben de portfolio rondom pre-made cocktails de afgelopen jaren uitgebreid. Zo bracht William Grant & Sons in 2021 vier ready-to-drink cocktails op de markt; een Gin Martini, een Manhattan, een Old Fashioned en een Cosmopolitan uit kleine flessen. Maar ook kleinere bedrijven zetten de afgelopen tijd sterke merken in de markt rondom pre-made. Zo is er het Rotterdamse Williams Cocktails dat drankjes verkoopt uit kleurrijke blikken. Het merk ontstond in coronatijd toen de oprichters hun bar Williams Canteen tijdelijk moesten sluiten. Om gasten tegemoet te komen, startten ze met voorgemixte drankjes in blik. Met succes. De dranken zijn inmiddels ook verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten, online en in de flagshipstore in Rotterdam. 

Alcoholvrij zonder moeite

Het zijn niet alleen cocktails mét alcohol die ready-to-drink worden verkocht. Ook de 0.0 varianten doen mee met de groeiende trend in behoefte aan pre-made cocktails. Bovendien groeit ook de vraag naar dranken die laag zijn in alcohol. Zo werd ISH Spirits in 2018 opgericht door Morten Sørensen in Kopenhagen, met als missie om hoogwaardige alcoholvrije dranken te bieden zonder in te leveren op het gebied van smaak. De dranken zijn in Nederland inmiddels verkrijgbaar bij Albert Heijn en bij alcoholvrije slijterij Nix & Nix. 

Geschiedenis van de pre-made cocktail

In 1890 produceerde het Amerikaanse bedrijf Heublein voor het eerst mixdrankjes in een fles onder de naam ‘Club Cocktails’. Gebottelde cocktails genoten een grote populariteit in de Verenigde Staten in de jaren 1940 en '50. De dranken gaven diners extra schwung. De drankjes waren, volgens een artikel in de New York Times uit die tijd, voor “mannen die – al was het een kwestie van leven of dood – nog geen fatsoenlijke cocktail konden mixen” Tegen de jaren ‘70 verplaatste het genre zich naar laagwaardige Margarita- en Daiquirimixen met goedkope ingrediënten. Sinds 2015 zit de pre-made cocktail weer in de lift.

Cocktailmachines voor in de horeca

Het zijn niet alleen de cocktails in fles en blik die de afgelopen jaren stijgen in populariteit. Ook steeds meer ondernemers kiezen voor een cockailtap in de zaak. Cocktailmachines doseren precies de juiste eenheden en zorgen voor meer convenience voor het barpersoneel. Zo kan een cocktail al in 20 seconden klaar zijn. Het merkg Diago biedt bijvoorbeeld zes cocktails op tap aan voor achter de bar. Ook Het bedrijf TenderOne biedt cocktailmachines voor de horeca. 

Opvallend is ook de cocktaitap van de Stadshaven Brouwerij in Rotterdam. Na een jaar van ontwikkelen lanceerden de brouwers de eerste biercocktailtap ter wereld. Gasten kunnen uit twee verschillende taps cocktails bestellen, die worden gemaakt met zelfgebrouwen bier. Zo zijn er onder andere de Pink Sunset met Aperol, gembersiroop en lemon juice en witbier en de Fruit de Merwe met limoen- en ananassap en Amber Ale bier. 

Meer over de cocktailtrend, lees dit artikel »

Grote groeier

Volgens een analyse van de drankenmarkt, uitgevoerd in 157 landen door het Amerikaanse onderzoeksbureau IWSR, zet de groei van ready-to-drink cocktails in de komende jaren verder door. Het onderzoeksbureau verwacht dat het marktaandeel in 2025 8% van de totale drankensector beslaat. Daarmee zijn ready-to-drink cocktails volgens hen de snelste stijger van de drankenmarkt in de komende jaren.