Stout from for outer space...

2 augustus is het Wereld Bierdag. Dus kijken we naar de toekomst van ieders favoriete natje.

Bier is al duizenden jaren met ons, en is samen met ons mensen geëvolueerd. Ondanks de monumentale verschuivingen van de geschiedenis is onze liefde voor bier constant gebleven. Om er voor te zorgen dat dit in de toekomst zo blijft zijn een aantal slimme brouwers alvast bezig met de voorbereiding voor de volgende stap: de ruimte. Want als de final frontier iets mist, dan is het wel een koud pilsje.

Voor de nieuwe jetset

Vostok Space Beer is een initiatief van 4 Pines Brewing Company uit Australië en Saber Astronautics dat in de VS en 'down under' zit. Zij zetten net als Richard Branson en Elon Musk in op de commerciële ruimtevaart en rekenen er op dat als we straks met z’n allen op weg naar de maan zijn we willen genieten van een goed glas bier. Ludiek, maar tegelijkertijd ook slimme business in een tijd waarin alleen de meest unieke of extreme ideeën opvallen.

 

Uitdagingen

Ruimtebier is makkelijker gezegd dan gedaan. Kort gezegd wordt alles anders zodra je de zwaartekracht weghaalt. Niet alleen gaat ons lichaam anders om met de alcohol, maar ook onze smaak verandert wezenlijk. Daarnaast heb je zwaartekracht nodig om fatsoenlijk uit een bierfles te kunnen drinken, laat staan om een goed glas in te schenken.


Voor de eerste uitdaging hebben ze een recept ontwikkeld voor een stout die erg hoog op smaak is. Dat laatste probleem hebben ze bij Vostok - vernoemd naar het voertuig van Yuri Gagarin, de eerste man in de ruimte - opgelost met een futuristisch flesontwerp. Deze raketvormige fles gebruikt oppervlaktespanning op het bier goed te laten stromen.

 

Gefaalde crowdfunding

Het idee kan nog zo goed zijn, en de fles kan er nog zo spetterend uitzien, maar uiteindelijk moet je het wel voor de juiste prijs brengen. Dat is Vostok niet gelukt, blijkt uit een gefaalde crowdfunding campagne. Echter heeft het bedrijf niet alles af laten hangen van de goodwill van het publiek, en kunnen ze ook zonder de crowdfunding fondsen verder met de ontwikkeling van hun ruimtebier.

Gelukkig maar, want als we straks met zijn allen naar Mars gaan kunnen we best een biertje gebruiken.