Op gezette tijden zet Food Inspiration drie video’s van opmerkelijke foodconcepten op een rijtje. Deze aflevering focussen we op personalized foods, voeding die is afgestemd op het DNA en de vitaliteitsbehoefte van het individu.

Vijf tot zeven jaar geleden leek het the next big thing. Persoonlijke diëten die zijn afgestemd op DNA-gegevens. Het leidde tot concepten als Habit, een app die aan de hand van gegevens over cholesterol en individuele activiteit een persoonlijk dieet samenstelt. Ook soortgelijke spelers als Innit (via Google) en Geno Palate richtten zich op data-producten om individuele diëten en levensstijlen te optimaliseren.

In Londen deed Vita Mojo van zich spreken, een bezorgrestaurant dat het menu samenstelde op basis van DNA-testen via het bedrijf Thriva. Inmiddels is Vita Mojo getransformeerd tot een techcompany en de merknaam van software om de digitale snelweg van restaurants te stroomlijnen. En ook andere partijen die zich op het pad begaven van personal food & supplements bieden inmiddels veelal gewoon producten voor de massa aan.

Restaurants, webshops en foodwinkels die helemaal zijn gericht op de hyper-individuele voedingsbehoefte zijn nog altijd schaars. Maar deze drie projecten en concepten zijn er volop in gedoken:

PERSOONLIJKE VITAMINEN

De missie van het Britse merk Nourish3d (niet te verwarren met een gelijknamig bedrijf voor huidproducten). is deze: elk mens het recht geven op zijn/haar ideale persoonlijke dieet.

Het hoofdproduct van Nourish3d zijn persoonlijke vitaminecapsules en voedingssupplementen. Uit 30 actieve nutriënten en vitamines print Nourish3d in zeven lagen personalized vitamine-capsules van veganistische gel. Nourish3d is het bedrijf van de jonge voedingsdeskundige Melissa Snover. Ruim drie jaar geleden was ze het ineens zat elke ochtend standaard-vitaminepillen te slikken. Haar missie luidt dus nu: “Vitamines die speciaal voor jou zijn gemaakt”.

Video door: Nourish3d, via YouTube

EEN SPOTIFY EETLIJST

Zeker, apps en software die adviseren over het ideale persoonlijke dieet zijn er volop. Zo belooft Eat Love dat de gebruiker via zijn digitale methode een hyperpersoonlijke eetlijst kan samenstellen: een soort Spotify-speellijst, maar dan dus met aanbevolen voedingsingrediënten.

De software van het bedrijf uit San Francisco werd oorspronkelijk vooral gebruikt door professionals, zoals diëtisten, ziekenhuizen en sporters, maar is inmiddels beschikbaar voor gewone consumenten. Gediplomeerde voedingsdeskundigen leveren input voor de app.

Zelf zegt het bedrijf: “Eat Love gidst zijn klanten door het woud van 200 beslissingen die ze dagelijks maken over eten.” Nee, Eat Love geeft geen advies op basis van DNA-data, maar wel aan de hand van tal van persoonlijke gegevens die de gebruiker ingeeft in de app. Desgewenst is Eat Love tevens intermediair tussen de consument en een gespecialiseerde voedingsdeskundige.

Video door: Eat Love, via YouTube

ONDERTUSSEN IN ONS LAND

In ons land heeft individuele voeding nog altijd de aandacht, al lijkt de hausse van enkele jaren geleden wel wat geluwd. Amsterdam onderzocht al eens de mogelijkheid om op dit gebied een gidsstad te worden, maar veel vruchten heeft dit nog niet afgeworpen.

Van 2016 tot en met 2019 bestond het consortium Personalised Nutrition & Health (PNH). Het was een initiatief van onderzoeksbureau TNO en de universiteit Wageningen. De zoektocht naar opschaling van een gepersonaliseerd voedseldieet en individuele gezondheidsproducten stond bij het consortium voorop.

“Onderzoek op dit gebied blijft doorgaan,” aldus PNH. Met partners als Google Food, Albert Heijn, Jumbo, verzekeraar Menzis en cateraar Albron blijft PNH kennis uitwisselen, onder meer via een jaarlijks congres dat het afgelopen najaar nog op het menu stond.

Video door: Wageningen Food & Biobased Research, via YouTube