In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: het Utrechtse Kasvio: een casual fine dining restaurant met een plantaardig vijfgangenmenu. In 2022 werd Kasvio genomineerd als een van de drie beste vegan restaurants van Nederland.

De ondernemer 

De van oorsprong Finse Mari Pitkänen verhuisde twaalf jaar geleden naar Utrecht voor haar studie geesteswetenschappen. Maar omdat koken altijd al haar passie was, gooide ze tien jaar geleden haar carrière om. In die tijd openden er langzaamaan wat meer plantaardige restaurants in Nederland en daar kreeg ze de kans haar liefde voor eten én de strijd tegen dierenleed samen te brengen. Mari zelf is al ruim twintig jaar veganist. Destijds waren er in haar kleine geboortestad in Oost-Finland maar weinig vegan opties verkrijgbaar en dus leerde ze zichzelf plantaardig koken. Om haar kennis te verdiepen volgde ze in 2019 de vegetarische koksopleiding (inmiddels gestopt, red.) van VIP Health & Nutrition in Haarlem.

In 2020 nam Mari het heft in eigen handen en opende ze Kasvio in de Utrechtse voorstad Leidsche Rijn. “Eten werkt verbindend. Eerlijk voedsel is een mooie manier om mensen te laten zien en proeven dat het anders kan. Het onder de aandacht brengen van dierenleed blijft moeilijk omdat het al snel polariseert. Met mijn plantaardige gerechten op hoog culinair niveau breng ik dezelfde boodschap op een positieve manier.”

“Elke gerecht begint met een onderzoek naar de smaak, textuur en mogelijkheden van bekende of onbekende groenten en planten”

De naam

Kasvio is Fins voor herbarium. Een boek van zelf verzamelde gedroogde planten. “In Finland moest ieder kind dat vroeger maken. Ik ging wildplukken in het bos, droogde de plantjes en onderzocht en beschreef mijn vondsten. Het is een mooie jeugdherinnering en een metafoor naar mijn werkwijze. Elke gerecht begint met een onderzoek naar de smaak, textuur en mogelijkheden van bekende of onbekende groenten en planten. Ik ga nog steeds graag plukken in het bos om nieuwe ontdekkingen te doen. Eerst wil ik het definiëren, dan zoek ik uit wat ik ermee kan. Net zoals vroeger. In de achtertuin van de Metaal Kathedraal, het culturele bolwerk waarin we zijn gevestigd, groeit ook van alles. Vlierbloesem, paardenbloem, brandnetel, duizendknoop en bramen. Uiteraard pluk ik niet meer dan wat de natuur kan missen.”

Het concept

Kasvio werd in 2022 door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) genomineerd voor de Vegan Award – de prijs voor het beste vegan restaurant. En dat terwijl het restaurant niet nadrukkelijk als volledig plantaardig afficheert. “De groeiende populariteit van veganisme is een fijne ontwikkeling, maar het hoeft wat ons betreft niet verbonden te zijn aan een bepaalde identiteit. Veel van onze gasten zijn geen veganist, maar komen voor een fijne eetervaring en staan open om te proeven wat je met planten kunt doen. Dat is de sfeer die we willen. We schreeuwen niet van de daken dat je hier plantaardig eet. Kasvio staat voor casual fine dining. Gasten mogen hier zichzelf zijn. Je bent welkom voor een ontspannen belevenis. In ons wisselende vijfgangenmenu transformeren we herkenbare ingrediënten met traditionele technieken tot pure gerechten, die passen bij de huidige tijdsgeest.” Bij de gerechten serveert Kasvio zelfgemaakte kombucha, natuurwijn, biologische wijn, lokale bieren en verse sappen.

Tip van Mari

“Ik ben extreem trots op onze patissier Sasha Belo. Want vegan patisserie, dat blijft best een uitdaging. En zij heeft zich het na een klassieke patisserie-opleiding helemaal eigen gemaakt. Ook nog eens met de Kasvio-twist: volledig seizoensgebonden. Haar creaties bestel je overdag bij de lunch, krijg je geserveerd als dessert in het vijfgangenmenu of krijg je in bonbonvorm bij de koffie."

Zelf bezoeken?

Rijksstraatweg 20, Utrecht
www.kasvio.nl 

Openingstijden:
Don & vrij: 17.30 tot 22.00 uur
Zat: 12.00 tot 22.00 uur
Zon: 12.00 tot 21.00 uur
----

Benieuw naar het cool concept van vorige week? Check hier YUST Hotel in Antwerpen.