San Sebastian, of Donostia zoals de Basken hun stad noemen, is dé gastronomische hoofdstad van Baskenland en eigenlijk van heel Spanje. De stad heeft de hoogste dichtheid aan sterrenrestaurants ter wereld, maar het gastronomische leven speelt zich in San Sebastian niet uitsluitend op het allerhoogste niveau af. Genieten van bijzondere hapjes gebeurt namelijk ook op straat, aan de statafels van een van de vele pintxobarren. Een aantal hotspots op een rij. 

San Sebastian is een kustplaats aan zee, omgeven door bergen. Al wandelend hop je zo van buurt naar buurt, waarbij er in de oude binnenstad Parte Vieja, de studentenwijk Gros en de oude haven het meeste te beleven is. Vlak buiten het stadscentrum bevinden zich veel van de toprestaurants waar de stad beroemd om is, vaak zijn deze bereikbaar met een taxirit van tussen de 15-30 minuten. 

 

Fine Dining

Arzak***  

Chef Juan Mari Arzak staat sinds 1966 als derde generatie aan het roer van zijn familiebedrijf. Zijn buitengewone culinaire vaardigheden leverden hem al op 32-jarige leeftijd de National Gastronomy Award op, en het Arzak kreeg een eerste Michelinster. In 1976 startte de Arzaks samen met andere lokale chefs een beweging die bekend staat als de Nieuwe Baskische Keuken. Begin jaren 90 stapte de dochter van Juan, Elena Arzak, ook het familiebedrijf in. Samen bestieren ze nu de keuken waar ze gastronomisch vernieuwende gerechten creëren die voortborduren op baskische traditie. Aan het restaurant is inmiddels ook een onderzoeksruimte toegevoegd waar volop wordt geëxprimeerd met smaak. Denk aan duif met aardappelveren, of de beroemde ‘space egg’ met gegaard op 65 graden met rode pepers, gefermenteerde granen en knapperige spekjes.  

Akelarre***

Chef Pedro Subijana staat al sinds 1975 aan het roer bij het wereldberoemde Akelarre. Subijana is - net als Arzak - een van de pioniers van de nieuwe Baskische keuken en heeft bijgedragen aan de opkomst van San Sebastian als gastronomisch centrum van Europa. Sinds 2007 heeft Akelarre drie sterren van Michelin. Bij het restaurant dat vijftien minuten rijden van het centrum van San Sebastian ,kunnen gasten kiezen voor twee verschillende tastingmenu’s van tussen de 10 en 13 gangen. Op de kaart staan gerechten als heek in zeewierstoom met plankton en oesterblad en geroosterd speenvarken met ibérico-emulsie. 

Mugaritz**

Wie plaats neemt aan tafel bij Mugaritz** krijgt meteen een waarschuwing; ‘u zult niet al onze gerechten lekker vinden’. Bij het tweesterrenrestaurant, gelegen in het glooiende Baskische heuvellandschap, zo’n 10 kilometer buiten San Sebastian, tarten chef Andoni Aduriz en zijn team het traditionele beeld van gastronomie. Menselijk gedrag en sociale gewoontes worden tijdens 23 tot 25 gangen op de proef gesteld. Doel is dat zintuigelijke ervaringen de vrije loop krijgen; zo zijn veel gerechten bedoeld om met de handen te eten. Bijzondere (en soms vreemde) smaken, texturen en aroma's moeten de gasten prikkelen meer oergewoonten op te roepen.

Lunch

Muka

In het centrum van San Sebastian opende chef Andoni Aduriz bekend van restaurant Mugaritz** deze zomer een nieuw, meer laagdrempelig restaurant onder de naam Muka. Alle gerechten worden bereid op vuur; een element dat de chefs intrigeert. Zo stelt een filosofische quote op de website van het restaurant: “Vuur maakt het bereiden van eten een gedeelde ervaring. Koken vereist samenwerking, al was het maar om te voorkomen dat het vuur dooft.” Op het menu van Muka vind je gerechten als gebrande courgette met citrus, prei met een emulsie van ribeye, iberico buikspek met "choricero" saus.

Bodegon Alejandro

Wie klassiek Baskisch wil eten moet bij Bodegon Alejandro zijn. Het restaurant gelegen in het oude stadscentrum van San Sebastian, biedt gerechten met verse producten en dagelijkse visspecials van de markt. Denk aan gegrilde begi-haundi inktvis, varkenslende van met eikels gevoede Iberico met aardappelpuree, en vijgen in amandelsoep.

Kofradia – Itsas Etxea

In dit informatiecentrum over traditionele baskische visserij zit een groot restaurant met uitzicht op de haven. Op het menu vind je gerechten die cultuur, geschiedenis en het heden van de Baskische vissers in de spotlight zet. Hier eet je geen biefstuk, zelfs geen gamba's of kokkels, maar kun je genieten van dagverse vis die wordt gevangen aan de baskische kust zoals ansjovis, blauwvintonijn, makreel, heek, makreel, sardines en zeebaars. 

Pintxos

Borda-Berri

Borda-Berri bevindt zich in de Parte Vieja, in het oude stadshart van San Sebastian, zoals wel meer van de vele klassieke pintxobarren in de stad. Borda-Berri heeft iets weg van een klassiek bruin café, maar dan op z'n Baskisch. Je bestelt er klassiekers zoals de Risotto met Idiazabal; een baskische schapenkaas. 

Casa Urola

Casa Urola is een historisch restaurant in de oude wijk Donostia en werd opgericht in 1956. Sinds 2012 wordt Casa Urola gerund door chef-kok Pablo Loureiro Rodil. De kaart bestaat uit traditionele baskische gerechten en pintxos in een nieuw jasje, waarvan er veel worden bereid op de houtskoolgrill. 

Bar Nestor

Bar Nestor in Parte Vieja staat bekend om hun legendarische tortilla: perfect bereid, met een licht korstje, gekarameliseerde uien en aardappelen, omhuld door eieren. Wie de tortilla van Nestor wil proberen moet hard z’n best doen. Er worden er namelijk maar twee per dag gemaakt. Liefhebbers moeten minstens een uur voor de opening van de bar aanwezig zijn om een stukje te reserveren. Dit kan betekenen dat je onder het metalen rolluik moet duiken om je bestelling te plaatsen, om vervolgens buiten te wachten tot de tortilla klaar is; de regel is opgestaan is plaats vergaan.