In geen sector vindt momenteel zoveel innovatie plaats als in de wereld van alcoholvrije en alcoholarme drank. Met nieuwe opwindende drankjes in uiteenlopende categorieën, geheel zonder alcohol of met een heel klein beetje. Nooit was er zoveel keuze voor de consument die tijdelijk wil minderen. En de vraag naar no en low alcohol (No/Low) zet ook in 2021 onverminderd door, zo is de verwachting. Wij zetten vijf No/Low-trends en veelbelovende concepten op een rij.

Foto: The Mocktail Club

Alcoholvrije alternatieven zijn al jaren in opkomst. Conscious drinking is dé trend. En het blijft niet langer beperkt tot januari. Want minderen kun je ook gedurende het jaar, parttime of fulltime. Aan collectieve droogleggingsmaanden geen gebrek. Is in Nederland Dry January voorbij, dan beginnen ze in België met Tournée Minérale. De zomer doet mee met Dry July (alleen al omdat het zo lekker bekt), een uit Australië overgewaaid fenomeen. En in het najaar staan Sober September en Go Sober for October op de alcoholloze agenda. Uit een onderzoek van Trimbos is gebleken dat inmiddels veertig procent van de Nederlanders ervoor kiest om geen of weinig alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

1. Hard seltzer goes light 

De zomer van 2020 was het seizoen dat hard seltzer definitief doorbrak in Nederland. Bruiswater met een beetje alcohol en een fruitsmaakje. En lekker laag in calorieën. Een trend die over kwam waaien uit de Verenigde Staten waar deze categorie sinds twee jaar explosief groeit. Zelfs Budweiser introduceerde onlangs in de Verenigde Staten een seltzer: Bud Light Seltzer, met vijf procent alcohol en honderd calorieën per consumptie, waar overigens geen bier in te bekennen is. What is next? Nieuwkomers zijn de hard seltzers met een nóg lager alcoholpercentage en nog minder calorieën. Het merk Lilo timmert volop aan de weg, met een hard seltzer met 3,5 procent alcohol (en 44 calorieën), als ook de freshly brewed seltzers van de Nederlandse start-up Pyke Selzter.

2. No/Low craft bier

Ooit had Bavaria de primeur met het eerste 0.0 biertje (in 1988). Daarna volgde het alcoholarme-en vrije Radler, het wielrenvriendelijke bier (doorgaans zo’n twee procent alcohol). Amstel was de eerste (in 2013) in Nederland, maar Radler is sinds jaren door alle Nederlandse brouwers omarmd. De laatste jaren is alcoholvrij of -arm bier het snelste groeiende biersegment. En er is steeds meer te kiezen. Met dank aan de vele microbrouwerijen die zich sinds kort op NoLo-speciaalbieren hebben gestort. Denk aan weizen, amber en IPA, maar dan laag alcoholisch of alcoholvrij. Met ludieke namen als Jopen Non IPA en  Superb-Owl van ‘t Uiltje. Bierkenners waarderen de speciaalbieren hoog. Niet voor niets gaan steeds meer restaurants en cafés over tot een alcoholvrije of -arme bierkaart en neemt ook in de schappen van de supermarkt het aanbod toe.  

3. Ready to drink ‘mocktails’

Mocktails maar dan kant en klaar, oftewel premixed. Ook wel virgin cocktails genoemd. Verkrijgbaar in fles of blik, voor thuis of in de horeca. Het woord mocktail komt uit het Engels van 'mock' (onecht) en 'cocktail'. Bereid uit frisdranken, vruchtensappen, fruit, siropen en andere alcoholvrije ingrediënten. De nieuwe generatie ready to drink mocktails laat zich graag voorstaan op het gebruik van natuurlijke ingrediënten en het gebruik van botanicals. Zoals het alcoholvrije populaire Duchess Virgin GT Botanical en de ‘spirito non alcolico’ van het chique Fluère. Ook interessant om in de gaten te houden: de Belgische start-up The Mocktail Club, gespecialiseerd in premium, non-alcoholische cocktails per fles, op basis van kruiden en vruchten, met funky smaken zoals rabarber-venkel en appel-tijm gemaakt in het eigen cocktailatelier. En ook de sparking cocktails van het Britse merk Mingle Cocktails.

4. Craft soda’s, laag in calorieën

Ook in de wereld van limonades, met of zonder prik, gonst het van de vernieuwingsdrift. Denk aan homemade limonades, ambachtelijke siropen en craft soda’s met claims als low-calorie, (en daar komt ie weer) botanicals, vegan en glutenvrij. Niet zo mierzoet en dikmakend als traditionele frisdranken, hooguit enigszins natuurlijk gezoet. Zoals het überhippe Australische merk Lo-cal by Strangelove dat nu ook in Nederland is te verkrijgen. 

5. 0.0 spirits go mainstream

Ook sterke drank ontkomt niet aan alcoholvrije make-overs. Eerder schreven we over het Australische Lyres dat een hele serie alcoholvrije sterke dranken (whiskey, rum, gin, campari) op de markt brengt die zo dicht mogelijk tegen het origineel aanleunen. Tot voor kort bleven de  initiatieven voor No/Low-spirits beperkt tot start-ups zoals Lyres en het Nederlandse Kever Genever (met Kever Genever 0.0) maar sinds kort mikken ook de grote (internationale) drankproducenten op alcholvrij. Zoals de Nederlands jenevermaker Hooghoudt (Hooghoudt Zero Zero 24) maar ook international Gordon’s dat afgelopen januari Gordon’s 0.0 gin lanceerde. Ook qua fles en packaging lijkend op de originele Gordon’s Gin.

Conclusie

Wijnschrijver Harold Hamersma beschreef alcoholvrije wijn ooit - niet ongeestig - als het hebben van seks met een opblaaspop. En de topchef Ducasse verklaarde recent in de media de oorlog aan Dry Januari (een maaltijd zonder wijn is voor de Fransman ondenkbaar). Het laat onverlet dat het alcoholvrije aanbod ook dit jaar in volume en diversiteit opnieuw zal groeien. Whether you love or hate it: No/Low is there to stay.