De implementatie van Artificial Intelligence, restaurantpersoneel op grote afstand én het effect van bestelzuilen in restaurants. Het zijn 3 van de 5 trending techtrends uit de wereld van de multinationale fastfoodbusiness. Lees ze hier alle 5. 

1. Fillipijnse service op grote afstand

Wie in New York bij kiprestaurant Sansan Chicken komt, wordt begroet door een medewerker die bijna 14.000 kilometer verderop zit. Klanten kunnen ook hun bestelling plaatsen en afrekenen bij het personeelslid, dat vanuit de Fillipijnen via Zoom present is. Het uurloon in Manilla is een kwart van het salaris in New york, vandaar. Of het werkt, zal de toekomst uitwijzen. Naast Sansan Chicken, bedienen ook restaurants als Sansan Ramen en Yaso Kitchen in New York zich van deze service die duizenden kilometers van de gast verwijderd is.

2. Bestellen via Artificial Intelligence

Meer orderkiosken, nieuwe mobiele bestelapps, spraakbestellingen via Artificial Intelligence aan de telefoon en in de drive-throughs. Het zijn zaken waarin fastfood- en fastcasualrestaurants in de Verenigde Staten dit jaar op grote schaal investeren, aldus het jaarlijkse State of Digital Report van Qu.

Bij de ondervraagde fastcasualrestaurants komt 26 - 50% van de omzet uit digitale bestellingen. Bij fastfoodrestaurants zit het digitale aandeel in de categorie 11- 25%. Topprioriteit is om binnen het digitale domein de loyaliteit van de gast en de herhaalbestellingen te vergroten, aldus de ondervraagde restaurateurs.

De trendwatchers van Food Inspiration zijn expert op het gebied van foodtrends en -transities. De inzet van Artificial Intelligence in de foodbranche is een van de transities waarin ze zijn gespecialiseerd. Meer informatie en achtergrond over deze en andere transities vind je in het Food Inspiration Trend- en Transitierapport.

3. Orderkiosks in fastcasualrestaurants

Je ziet ze niet alleen meer bij McDonald’s, maar ook bij steeds meer Nederlandse snack- en fastfoodzaken. Bestelzuilen, ofwel orderkiosken. In de Verenigde Staten staan ze ook bij fastcasualrestaurants. Daar hebben ze volgens onderzoek van de Temple University in Philadelphia niet altijd een positief effect op de omzet. Gasten ervaren namelijk druk als er een rij achter hen staat bij de orderkiosk. Ze bestellen hierdoor minder dan ze van plan waren en proberen bovendien minder snel nieuwe gerechten. Daarnaast wordt het servicegevoel negatief beïnvloed. 

4. Groei CosMc's

Zoete snacks, thee en koffie met smaakjes, hip gekleurde limonades en shots, koekjes, cakes, softijsjes. Kleine traktaties vertegenwoordigen in de Verenigde Staten een foodservice-omzet van ettelijke tientallen miljarden. Daarom startte McDonald’s in de buurt van Chicago enkele maanden geleden een pilot met het nieuwe ‘nostalgische treats’ concept CosMc's. Volgens McDonald’s gaan de zaken voorspoedig. In Dallas, Texas opende in maart CosMc’s numero 2, in hoofdstad Houston openen deze week de derde en vierde vestiging. 

5. Gedigitaliseerde Asian fastfood groeit

De Amerikaanse restaurantbusiness wordt internationaal steeds dichter op de hielen gezeten door Aziatische concurrenten. Hollys, Cotti Coffee, Tealive, Mom’s Touch, Tomoro Coffee, Marrybrown, Bask Bear, Heytea, Luckin Coffee. Het zijn maar enkele namen van Aziatische concepten die vele honderden tot duizenden vestigingen hebben en veelal digitaal georganiseerd zijn. Bij enkele formules zijn vending machines met kleine Aziatische snacks onderdeel van het concept. In elk geval, rollen ze vestigingen uit als een dolle.

De kans is groot dat (in navolging van het Fillipijnse Jollibee) een aantal van deze formules de blik ook westwaarts zal richten. Een pijlsnelle Aziatische groeier is kipburger-concept Five Star. In Thailand zijn 5.000 restauants, in negen andere Aziatische landen zijn er nog eens 3.500. Dat maakt een totaal 8.500. Eind dit jaar moeten er 11.500 Five Stars zijn, aldus het ambitieuze management.

Lees hier meer over groeiende Aziatische concepten »